Moda 03. lipnja 2013.

Volani - hit detalji ove sezone

Gulliver Image/Getty Images,Pixsell, Davor Puklavec/Pixsell.
1/30

Ženstvenost, elegancija i sofisticiranost se ove sezone vraćaju na velika vrata zahvaljujući volanima. Stari trend je krenuo u osvajanje prošle sezone pojavom pepluma, a sada je predstavljen na jedan novi način. Volani su sada strukturalni detalji na krutim linijama koji podižu i najozbiljnije komade. Kako i na koji način ih kombinirati savjetuje poznata dizajnerica Aleksandra Dojčinović.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

"Volim se igrati s volanima. Koristim ih već godinama i sretna sam što se vraćaju. Zašto su upravo sada u trendu, ne znam, ali smatram da nikada niti ne izlaze iz mode. Uvijek su prisutni u većoj ili manjoj mjeri", pojašnjava dizajnerica Aleksandra Dojčinović.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Mala povijest volana

Volani se pojavljuju već krajem 15. i 16.stoljeća, a prvenstveno je bio široko nabrani ovratnik koji se često fiksirao žicom. Skup i težak za održavanje, volan je bio samo za bogate. Njegova uloga je bila da drži glavu u ponosnoj i gospodskoj pozi, a bili su izuzetno popularni među plemstvom diljem Europe. I muškarci i žene nosili su neugodne okovratnike samo kako bi pokazali svoju pripadnost visokom sloju društva. Prvi široki volani pojavili su se u Španjolskoj, ali su se ubrzo proširili u Englesku, Francusku, Italiju i Nizozemsku gdje su ostali popularni i u 17. stoljeću. 

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Tijekom njihova dva stoljeća povijesti, volani se uvelike razlikuju u veličini i stilu. Oni mogu biti uski i širine palca ili široki do dvanaest centimetara. Volan je mogao biti zatvoren, što je značilo da je išao direktno uz vrat ili otvoreni. Otvoreni volani omogućavali su lakše kretanje glave, a dopustili su ženama da otkriju svoj dekolte, što je bilo u modi u kasnom 16. i početkom 17. stoljeća. Danas su volani sveprisutni, ali u puno modificiranijim izdanjima. Od pepluma, do sitnih volana na ovratnicima, pa do raskošnih haljina i zanimljivih kaputa.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Dizajneri obožavaju volane

Zbog romantičnog dojma, ali i senzualnosti koju pružaju, volani su ove sezone pravi hit među brojnim svjetskim, ali i domaćim dizajnerima. Kolekcije za proljeće/ ljeto 2013. modnih kuća Chloe i Gucci nam pružaju stilizirane jednostavne haljine i komplete s velikim volanima. Givenchy i Balenciaga svojim modelima pružaju dojam raskoši i bogatstva materijala zahvaljujući upravo volanima.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Aleksandra Dojčinović objašnjava kako su danas volani poželjni na svim odjevnim predmetima, ako su kombinirani s mjerom. Smatra kako nije jednostavno napraviti niti posložiti  volane na haljinama. Danas se volani slažu i na trenirke, kupaće kostime, kapute, pa čak i sportske jakne. Uistinu su sveprisutni, a ako su vam draže malo alternativnije opcije, modeli Branke Donassy donose upravo takav pomaknutiji pristup ovome trendu.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images,Pixsell, Davor Puklavec/Pixsell Gulliver Image/Getty Images,Pixsell, Davor Puklavec/Pixsell

Svjetske zvijezde također su ljubiteljice volana, posebice za glamuroznije svečanosti. Rooney Mara izgledala je odlično u Givenchyjevoj bijeloj haljini sa zanimljivom izvedbom volana, dok je Isla Fisher dokazala u raskošnoj crvenoj haljini kako crvenokose ne trebaju izbjegavati crvene nijanse odjeće. Zoe Saldana iskombinirala je dva trenda: prozirne detalje i volane. Francuska glumica Audrey Tautou  se odlučila za casual kombinaciju ravnih hlača i majice s detaljima volana na dekolteu. Domaće ljubiteljice mode također ne kaskaju za trendovima, pa su tako Nikolina Pišek i Korana Gvozdić prigrlile volane za svoje večernje outfite.

 | Autor: Tomislav Miletic i Anto Magzan/PIXSELL Tomislav Miletic i Anto Magzan/PIXSELL

Kako nositi volane?

"Da bi volani izgledali dobro, ne ovisi o tipu građe već o tipu haljine. Volani pokrivaju nedostatke, ali također mogu i naglasiti određeni dio tijela. Uvijek je bolja opcija pitati stručno oko prije nego li se odlučimo za određeni kroj haljine s volanima.  Ako je suknja s volanima na nju savjetujem svakako kombinirati usku majicu. Isto tako, voluminozna bluza s velikim volanom bolje izgleda na pencil skirt", savjetuje Aleksandra Dojčinović. 

 | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

 Slobodno eksperimentirajte s naborima u ležernim kombinacijama i kod večernje odjeće. Bluzu s volanima iskombinirajte s kožnim hlačama, poigrajte se s bojama poput magente ili koraljne, ili ostanite chic s crno-bijelom kombinacijom. Odlična stvar kod volana je što se vrlo lako mogu prilagoditi bilo kojem odjevnom stilu.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije i ponudu komada s punim cijenama iz hrvatskih trgovina...

Komentari 0