Moda
Foto: Instagram @rosiehw, Valentino torba u mini modelu

Objavljena je lista najpopularnijih brendova na svijetu - i možemo reći da smo iznenađeni

  • Lyst, stranica koja svaka tri mjeseca objavljuje najpopularnije modne brendove na svijetu, objavila je ovih dana podatke za četvrti kvartal 2023. godine
  • Na popisu su redovito dobro poznati brendovi, ali i poneko iznenađenje, kao što je to bio slučaj i ovoga puta
  • U 2023. godini jedno je dizajnersko ime ipak predvodilo ljestvicu, i to sa svoja dva brenda na prva dva mjesta

Svaka tri mjeseca, Lyst platforma objavljuje svoj "The Lyst Index", tj. tromjesečno izvješće o modi koji kreiraju prikupljajući podatke od više od 200 milijuna korisnika diljem svijeta. Lyst analizira ponašanje kupaca, uključujući pretraživanja, preglede proizvoda, prodaju, spominjanje na društvenim mrežama i globalni angažman, tijekom razdoblja od tri mjeseca i zatim objavljuje The Lyst Index tj. popis 20 najpopularnijih brendova na svijetu.

Foto: Instagram@lyst, index najpopularnijih brendova u posljednja tri mjeseca 2023. godine | Autor: Instagram@lyst Instagram@lyst Foto: Instagram@lyst, index najpopularnijih brendova u posljednja tri mjeseca 2023. godine

Prva dva mjesta zauzimaju dva brenda u vlasništvu dizajnerice Miuccie Prade, na prvom mjestu se našao brend Prada koji bilježi porast pretraživanja od 41 % u odnosu na prethodnu godinu, a odmah iza nje je Miu Miu. Ova informacija nas nije niti malo iznenadila s obzirom na to da gotovo nema it djevojke na društvenim mrežama koja ne nosi neke od komada popularnih brendova, od torbice do balerinki ili sling back sandala - ne smijemo ni zanemariti činjenicu da čini se svaki komad ovih modnih brendova postane viralan.

Foto: Instagram @prada, torba iz posljednje kolekcije | Autor: Instagram @prada Instagram @prada Foto: Instagram @prada, torba iz posljednje kolekcije

Naravno, high street brendovi koriste ovu priliku da naprave svoje verzije istih, a nedavno smo otkrili kako Mango ima gotovo iste cipele kao Miu Miu slingback model.

Možda vas zanima Mango cipele samo jedan remenčić razlikuje od Miu Miu slingback modela: koje su ljepše? Rubrika Moda Moda

Miu Miu je pao na drugo mjesto, a slijede ga LOEWE, Bottega Veneta i Moncler koji se popeo za čak dva mjesta. Ovo nam je nekako logično s obzirom na to da je brend poznat većinom po svojim zimskim jaknama i kapama. Saint Lauren je učvrstio svoju poziciju na šestom mjestu, dok je Versace pao za dva mjesta u odnosu na prethodno tromjesečje.

YSL | Autor: Instagram@kchunjinshouzu5 Instagram@kchunjinshouzu5 Jacquemus i Burberry su se popeli za jedno mjesto u tablici u odnosu na prethodno objavljeni The Lyst Index, dok je Valentino pao za dva mjesta. O njihovoj nedavno održanoj reviji na Tjednu mode u Parizu se mnogo pričalo pa nas zanima hoće li to promijeniti Valentinovo mjesto na bolje prilikom idućeg The Lyst Indexa.

Foto: Instagram@lyst, index najpopularnijih brendova u posljednja tri mjeseca 2023. godine | Autor: Instagram@lyst Instagram@lyst Foto: Instagram@lyst, index najpopularnijih brendova u posljednja tri mjeseca 2023. godine

Svoje mjesto na 11. poziciji drži Gucci, posljednjih dana na TikToku se pojavljuju videozapisi koji ponovno žele progurati GG remenje pa postoji mogućnost da će Gucci biti trend brend u idućih nekoliko mjeseci. Unatoč brojnim izazovima i kontroverzama, Balenciaga se uspjela popeti za dva mjesta te se sada nalazi na 12. mjestu. Čini nam se da potrošači brzo zaboravljaju, a sigurno je tome pridonijela i činjenica da su brojne poznate osobe, poput Kim Kardashian i Nicole Peltz Beckham postale zaštitna lica modne kuće, kao i modna revija koju su održali u prosincu.

 | Autor: Instagram @balenciaga Instagram @balenciaga Instagram @balenciaga Dieselova popularnost je u padu, dok se za čak tri mjesta podigao brend Kim Kardashina, SKIMS. Kampanja za Valentinovo s Lanom del Ray i nova kampanja s Usherom koji nastupa na ovogodišnjem Super Bowlu, kao i brojne druge poznate osobe u ulogama zaštitnih lica brenda sigurno pomažu razvoju njegove popularnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SKIMS (@skims)

Još jedan brend čiji nas je pad iznenadio je Dior, naime pao je za dva mjesta što nas čudi obzirom da brend mnogo viđamo po društvenim mrežama. Louis Vuitton i Ugg  zadržavaju svoje standardne pozicije. Louis Vuitton je veliki brend koji svoju popularnost zadržava na zavidnoj visini, a naročito je popularan sada kad su hit vintage komadi. Ipak, možda bi bio na višem mjestu da imaju web shop za cijeli svijet ili da ih je moguće kupiti na još nekom web shopu osim službene stranice koja ne dostavlja u veliki dio zemalja.

Foto: Instagram @leylahajrovic, Louis Vuitton torba iz nove kolekcija inspirirana vintage komadima | Autor: Instagram @leylahajrovic Instagram @leylahajrovic Foto: Instagram @leylahajrovic, Louis Vuitton torba iz nove kolekcija inspirirana vintage komadima

Ugg je ove sezone ponovno postao veliki trend, mogli smo vidjeti brojne djevojke koje nose svoj Ugg par čizmica tijekom zime. Neka od iznenađenja na ovom popisu su svakako The Row, koji je ovoga puta debitirao na ljestvici najpopularnijih brendova Lyst Indexa, zauzimajući 18. mjesto s nevjerojatnim povećanjem potražnje od 93 posto u posljednjem kvartalu. 

Možda vas zanima Zimi se s njima ne može pogriješiti: 10 ideja kako stilizirati obožavane uggsice Rubrika Moda Moda

Posljednja dva brenda na popisu su JW Anderson i Fendi. JW Anderson se polako progurao na ovu listu zahvaljujući svojim modnim dodatcima poput torbica i cipela s lancima. Fendi je veliki brend koji logično pronalazi svoje mjesto na listi, ali poslije torbe Fendigraphy nisu imali niti jedan trendi komad.

Photo: Instagram @rosiehw

Komentari 0