Moda

Lana Puljić- majstorica dobrog stila

  •  Kako Lana Puljić, držeći u rukama kormilo svoje Lokomotive, suvereno vozi nepredvidljivim modnim tračnicama kao i mnoge druge priče, intervjue i puno modnih i beauty trendova pročitaj u miss7 magazinu, koji te čeka na svim kioscima na 276 stranica, za 25 kuna
  • Dizajnerica koja sa svojom Lokomotivom uspješno navigira neistraženim modnim teritorijem otkriva kako se zaljubila u ljepotu i estetiku odijevanja
  • Za miss7 magazin, novinarki Tini Lončar, Lana je ispričala kako je išao njezin put u modnom svijetu  

U svaki, pa i u najsitniji detalj, u svaki šav svoje odjeće Lana Puljić bezrezervno unosi djelić sebe. Svaku svoju kreaciju zaogrne plaštem neodoljive ženstvenosti, pospe prstohvatom šarma i začini nečim neočekivanim, a kada njezine modne vizije konačno zakorače na pistu, iz redova inače suzdržane publike nerijetko se otmu spontani usklici oduševljenja. Držeći u rukama kormilo svoje Lokomotive, ona suvereno vozi nepredvidljivim modnim tračnicama, donoseći iz sezone u sezonu neke nove, dotad neispričane priče prepoznatljivog estetskog potpisa, ali s dozom uzbudljive inovativnosti. S istančanim, moglo bi se čak reći i urođenim smislom za lijepo, u Lanin je životni put moda bila ucrtana gotovo sudbinski. Dok su u zaigranim dječjima danima medij za osebujne stilske eksperimente bile samo Barbike, sigurno nije ni slutila da će jednoga dana stvarati kolekcije koje će mamiti uzdahe ili pak odijevati glumačke zvijezde koje će u njezinim kreacijama šetati crvenim tepihom Cannesa. 

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

Možda vas zanima Ljetni broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

Već je kao djevojčica s mnogo predanosti i mašte pokazivala sklonost da kreira, uljepšava i stvara. “Strašno sam patila na Barbike, a moja igra uvijek se svodila na njihovo odijevanje i uređivanje”, započinje Lana priču o svojoj modnoj odiseji. “Sama sam režirala svoje predstave, smišljala ‘kostimografiju i scenografiju’ te uredno naplaćivala ulaznice svojim ukućanima te pokojem susjedu koji bi bio nazočan na mojim performansama. Obožavala sam nastupati i pritom se vrlo često presvlačiti. Teta Vesna, najbolja prijateljica moje bake i majka mojeg prijatelja Jure Stublića, uvijek je za mene šivala predivne, ženstvene i veoma posebne odjevne kombinacije. Mislim da me upravo ona zarazila tom ljubavlju prema lijepom i profinjenom odijevanju”, prisjeća se svojih nevinih dječjih početaka dizajnerica koju je životni put isprva odveo nekim drugim stazama. Prva postaja bio je Arhitektonski fakultet, no već je tijekom studija Lana počela ozbiljno koketirati s modom. Na modne je tračnice 2012. godine u duetu s Lukom Grubišićem porinula Lokomotivu, a brend se već nakon nekoliko prvih kolekcija te uvijek posebnih prezentacija na Cro-à-Porteru etablirao na modnoj sceni dobivši naklonost i struke i publike. 

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

No u želji da nadogradi svoje modno znanje i izbrusi talent, Lana je spakirala kovčege i odselila u britansku prijestolnicu kako bi na prestižnom London College of Fashion, na jednogodišnjem diplomskom studiju, studirala modni dizajn. “Bilo je to divno, izazovno, inspirativno i poučno iskustvo. Imala sam priliku istražiti sve što me zanima u sferi mode, usavršiti ono s čim baratam od prije te razviti neke ideje koje možda neću imati priliku razvijati u nekom kasnijem radu”, govori Lana pomalo nostalgično te dodaje kako ju je London mnogo toga naučio. Izazvao ju je da izađe iz svoje sigurne zone, da istraži svoje granice, upozna neka nova mjesta i neke nove ljude. I naravno, ono najvažnije, sebe samu. “London me naučio da se katkada jednostavno moraš baciti u nepoznato, da zapravo tek tada dolaze najbolje stvari, da tako najbrže i najviše učiš”, govori. Londonski dani utjecali su i na njezin estetski potpis, postao je, kako kaže, mekši i suptilniji, a ona odvažnija u eksperimentiranju. London joj je, doduše, dao još jednu vrijednu lekciju: “Naučio me da je moda zapravo jedna velika igra koja ne treba biti shvaćena preozbiljno, ali i velik i zahtijevan posao koji moraš zaista voljeti da bi ga obavljao kako treba. Dao mi je uvid u ono što zaista želim raditi i kakav brend želim izgraditi u godinama koje slijede.” 

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

Svoje kovčege dupkom je ispunila novim znanjima, vještinama i spoznajama te se na krilima svježeg i nesalomljivog entuzijazma 2017. vratila u rodni Zagreb, a njezina sjajna modna karijera dobila je novi zaokret. Preuzeti kormilo Lokomotive potpuno u svoje ruke značilo je neki novi početak, trenutak kada je brend odlučila povesti nekim novim tračnicama, graditi ga tako da beskompromisno odražava njezine želje, senzibilitet, estetiku, pa čak i životnu filozofiju. “Imati slobodu u stvaranju i dati si oduška kada to možeš, neprocjenjivo je. Rekla bih da je Lokomotiva sada opuštenija, svježija, a usudila bih se čak reći i modernija. Ona je odraz mene i mojeg stila. Čak ne odraz, više – dio mene, moja estetika, moj senzibilitet. Sve moje stvaranje kreće iznutra, a kako se radi o brutalno iskrenom momentu, silno mi je važno da potpuno stojim iza onoga što stvaram”, posve otvoreno govori Lana. 

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

Taj estetski zaokret ušila je u svaki detalj, u svaki gumb i šav Lokomotive, a nakon tri godine stanke njezine su kolekcije ponovno zabljesnule na pisti. “Smatram da je svakom dizajneru revija nešto što predstavlja krunu njegova stvaranja, a suradnja sa Zagreb Fashion Destinationom dogodila se baš u pravom trenutku, kada sam već intenzivno počela razmišljati o povratku na pistu”, govori dizajnerica čije kolekcije već dvije sezone publika u Tvornici kulture nagrađuje gromoglasnim pljeskom. To, doduše, nimalo ne čudi jer svaka je Lokomotivina kolekcija nježna, ali snažna; ženstvena, ali pomalo drska; ležerna, ali i elegantna; sazdana od najkvalitetnijih materijala, perfekcionistički pedantna i precizna, estetski prepoznatljiva, ali uvijek inovativna. Savršeno izbalansirana, uz poneku primjesu recentnih trendova kako bi bila suvremena, tek toliko klasična da bi bila bezvremenska. 

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

A gdje je ona danas? Danas ćete Lanu vjerojatno pronaći u njezinu showroomu u Šenoinoj 21 koji dijeli sa svojom prijateljicom i dizajnericom Sonjom Lamut. Pitate li ih kuhaju li “partnerke”, kako jedna drugu odmila nazivaju, neku suradnju, reći će vam, pomalo tajanstveno, kako dosad nisu krenule u realizaciju, ali od njih se štošta može očekivati u budućnosti. No, niti o drugim planovima Lana neće otkriti mnogo, reći će samo da sprema jedno međunarodno gostovanje, da radi na novoj kolekciji, da priprema neke nove, uzbudljive suradnje, da je ideja mnogo, a da se mi, tako ostavljeni da čekamo s “bubom u uhu”, trebamo još samo malo strpjeti. Strpljivi, ali beskrajno znatiželjni, reći ćemo samo dvije riječi za kraj: jedva čekamo!

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković
 

Photo: Mateja Vrčković

Komentari 0