Moda

Pariški chic na zagrebačkim ulicama: Nasmijana prolaznica oduševila nas je jednostavnim i ženstvenim lookom

  • I ovoga su vikenda mnogi pohrlili uživati u omiljenim subotnjim ritualima pa raznolikosti među modnim kombinacijama ni ovoga puta nije nedostajalo
  • Jedni se još uvijek nisu bili spremni oprostiti od zimskih kaputa i toplih čizmica, dok su drugi jedva dočekali odjenuti nešto laganije i proljetnije komade - kožne jakne, minice, balonere i odijela u vibrantnim nijansama
  • U svoj toj šarolikosti stilova i različitih estetika, našu je pažnju privukla prolaznica odjevena u styling koji bismo, najkraće rečeno, mogli opisati kao školski primjer onoga što zovemo francuskim iliti pariškim chicom

Iza nas je još jedan proljetni vikend koji je, pozlaćen sa znatno više sunca no što je prognoza predviđala, na ulice izmamio mnoštvo onih koji su pohrlili uživati u omiljenim subotnjim ritualima. Uz ispijanje kave, odlazak na plac i rendezvous s kumicama koje nas svakog jutra dočekuju s najljepšim i najmirisnijim cvijećem iz svojih vrtova, odlazak u grad za mnoge je nezamisliv bez šetnje špicom omiljenih modnih kombinacija među kojima raznolikosti, kao ni inače, ni ovoga puta nije nedostajalo. 

Jedni se tako još uvijek nisu bili spremni oprostiti od zimskih kaputa i toplih čizmica, i više no ugodnim i visokim temperaturama unatoč, dok su drugi jedva dočekali odjenuti nešto laganije i proljetnije komade - kožne jakne, minice, balonere i odijela u vibrantnim nijansama. 

Možda vas zanima Gospođa sa špice pomiješala je različite teksture i boje i dobila odličan rokerski look! Rubrika Moda Moda

U svoj toj šarolikosti stilova, različitih estetika i komada primjereni(ji) jednom godišnjem dobu više nego drugom, našu je pažnju privukla prolaznica s osmijehom od uha do uha odjevena u styling koji bismo, najkraće rečeno, mogli opisati kao školski primjer onoga što zovemo francuskim iliti pariškim chicom.  

 | Autor: Pixsell/Mia Šlafhauzer Pixsell/Mia Šlafhauzer

Budući da Pariz mnogi smatraju jedinom iskonskom modnom prijestolnicom, jasno je da malo tko o modi i stilu može znati više od žena koje žive u njemu, a koje su diljem svijeta poznate po svojoj bezbrižnoj eleganciji, nenametljivoj sofisticiranosti i ultimativnoj ženstvenosti. Kao estetika, pariški chic posebno cijeni čiste linije, jednostavne siluete i neopterećene lookove, stavlja naglasak na kvalitetu više nego na kvantitetu, s fokusom na dobro krojene osnovne komade koji se mogu lako kombinirati, a rezultat su kombinacije koje uvijek izgledaju dotjerano, ali nikada pretjerano stilizirano.

Klasični komadi poput odlično iskrojenog sakoa, bijele košulje, traperica koje pristaju kao salivene, balonera i male crne haljine neophodni su za ovu estetiku, puno pažnje posvećeno je detaljima poput marama vezanih oko vrata ili jednostavnih, ali elegantnih komada nakita, a prihvaćanje nesavršenosti i naginjanje opuštenom pristupu odijevanju koje nerijetko uključuje prirodno raspuštenu kosu i minimum makeupa obavezan je dio recepta za bezvremenski šarm kojim Francuskinje odišu. 

Možda vas zanima Ulična moda: prolaznica je spojila 50-e sa 90-ima i dobila... Zapravo dobar styling Rubrika Moda Moda

Ne znamo jesu li prolaznici sa zagrebačke špice Francuskinje modni uzor, no njezinu kombinaciju od glave do pete vrlo lako možemo zamisliti ukomponiranu među ljupke pariške cafee i impozantnu arhitekturu koja okiva pariške ulice. Klasične traperice ravnih nogavica upasirala je s bijelom košuljom, struk je naglasila jednostavnim, ali elegantnim kožnim remenom, a kombinaciju je zaokružila tamno ljubičastim kožnim sakoom. 

Crne čizmice na petu uskladila je s remenom, a styling začinila s tri detalja u jednoj od Francuskinjama omiljenih nijansi, a pogotovo kada su detalji u pitanju - žarko crvenim ružem, maramom zavezanom oko vrata i torbom od lakirane crvene kože. Medeno plava kosa nježno je padala uz njezino lice i maksimalno naglasila ono najljepše na njoj - usne razvučene u najširi osmijeh, a koji je bio samo šlag na kraju ove modne bajke. 

Photo: Pixsell/Mia Šlafhauzer

Komentari 0