Moda
1/15

Jordanice – kultni model tenisica koji rado nosimo

Koliko je trend nošenja sportskih modela tenisica u svakodnevnom životu jak, najviše svjedoče Nike Air Jordan tenisice koje su se još jednom u svojoj dugoj povijesti vratile na ulice. Duboki sportski model, napravljen prema jednom od najboljih košarkaša svih vremena Michaelu Jordanu, je usprkos svojim transformacijama i dalje predmet želja ljubitelja tenisica.

Ako ste odrastali krajem osamdesetih i početkom devedesetih vjerojatno ste imali želju dobiti poznate Jordanice za rođendan. Model tenisica brendiran oko kulta ličnosti Michaela Jordana bio je ultimativni statusni simbol, ali i jedan od onih izrazito sportskih modela koji su itekako zaživjeli na ulicama.

 | Autor:

Važno je zvati se Jordan

Priča o Jordanicama započinje 1984. kada je, tada 21-godišnji Michael Jordan, osvojio državno prvenstvo s ekipom sveučilišta Sjeverna Karolina, zlatnu olimpijsku medalju u košarci, a bio je i treći izbor Chicago Bullsa te je potpisao petogodišnji ugovor s Nikeom. Ugovor je bio vrijedan tada vrtoglavih 2,5 milijuna dolara, ne uključivši licencu i naknadu za korištenje imena. Iako su neki unutar Nikea bili skeptični da se tako mladom igraču daje takav ugovor, ovaj potez se pokazao kao jedan od najboljih u povijesti Nikea, jer je popularnost Michaela Jordana utjecala na popularnost tenisica do te mjere da je pokrenuta cijela kultura nošenja tenisica.

 | Autor:

1985. dizajner Peter Moore dobiva težak zadatak kreirati tenisice dostojne najpoznatijeg sportaša tog vremena. Jordanice dobivaju vlastiti logotip (krilca), a dizajnom se nastavljaju na već postojeće modele za košarku Dunk i Terminator, dok Air linija ustupa anatomski oblikovanu unutrašnjost. Bio je to recept za stvaranje jednih od najpoznatijih tenisica u povijesti. Prvi model koštao je tada bezobrazno mnogo – 65 dolara

Do 2013. izdano je čak 28 modela, bez obzira što se Jordan prestao baviti košarkom.

 | Autor:

Tko se boji boje?

Jordanice, u trenutku kada su izašle, nisu bile revolucionarne po ničemu osim po jednom – boji. Košarkaškim parketima je dotad dominirala bijela boja, a Jordanice su dolazile u crveno-crnoj kombinaciji koja je današnjim košarkašima omogućila da nose tenisice kakve žele. Naime, Jordan je za svaku utakmicu odigranu u tim tenisicama dobivao 5 tisuća dolara kazne koju je plaćao Nike. Upornost se isplatila jer se stvorila fama koja je ubrzo prerasla u kult.

 | Autor:

Nešto manje od 30 godina i 30 modela kasnije – gotovo je teško nabrojati zašto su sve posebne. Među najvažnijima su Air Jordan III, model nastao 1988. Njegov dizajner Tinker Hatfield bio je prvi koji je stavio logo koji znamo i danas – 'Jumpmana', ali i vidljivu Air jedinicu na peti.

 | Autor:

Peti model po redu predstavio je asimetrično rezan gornji dio, poseban šav, nove uzorke i boje. Air Jordan VI navodno je dizajniran da apstraktno podsjeća na broj 23, a pojavljuje se i u seriji 'Seinfeld', dok je čizme koje Michael Keaton nosi u filmu 'Batman se vraća' iz 1992. napravio  također Hatfield po uzoru na jedan od najpopularnijih modela Jordanica. Osmi model koji je izašao 1993. imao je gotovo nevidljiv Nike logo, a kada je ponovno pušten na tržište 2007. razgrabljen je s polica.

 | Autor:

1996. godinu obilježio je Air Jordan XI Space Jam i izjava Michaela Jordana kako će ih sigurno jednog dana netko nositi uz odijelo. Samo nekoliko mjeseci kasnije nosili su ih članovi tada popularnog sastava Boyz II Men, a desetak godina kasnije odijelo i tenisice su već sasvim uobičajeni. 1998. Michael Jordan najavio je povlačenje iz profesionalne košarke (iako je to učinio tek 2003.), pa je Hatfield odlučio napraviti još jedan model, iako nije bilo sigurno da će tenisice ikada izaći na košarkaški teren.

 | Autor:

Međutim ovaj sportski, modni i biznis fenomen nije nikada bio ugrožen te izlaze i danas. Kultni status i osoba čije ime nose učinile su ove tenisice jednim od osnovnih Nike modela. Iako su pojedine edicije dolazile u više boja, 'prave' Jordanice dolaze u bojama Chicago Bullsa – crnoj, crvenoj i bijeloj. Air Jordan tenisice označile su početak cijelog Jordan brenda unutar Nikea, a danas ih nose brojni drugi košarkaši NBA lige. Najpoznatiji među njima je Dwayne Wade koji je 2010. postao novo lice tenisica.

 | Autor:

Duboke tenisice koje vladaju ulicama

Iako je ime Michaela Jordana još uvijek poznato svima, njegova legenda nastavlja živjeti prije svega u ovoj liniji tenisica koja gotovo da je postala sinonim za košarku. One su anatomski oblikovane, izdržljive i sportske, ali njihov pristup dizajnu učinio ih je buntovničkim i prilagođenim ulicama.

 | Autor: @splashnews.com @splashnews.com

Jordanice se nose za večernje izlaske, preko dana uz traperice ili kratke hlače, a imaju i svoje obožavatelje u svijetu poznatih. Među njima se svakako ističe Rihanna koja gotovo da ne izlazi iz njih u slobodno vrijeme, ali i glumac Mark Wahlberg koji u njih uskače u pauzama između snimanja. A zašto i ne bi, radi se o modelu koji će iduće godine slaviti 30. rođendan i koji je itekako pokazao da ne planira nestati niti s košarkaških terena, ali niti s ulica.

 | Autor:

Više slika pogledajte u galeriji...

Ako ste i i vi ljubitelj tenisica, više o toj kulturi doznajte na "Svi su ludi za tenisicama"!

Photo: None

Komentari 0