Native sadržaj

6 događaja koje ne želiš propustiti ovo ljeto u Zagrebu

  • Ljeta u Zagrebu nekoć su bila sinonim za prazan grad u kojem se ništa ne događa jer su se svi zaputili na obalu
  • Situacija se značajno promijenila posljednjih godina 
  • Od izložbe 'Murtić 100', preko filmskih festivala do koncerata u MSU-u - ovih šest događanja ovog ljeta ne smiješ propustiti

Nekoć je provođenje ljeta u Zagrebu bilo sinonim za dosadu i prazne ulice. No, situacija se posljednjih godina značajno izmijenila. Hrvatska metropola je postala tražena turistička destinacija, a samim time rasla je i ponuda društvenih događanja. Nažalost, razarajući potres i pandemija koronavirusa su nakratko zaustavili turistički boom te odgodili omiljene manifestacije.

Ipak, ljeto 2021. vraća vrevu na gradske ulice! Narednih mjeseci Zagreb će vrvjeti zanimljivim događanjima koja sugeriraju dobru zabavu i sjajan provod. U nastavku možeš otkriti koje su to gradske lokacije i događanja koja itekako vrijedi posjetiti.

1. Murtić 100

Događanje koje nikako ne bi smjela propustiti u narednim tjednima je 'Murtić 100', multimedijalna izložba priređena povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića, umjetnika čija su djela obilježila i formirala kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici 20. stoljeća. Ona ostaje otvorena do nedjelje 18. srpnja, a posjetitelji Meštrovićeva paviljona moći će uživati u više od 100 nevjerojatnih djela genija modernog slikarstva. Izložba Murtić 100 | Autor: Murtić 100 Murtić 100 Izložnba 'Murtić 100'

Posebnost izložbe čini tematska, formalna i tehnička raznolikost Murtićevog stvaralaštva koja je predstavljena kroz koncipirane prostore Doma HDLU (Meštrovićeva paviljona) podijeljene u tri galerije. U Galeriji Bačva naglašava se dinamični kolorizam kao temeljna odrednica Murtićevog stvaralačkog pristupa, u Galeriji PM postavljeni su Murtićevi aktivistički ciklusi – posvećeni anti-ratnoj tematici, dok se u Galeriji Prsten predstavljaju ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u drugim likovnim disciplinama.  | Autor: Murtić 100 Murtić 100 Izložnba 'Murtić 100'

Projekt 'Murtić 100' uključuje niz događanja koji će zasigurno uljepšati nadolazeći period u Zagrebu. Izložba 'Nova apstrakcija' u Laubi, Međunarodni simpozij 'Gesta i sloboda', reinterpretacija Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama su samo neka od popratnih događanja izložbe.  | Autor: Murtić 100 Murtić 100 Izložnba 'Murtić 100'

Ovu jedinstvenu izložbu koja oduševljava i inspirira možeš posjetiti svakog dana, od ponedjeljka do nedjelje, od 11.00 do 21.00 sati, a ulaznice možeš kupiti na blagajni Meštrovićeva paviljona te online kroz sustav ENTRIO. Više o programu projekta 'Murtić 100' pročitaj na stranici www.murtic100.hr, a sve informacije možeš dobiti na e-mail adresi: izlozba@murtic100.hr. 

2. Festival Ljetne večeri HNK

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu će sve do 3. srpnja ispred kazališta publici nuditi umjetnički program na otvorenome. Plesni dio programa bazirat će se na klasičnom baletu i ulomcima najljepših bijelih baleta, poput Labuđeg jezera, a publika će imati priliku i ekskluzivno vidjeti ulomke iz baletne premijere Giselle. Glazbene večeri donose nastupe mladih opernih pjevača koji će se predstaviti kratkim izvedbama poznatih opera poput Seviljskog brijača, Figarovog pira i Ljubavnog napitka.

Ljeto u HNK | Autor: Matija Habljak/Pixsell Matija Habljak/Pixsell U sklopu Ljetnih veceri HNK ispred Hrvatskog narodnog kazalista izveden je program "Balet u predvecerje", Zagreb, 2020.

Prava poslastica čeka nas u srijedu 16. lipnja kada pozornicu na otvorenom preuzima Ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO koji će kroz kolaž plesnih i vokalno-instrumentalnih točaka predstaviti nematerijalnu baštinu različitih hrvatskih krajeva. Cjelokupni program ove manifestacije možeš provjeriti ovdje.

3. Ljeto u MSU 2021.

Treći festival koji se našao na našoj listi dobro je poznat svim Zagrepčanima i njihovim gostima - riječ je o događanju 'Ljeto u MSU' u kojem će imati priliku uživati po osmi put. Tradicionalno se održava tijekom šest subota u lipnju i srpnju u popodnevnim i večernjim satima.

Ljeto u MSU | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL Koncert grupe Laibach u sklopu Ljeto na MSU, Zagreb 2019.

Ulaznica uključuje posjet aktualnim izložbama u MSU, filmsku projekciju, performanse i na kraju večeri koncert. A ovogodišnje izdanje donosi i nastupe Porto Morta, Matije Dedića, Mimika Orkestra te Mateja Meštrovića & Borne Šercara. Svi detalji su dostupni ovdje.

4. Filmski festivali

Bez brige, nismo zaboravili ni na ljubiteljice sedme umjetnosti! Njih će zasigurno razveseliti podatak da će početak ljeta biti obilježen s čak dva filmska festivala. U ponedjeljak 7. lipnja starta Animafest, svjetski festival animiranog filma, a već tjedan dana kasnije moći ćemo uživati u projekcijama ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

ZagrebDox | Autor: Jurica Galoić/Pixsell Jurica Galoić/Pixsell Gužva na festivalu dokumentarnog filma Zagreb, 2019.

I dok Animafest svoju publiku tradicionalno dočekuje u lipnju, Dox će po prvi puta doživjeti svoje ljetno izdanje te će se od 13. do 20. lipnja održati na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Program sedamnaestog izdanja ovog popularnog filmskog festivala možeš provjeriti ovdje. Ps: nismo zaboravili, svi detalji o programu Animafesta čekaju te na ovom linku.

5. Art Park

Mnogim je Zagrepčanima omiljena destinacija za opuštena ljetna druženja Art Park. Tijekom lipnja i srpnja, manifestacija koja se održava na Ribnjaku ugošćuje brojne umjetnike iz Hrvatske i svijeta koji, ostavljajući svoj trag, čine ovo mjesto umjetničkom galerijom na otvorenom. Održavaju se i različite radionice za velike i male, projekcije filmova, turniri u ping-pongu te glazbene večeri koje udovoljavaju različitim ukusima.

Art Park | Autor: Borna Filic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL Art Park, 2020.

Premda su mnogi strahovali kako nećemo moći uživati u ovogodišnjem izdanju ovog popularnog događanja, organizatori su negativne prognoze spremno odbacili, a objave na društvenim mrežama sugeriraju da mnogi jedva čekaju otvorenje ovog umjetničkog parka.

6. 'Pimp my Pump'

Za kraj, pozivamo te na šetnju gradskim ulicama jer zahvaljujući novom projektu ekipe iz umjetničkog kolektiva 'Pimp my pump' zagrebačke ulice postaju umjetnički ateljei, a ulični paneli slikarsko platno. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, nastao je projekt 'Ulični triptih' u kojem najpoznatiji domaći street artisti oslikavaju panele na uličnim pročeljima, a "postav" će se mijenjati svaka tri mjeseca, kada će na novim lokacijama osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih hrvatskih autora.

Pimp my Pump | Autor: Željko Rus Željko Rus Francek oslikan u čast pjevača Ive Robića, Zagreb

Sjajna vijest, u ovim vrlo instagramičnim djelima možeš uživati već danas, dovoljno je samo zaputiti se u ugodnu šetnju središtem grada. Ali to nije sve! Ista će ekipa nastaviti i svoj dugogodišnji projekt oslikavanja zagrebačkih Franceka, odnosno javnih slavina. Njihova najnovija umjetnička ostvarenja možeš pogledati ovdje, a na istoj stranici te čeka i posebno osmišljena ruta koja ti omogućava da posjetiš više lokacija koje krase ova praktična umjetnička rješenja. Idealna solucija za jedan opušten gradski izlet, zar ne?


Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

 

Photo: Pixsell

Komentari 0