Moda

Najbolje griju još od sedamdesetih: Jakne u kojima nema zime

Jakne od ovčje dlaerk popularnost su stekle u 1970-ima, a danas su itekako dobrodošao komad u borbi protiv niskih temperatura

Naš modni odnos sa zimom doista je čudan fenomen - iako smo itekako svjesni da skoro trećinu svake godine provedemo tresući se i misleći da je ljeto udaljeno godinama, hladnoća nas ipak svake godine nekako iznenadi. Pakiranjem ljetne odjeće uvijek shvatimo kako za borbu s vjetrom, niskim temperaturama i oborinama nismo ni blizu dovoljno dobro opremljeni, a maštanje o laganim haljinama i visokim sandalama uskoro zamijeni “guglanje” što toplijih zimskih kaputa (Pernata jakna? Vodootporna parka? Vunena jakna?). Naš favorit za ovu zimu popularnost vuče iz 1970-ih i 1980-ih te moramo priznati kako smo bili prilično sigurni da se nikad neće vratiti u modu.

 | Autor: Getty Images Getty Images

No hit-serija “Stranger Things”, osim fantastične radnje, zaslužna je i za populariziranje jakni od ovčje kože, kakvu je nosila jedna od protagonistica Nancy Wheeler. No ova odluka nije slučajna - kostimografi su itekako znali što rade - povratak ovih toplih modela još prošle godine za zimu 2015./2016. najavili su dizajneri: od dugoga kaputa Chloé, preko klasičnog modela Polo Ralph Laurena, do kratke jakne Velocite iz Acne Studios koju su razgrabile fashionistice poput Alexe Chung i Daisy Lowe. Iako je prije skoro 50 godina bila zaštitni znak hipijevske kulure, jakna čija je unutrašnjost prekrivena toplom ovčjom dlakom itekako može biti moderna sparite li je s trapericama, vestom i tenisicama.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Ove godine svoje mjesto našla je na pistama Maison Margiele kao plašt, Marca Jacobsa kao dugi kaput, Burberryja kao motociklističke jakne (možda najupečatljiviji model na pola je puta između pernate jakne za skijanje i retrokaputa) te u kolekciji Yeezy Season 3. Kakav god model vas privukao, poanta ove jakne je da bude topla i otporna na zimu - strukirani kratki modeli ovdje nemaju što tražiti.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Bezvremenska ovčja koža vratila se i bolja je no ikad, a ako smo naučili išta od trendova, to je da nikad ništa ne bacamo.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0