Moda

Goodbye Melania! Za rastanak od prve dame SAD-a prisjetili smo se najkontroverznijih modnih izdanja

  • Melania Trump danas i službeno prestaje obnašati funkciju prve dame SAD-a, a mi smo ovaj trenutak iskoristile da bi se prisjetile nekih od njezinih najzanimljivijih modnih izdanja
  • Premda modu mnogi doživljavaju tek kao beznačajnu stvar, gospođa Trump je upravo putem odjevnih kombinacija poslala niz neformalnih poruka
  • Svojom često kontroverznom pojavom Melania Trump je itekako reformirala tradicionalno viđenje prve dame, barem kad je moda u pitanju

Predsjednički mandat Donalda Trumpa uvelike su obilježile tri stvari: kontroverzne političke odluke, ljubav prema društvenoj mreži Twitter i rasprava o modnim izričaju njegove supruge. Melania Trump postala je nakon Jackie Kennedy prva američka dama čiji su modni odabiri redovito nalazili mjesto na naslovnicama prestižnih svjetskih medija.

Kada je kontroverzni milijarder najavio svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a, mnogi su iskazali sumnju u Melanijinu sposobnost obavljanja dužnosti prve dame, a kritika na svoj račun nije bila pošteđena sve četiri godine suprugova mandata. Ipak, na modnom polju itekako je briljirala pa ne čudi što se danas ova bivša manekenka danas svrstava među najbolje odjevene žene svijeta.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty Melania i Donald Trump 2005. i 2017.

Možda vas zanima Tajne dobrog stila: Zahvaljujući ovim sitnicama, svaki dan možeš izgledati dotjerano Rubrika Moda Moda

Željela je biti Jackie

A da je, barem u modnom smislu, itekako dorasla funkciji koju obnaša pokazala je još na inauguracija kada se pojavila u svijetloplavom kompletu s potpisom Ralpha Laurena, doajena američke modne scene. Ova odjevna kombinacija uspješno je evocirala duh nekih minulih vremena i sjećanje na prethodno spomenutu Jackie Kennedy.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Bio je to taktički mudro osmišljen potez kojim je nastojala u javnosti o sebi kreirati sliku ljubiteljice klasike i tradicije koja je potpuno spremna posvetiti se svojoj novoj životnoj ulozi. Ipak, sama činjenica da je supruga Donalda Trumpa zatvorila joj je vrata suradnji s brojnim renomiranim imenima iz svijeta mode. Na listi dizajnera koji su decidirano odbili odijevati prvu damu Amerike našli su se Zac Posen, Tom Ford, Riccardo Tisci i Marc Jacobs.

Odjeća kao medij

U posljednje četiri godine Melania je rijetko samostalno istupala u javnosti te nije vokalno komentirala suprugove političke poteze. Ipak, mnogi smatraju kako je upravo putem odjevnih predmeta pronašla svoj glas, odnosno način da javno iskaže svoje stavove. Tako je poznata po suptilnim kršenjima protokola kojim je iskazivala nezadovoljstvo suprugovim ponašanjem, a jedan od najpoznatiji primjera je onaj kada se sama pojavila u Kongresu odjevena od glave do pete u bijelo, (ne)boju koju u svojim istupima redovito nose protivnice Trumpove politike.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Nadalje, mnogi su u njezinom karakterističnom nošenju kaputa koji je mahom prebačen preko ramena pronašli dokaz da u bračnom životu supružnika Trump ne cvjetaju ruže. Naime, uvjereni su kako je ova gesta Melanijin način sprječavanja supruga da uđe u njezin osobni prostor ili je primi za ruke dok zajedno borave u javnosti.

Možda vas zanima Lady Di je ostala ikona stila: 9 njezinih stajlinga koje modne influenecerice nose i danas Rubrika Moda Moda

Parka spoticaja

Ipak, nisu svi njezini modni odabiri naišli na odobravanje pa je tako dočekana na nož zbog svoje odluke da se na poplavljeno područje zaputi u vrtoglavo visokim Manolicama, a na negativne reakcije naišao je i njezin izbor cvjetnog kaputa talijanskog modnog dvojca Dolce&Gabbana vrijednog 278 tisuća kuna u kojem se pojavila na samitu G7. Budući da je riječ o cifri koja je veća od prosječne godišnje plaće Amerikanaca, odabir prve dame prozvan je neumjesnim.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Međutim, od svih odjevnih komada najveću pažnju priskrbila joj je zelena Zarina parka koju je u srpnju 2018. godine odjenula prilikom posjeta djeci migrantima na američko-meksičkoj granici. Na poleđini jakne stajao je natpis "Mene stvarno nije briga, a tebe?", a izgleda kako su ove riječi djelovale nedolično svima osim gospođi Trump.

Ona je putem glasnogovornice poručila kako se "radi samo o jakni" te da se iza nje ne krije skriveno značenje. Nadalje, u jednom od rijetkih televizijskih intervjua osvrnula se na medijski interes za vlastito odijevanje te je izrazila želju da novinari s istom pozornošću prate njezin rad, a ne samo odjeću koju nosi.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Stil koji će se pamtiti

Premda je željela krenuti dobro utabanim stazama svojih prethodnica, Melanija se možda i nesvjesno odmaknula s toga puta te kreirala stil koji ne samo da se znatno razlikuje od onoga što su običavale nositi supruge američkih predsjednika, već i koji odudara od tradicionalnog viđenja prve dame. Kožni komadi, vojnički motivi, jarke boje, kreacije rezervirane za crveni tepih … natruhe svog nekadašnjeg jet set života 50-godišnjakinja je uspješno umotala u rafinirani stil zahvaljujući kojem ispisuje stranice modne povijesti.

 

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

 

Photo: shutterstock

Komentari 0