Moda

Moda i politika: Kratka povijest i najpamtljiviji trenuci

  • Moda je oduvijek bila, ne samo u politici, već i u svakodnevnom životu, jedan od načina izražavanja bunta, stava, vrijednosti
  • Ni u politici, dakle, moda nije imala ništa manje značenje, a isto je ostalo i danas
  • Kako se mijenjala moda u politici saznajte u kratkom pregledu njene povijesti i najpamtljivijih trenutaka

Odjeća u drevnoj Grčkoj i društveni status

Još u drevnoj Grčkoj, moda i odjeća govorile su puno glasnije od bilo koje riječi. Odjećom su se diferencirali različiti staleži, kao i pripadnici različitih društvenih statusa. Svaki je šav nešto značio i već bi na prvi pogled trebalo biti jasno, samo prema odjeći koju netko nosi, je li taj netko na 'višoj' ili 'nižoj' poziciji. Kroz povijest, ovaj se koncept nije previše mijenjao, već je samo evoluirao, pa je tako odjeća postala nešto čime se može iskazati nečije politička moć.

Sufražetkinje i borba za ženska prava kroz promjenu stila

Sufražetkinje su krajem 19. i početkom 20. stoljeća bile najglasnije borkinje za ženska prava, a pravo glasa za žene pokušale su izboriti na zaista najrazličitije načine. Ne manje bitno, čak su i svojim stilskim odabirom pokušale stvoriti moćan simbol borbe koju su vodile - pa su tako ljubičasti, zeleni i bijeli pojasevi postali ikonični komadi prepoznatljivi upravo među pripadnicima ovog pokreta.

To moćno odijelo: Simbol ženske samostalnosti i profesionalnog osnaživanja

Sigurno je prvi odjevni predmet kojeg se sjetite kad vam netko spomene političare, političarke i modu - odijelo! Ono je do dan danas ostalo najpoznatijim modnim odabirom većine političarki i političara. No, kada su u pitanju ženska odijela, ona su svoj 'procvat' doživjela 80-ih godina prošlog stoljeća s prepoznatljivim jastučićima na ramenima kao i jednostavnim, ravnim linijama, a sve je to simboliziralo moć žene za obnašanje svih dužnosti jednako snažno kao što istu obnaša i bilo koji muškarac. Taj je moment bio prekretnica u povijesti, jer su žene time poručile kako stvari uzimaju u vlastite ruke, a sada je to moćno žensko odijelo tek jedan od modnih odabira kojima političarke glasno i jasno poručuju da su spremne promijeniti svijet, ujedinjene!

 | Autor:

Photo: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS

Komentari 0