Moda

Ovo su najlošije cipele za tvoje noge - i ne, nisu samo štikle na popisu

  • Voliš nositi štikle? I mi isto. Ali isto tako znamo da su one štetne za naše noge, ali i ostatak tijela
  • Ali znaš li da postoji još modela koji nam narušavaju zdravlje? I nosiš ih češće nego što misliš
  • Osim žuljeva i ožiljaka, od loših modela cipela mogu nastati i razne druge "nezgodne" posljedice pa čak i deformacije

Visoke potpetice obožavamo! Ipak, već vjerojatno znaš da one nisu najbolje prijateljice našim nogama, ali niti ostatku tijela. Štoviše, jako visoke potpetice mogu dovesti do ozbiljnih problema, sve od iščašenja gležnja pa do kroničnih bolova u leđima.

Međutim, postoji još modela obuće koji nam štete, ali ih volimo nositi. Ponekad pak nije kriva cipela koliko naš odabir. Jesi li znala da mnoge od nas zapravo nose premale cipele? Sve to može ugroziti naše zdravlje, zato je pri odabiru pravih cipela važno dobro pripaziti.

1. JAKO VISOKE PETE

Jako visoke potpetice uzrokuju stvaranje bolnih zadebljanja na petama jer pritišću područje između Ahilove tetive i vrha petne kosti. Tada se stvara poremećaj, Haglundov sindrom, koji nastaje kad noga nije dobro sjela u obuću. Javljaju se žuljevi, otjecanje, upala tkiva među zglobovima i snažna bol u Ahilovoj tetivi. Iako led može pomoći smanjenju boli, moguć je nastanak i koštanih izbočina koje su nažalost trajne. Osim toga, štikle stopalo stavljaju u neprirodan položaj, a težina se prebacuje na područje na tabanu ispod palca. Na tom mjestu susreću se tri kosti, kosti donožja odnosno metatarzalne kosti, sezamoidna kost unutar tetive ili mišića, koja nastaje ako se mišić napreže, i kosti nožnog prsta. Previše pritiska na tom mjestu rezultira upalom kostiju ili živaca koji ih okružuju, a može dovesti i do fraktura. Strašno, ali mi ih i dalje sve volimo!

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez deezeeshoes

Zato se preporučuje da odabereš puno niže potpetice koje će tvoje stopalo staviti u prirodniju poziciju. Ako pak bez peta ne možeš, izaberi modele čije potpetice ne prelaze dva centimetra, ali čak niti njih nemoj obuvati prečesto.

2. TANKE POTPETICE

Iako sve potpetice mogu uzrokovati probleme, one posebno tanke još su više riskantne. Sva težina fokusirana je na jednu točku pa su jako nestabilne i povećavaju vjerojatnost pada i iščašenja gležnja. Kako bi to izbjegla, odaberi malo deblje potpetice koje zauzimaju veću površinu i jednako raspoređuju težinu. Iako deblja peta fokus stavlja na točku ispod velikoga nožnog prsta na tabanu, one će ipak minimalizirati nestabilnost koja može uzrokovati i puno veće probleme. Velik je problem i bočno iščašenje koje se događa kad nogu zaokreneš prema vanjskom rubu stopala. To ligamente rasteže, a od ozbiljnog iščašenja oni mogu i puknuti. Da bi se stopalo u cijelosti oporavilo potrebna mu je imobilizacija i fizikalna terapija, a u ozbiljnijim slučajevima može se razviti i osteoartritis.

Možda vas zanima Zahvaljujući ovom uređaju za čišćenje lica moja koža nikad nije bila ljepša Rubrika Beauty Beauty

3. CIPELE NA PLATFORMU

Dok nosiš cipelu na platfomu, tvoje se stopalo pokušava saviti u određenom smjeru, ali ga platforma u tome sprečava. Ako je potpetica te platforme puno viša od platforme pod prstima, i ova cipela pritisak stavlja na kosti donožja. Iako se i dalje ne preporučuju, bolji su izbor ravnije i izjednačenije platforme. Potraži modele sa širim rubom  jer će to maknuti pritisak s točke ispod nožnog prsta na tabanu. Međutim, stopalo ti i dalje neće biti u prirodnom položaju jer će ga sprečavati nesavitljiva platforma.

 

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez marta__sierra

4. CIPELE U ŠPIC

Iako jako moderne i "stajliš", cipele u špic stisnu cijeli prednji dio tvog stopala. Nakon nekog vremena to može uzrokovati upalu živaca, žuljeve i deformaciju prstiju. Od stalnog pritiska nekim se ženama javljaju i modrice ispod noktiju. Kurje oko ili otekline na nožnom palcu uzrok su neprirodnog savijanja nožnog palca. Javljaju se nakon godina pritiska na tom području, a česti su uzrok upravo cipele u špic. Zato se ove deformacije češće javljaju kod žena. Zbog velikog pritiska na prste, sve cipele na visoku potpeticu mogu uzrokovati deformaciju nožnih prstiju poput kurijeg oka ili njihovoga nenormalnog savijanja, a ponekad je jedino rješenje - operacija. Zato biraj cipele šireg vrha ili pak one čiji špic počinje tek iza rubova prstiju. Osim toga, biraj one s mekšim materijalom, dakle kožne cipele u špic nisu baš najbolji izbor.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez deezeeshoes

5. JAPANKE

Omiljena ljetna obuća nudi jako malo zaštite za stopala. A kad su stopala toliko otkrivena, povećan je i rizik od ozljeda. Malo koje japanke k tome osiguravaju i pravilnu potporu stopalu, a jednako kao i baletne papučice one mogu uzrokovati probleme u zglobovima ili leđima. Uzrokuju bolest donjeg dijela petne kosti poznate pod imenom "petni trn" koja nastaje kao posljedica oštećenja plantarne fascije odnosno tankoga vezivnog tkiva. Tijekom hodanja javlja se pulsirajuća bol u peti, a to stanje može privremeno nestati samo odmaranjem stopala. Rješenje su japanke s pojačanim džonom jer podižu stopalo i pružaju bolju potporu.

6. BALERINKE

Hodanje u balerinkama često se uspoređuje s hodom po kartonu. One, naime, stopalu ne daju nikakvu potporu. Zato ono ne može pravilno sjesti u cipelu pa to može dovewsti dok problema u koljenima, kukovima ili leđima, a povezuje se i s bolnom povredom tetive uzduž tabana. Međutim, ako si obožavateljica balerinki, problem ćeš riješiti ako u njih umetneš uloške za stopalo koje će ti osigurati potporu i smanjiti pritisak na osjetljivim područjima.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez Mia Moltrasio

7. CIPELE KRIVE VELIČINE

Čak devet od deset žena nosi premalene cipele, a posljedice nisu lijepe - javljaju se žuljevi, zadebljanja kože i kurije oči. Stalno trljanje noge o rub cipele uzrokuje iritacije, a može dovesti i do artritisa. Najbolje je zato izmjeriti svoju nogu, jer veličina kalupa može varirati pa 39 nekad bude veličine 38.

Photo: Instagram/Jenlyn Rodriguez

Komentari 0