Moda

Kako odabrati odgovarajuću veličinu grudnjaka? Postoji jednostavan trik za to

  • Grudnjak je vrlo bitan dio ženske garderobe, a budući da ga nosimo svakodnevno, važno je da je udoban i da grudima pruža odgovarajuću potporu
  • Žene često griješe kod odabira grudnjaka, birajući ono što im se sviđa, a ne ono što im uistinu pristaje
  • Iako ti se nošenje pogrešnog grudnjaka ne čini kao problem kojim bi se trebala zamarati, to može dovesti do određenih zdravstvenih problema 

Preuzak grudnjak može oštetiti tkivo grudi, pa čak i uzrokovati probleme s disanjem. Grudnjak koji ne daje adekvatnu potporu može dovesti do bolova u leđima, ramenima i vratu te ukliještiti živce. Također, pogrešan izbor grudnjaka može rezultirati pogrešnim držanjem i preranim opuštanjem grudi. 

To potvrđuju i studije koje su pokazale da neadekvatna potpora grudima dovodi do bolova u grudima uzrokovanih kretanjem kod gotovo polovice ispitanica, dok je prijavljeno da više od 90% žena nosi sportski grudnjak pogrešne veličine. Studija koju je proveo adidas u suradnji s vodećim neovisnim istraživačkim timom sa Sveučilišta u Portsmouthu otkrila je da ako grudi žene nemaju adekvatnu potporu tijekom trčanja, one doživljavaju istu gravitacijsku silu kao vozači Formule 1 i mogu pretrpjeti potencijalno štetno rastezanje kože. 

 | Autor: Sport Vision Sport Vision

Kako bi zadovoljio potrebe aktivnih žena koje su svakodnevno u pokretu te žena kojima tjelovježba predstavlja važan dio njihove rutine, adidas je rekonstruirao cijeli svoj portfolio sportskih grudnjaka. Stručnjaci sa Sveučilišta u Portsmouthu su pratili i bilježili pokretljivost i položaj grudi žena tijekom raznih vrsta vježbi, a na temelju njihovih saznanja adidas je osmislio kolekciju sportskih grudnjaka koji pružaju bolje prijanjanje i potporu kao ni jedan grudnjak do sad. 

Ukoliko i sama redovito vježbaš ili tek planiraš početi s tjelovježbom, savjeti koji slijede dobro će ti doći da testiraš svoje sportske grudnjake i saznaš zadovoljavaju li tri osnovna kriterija, a to su odgovarajuća veličina, udobnost i potpora. 
Donosimo ti kratke smjernice kako odabrati pravi sportski grudnjak za sebe...

1. Provjeri rub grudnjaka

Čak 80% udobnosti grudnjaka osigurava rub grudnjaka, odnosno dio koji obuhvata opseg prsnog koša u predjelu rebara i leđa. Ako se grudnjak u tom dijelu urezuje u kožu ili te štipa, to je prvi znak da je grudnjak premalen i da trebaš veći broj. Ukoliko, s druge strane, ''puše'' na leđima, trebat će ti manja veličina. Nemoj se libiti isprobati više veličina dok ne pronađeš grudnjak koji ti savršeno odgovara. Zatim se uspravi i stani pred ogledalo. Ako rub tvog sportskog grudnjak stoji ravno, ne uvija se i ispod njega bez problema možeš ugurati dva prsta (osjećaj tada mora biti lagano zatezajući, ali ne previše), možeš biti sigurna da ti veličina grudnjaka odgovara.

2. Provjeri naramenice grudnjaka

Također je vrlo važno da su naramenice zategnute točno onoliko koliko je potrebno da bi osigurale potporu grudima i pritom ne zatezale kožu ili ti zadavale bol. Kod provjere naramenica također se možeš poslužiti istim trikom koji uključuje dva prsta. Uvuci dva prsta ispod naramenice i prođi gore-dolje, cijelom dužinom naramenice. Ukoliko su naramenice nedovoljno zategnute, skliznut će s ramena. Ukoliko su prečvrsto zategnute, urezat će se u kožu, a kretanje prstima bit će otežano. Ukoliko grudnjak ima podesive naramenice, vrlo jednostavno ćeš ih moći prilagoditi sebi.

3. Provjeri košarice

Da bi ti sportski grudnjak odgovarao, mora ti odgovarati i veličina košarica, a odgovara li veličina košarica tvojim grudima, možeš brzo i lako provjeriti tako da zavučeš ruku u grudnjak i namjestiš obje dojke. Grudi moraju pravilno sjesti u košarice. Ako grudi, što bi se reklo, ''kipe'' na sve strane, grudnjak je premalen. Primijetiš li da grudnjak s bočne strane ima ''lufta'', očigledno je prevelik za tebe.

 | Autor: Sport Vision Sport Vision

Sada kad je grudnjak prošao osnovnu kontrolu prema gore navedenim točkama, važno je staviti ga pred još jedan test koji će dati odgovor na pitanje: Odgovara li tvoj grudnjak vrsti rekreacije kojom se baviš?

Stručnjaci iz adidasa kreirali su grudnjake koji će zadovoljiti svačije potrebe. Koristeći najnovije materijale i inovacije u dizajnu, nova kolekcija adidas sportskih grudnjaka sastoji se od Studio grudnjaka za jogu, pilates i druge aktivnosti niskog do srednjeg intenziteta, Train grudnjaka dizajniranog tako da pruža bolju podršku grudima tijekom intervalnih treninga visokog intenziteta i intenzivnijih sportova, te Run grudnjaka koji grudima osigurava najvišu razinu potpore. Dostupni u opsežnom rasponu veličina kako bi pomogli što većem broju aktivnih žena da iskuse sport bez ograničenja, ključni komadi iz kolekcije uključuju:

POWERREACT TRAINING GRUDNJAK SA SREDNJOM POTPOROM

 | Autor: Sport Vision Sport Vision

Prvi grašci znoja koji ti se kotrljaju niz prsa za vrijeme treninga ne moraju biti smetnja. Shvati to kao znak svog napornog rada i dopusti ovom novom adidasovom sportskom grudnjaku da odradi svoj dio zadatka. Izrađen je od prozračne, glatke i istovremeno hladne tkanine koja pruža maksimalan osjećaj udobnosti. Zahvaljujući AEROREADY tehnologiji grudnjak upija vlagu i održava tvoje tijelo suhom, a prozračni mrežasti detalji povećavaju udobnost, osiguravajući protok zraka koji hladi i stvara osjećaj ugode. Daj sve od sebe na idućem treningu uz ovaj adidasov favori, jer upravo za to je stvoren.

POWERIMPACT TRAINING GRUDNJAK SA SREDNJOM POTPOROM

 | Autor: Sport Vision Sport Vision

Ovaj rastezljivi adidas grudnjak, djelomično izrađen od recikliranih materijala, spremno će podnijeti sve izazove - od intervalnog treninga visokog intenziteta do cardio treninga. Mrežasti detalj na grudnjaku osigurava protok zraka u zonama s jakim znojenjem, dok nova adidas adiflex tkanina osigurava glatko pristajanje i osjećaj mekih rubova koji su također dizajnirani da pomognu u smanjenju trenja za vrijeme dugih treninga, a tehnologija AEROREADY je tu da ti pomogne da ostaneš suha tijekom napornih treninga.

ADIDAS TLRD IMPACT TRAINING GRUDNJAK SA SNAŽNOM POTPOROM

 | Autor: Sport Vision Sport Vision

Ne dopusti da te išta sputava, pa tako ni grudnjak. Od sparinga do najtežih vrsta treninga visokog intenziteta, ovaj adidas sportski grudnjak dizajniran je da ti pomogne da se krećete sa samopouzdanjem. Grudnjak pruža snažnu potporu grudima te je izrađen od glatke i na dodir hladne tkanine. AEROREADY tehnologija pomaže u kontroliranju vlage tijekom najvećih napora, a široke, podstavljene naramenice ravnomjerno raspoređuju težinu i ne urezuju se u kožu.

Omogući svojim grudima najbolju moguću potporu i maksimalnu udobnost i odaberi neki od novih modela adidas sportskih grudnjaka koji te neće razočarati čak i u najzahtjevnijim situacijama. Novi adidas sportski grudnjaci dostupni su u svim Sport Vision trgovinama te na Sport Vision web shopu.

Photo: Sport Vision

Komentari 0