Moda 12. prosinca 2013.

Elizabeta Gojan: "U mojoj emisiji gostuju jake žene!"

Davor Puklavec/Pixsell.

Emisija koja je zadnjih godina, vjerojatno, dobila najviše pohvala, i od strane struke, ali i strane gledatelja, jest Damin gambit, urednice i voditeljice Elizabete Gojan. Neobičnog, ali svakako intrigantnog naziva, emisija je to, koja bez obzira na relativno nepovoljan termin emitiranja (nedjeljom navečer), ima svoju vjernu publiku, ne samo u Hrvatskoj nego i u čitavoj regiji.

Zasluga je to svakako pametnih i snažnih žena koje gostuju u 'Daminom gambitu' ali ponajviše urednice i voditeljice Elizabete Gojan. Ova dugogodišnja novinarka i urednica na HRT-u, pomno bira svoje gošće te zajedno s njima dotične važne društvene i političke teme. I Elizabeta to radi, kao i sve do sada, sa svojim prepoznatljivim  stilom! 

 | Autor: Davor Puklavec/Pixsell Davor Puklavec/Pixsell

Prije nešto više od godinu dana počeli ste voditi i uređivati emisiju 'Damin gambit'. Za početak, je li ta (takva) emisija projekt kakav ste oduvijek željeli raditi?

Sigurno je najsličnije onom što želim raditi. Želim reći, nakon svega što sam u svojoj novinarskoj karijeri dugoj 25 godina radila, ovo je nova forma, novi izazov, za mene novi ispit koji prolazim ili ne!

Kako ste uspjeli uvjeriti svoje šefove da HRT-u treba emisija o ženama - pametnim ženama? Jeste li posve zadovoljni terminom emitiranja emisije?

Moram reći da je bilo lakše nego sam očekivala, to, kako vi kažete – “uvjeriti šefove da HRT-u trebaju i pametne žene”, hahaha…. Samim terminom, naravno, nisam prezadovoljna, mislim da bi petak u 'prime timeu' bio najbolji (svi smo vam mi TV-autori uvjereni da “zaslužujemo “ 'prime time'). No, ovaj nedjeljni termin “oko 21.40”, bolji je nego prošle sezone, kad smo kretali ponekad i oko 22.40.

 | Autor: Davor Puklavec/Pixsell Davor Puklavec/Pixsell

Zbog čega naziv 'Damin gambit', znamo da je riječ o otvaranju u šahu. Je li to bila vaša ideja, vaših suradnika ili zajednička? Neki su vas kritizirali zbog naziva emisije. Što kažete na te kritike?

Logično, dobro, možda i nije kad vidite sve te nazive emisija koji u sebi imaju brojke ili su jednostavno doslovno posuđeni od drugih televizija i njihovih sličnih ili istih projekata, dakle, logično je da naziv emisije bude intrigantan, zainteresira gledatelja, prisili ga  da sjedne pred TV ekran i vidi što se krije iza zanimljivog i neobičnog naziva neke nove emisije. Istodobno, 'Damin gambit' trebao je govoriti i o mojoj namjeri da u njemu gošće budu jake i posebne žene, one koji svojim odlukama ili načinom života, izborom ili postignutim u životu javnosti mogu otvoriti novi, za njih uglavnom nepoznati svijet….

Doslovno sam tjednima uz prijatelje i kolege tražila sintagmu za naziv emisije, a onda slučajno, jedne vruće ljetne večeri, suprug Maje Sever, Krešimir Mudrovčić, izrekao je - “Damin gambit”. Za mene je to, nakon minute njegovog objašnjenja značenja tog šahovskog poteza, koji zovu i “kraljičin gambit”, bilo TO!!

Koja vam je emisija (ili više njih) ostala najdojmljivija? Odnosno koje su vam žene/gošće ostale u naboljem sjećanju?

Nemojte od mene tražiti odgovor na to pitanje… znate da na njega neću odgovoriti! Reći ću samo da su reakcije gledatelja, naravno, različite, zavise o pojedinoj gošći, dami koja “otvara gambit”, ali da su reakcije izvrsne, da emisija zapravo postaje kultna, da se gledatelji, da i muškarci, i mladi, javljaju i iz Slovenije, BiH, Crne Gore i Srbije da je gledanost velika, nekih čak preko 6 % sa shareom od 14,6%.

 | Autor: Davor Puklavec/Pixsell Davor Puklavec/Pixsell

Zbog čega kažete za sebe da niste feministkinja? Vjerujem da ćete se složiti s tvrdnjom da žene i muškarci moraju imati jednake mogućnosti u životu. To bi bila suština feminizma, zar ne?

Kad kažem da nisam feministica, naravno, ne mislim da nisam za jednakost žena i muškaraca u svemu! Dapače… Zna to svatko tko me i malo pozna. Jednostavno mislim da sam samo aktivistica, rekla bih, da nisam, zbog nedostatka vremena, ne i volje i želje, posvećena feminizmu, kao npr. Rada Borić!

Majka ste blizanaca, Viktora i Patrika. Kako se snalazite u blansiranju privatnog i profesionalog života? Smatrate li da žena danas može biti ispunjena samo ako ima i jedno i drugo? Ili, barem mi odgovorite osjećate li se vi tako?

Ha! Kao i sve ostale majke i roditelji … Je li majčinstvo nužno za ispunjenje života svake žene, nisam sigurna, no znam da su meni moji ViP-ovci sigurno “spasili život”, da je teško živjeti sam u starosti, i ne samo u starosti.

Koju su vaši najveći strahovi kada je majčinstvo u pitanju?

Kako sam ViP-ovce razmjerno kasno rodila, u 39.-oj, uglavnom strahujem hoću li dovoljno dugo živjeti da ih izvedem na pravi životni put, mogu li im sve priuštiti, I tako, uobičajeni, argumentirani strahovi većine roditelja u današnjoj Hrvatskoj!

 | Autor: Davor Puklavec/Pixsell Davor Puklavec/Pixsell

Volite li putovati? Putujete li s djecom?

Oh, da, naravno, volim putovati. Tko ne voli?! Pravo je pitanje ima li se love za putovanja! Kad god je prilika i kad god nam naš obiteljski “ministar financija” dopusti, putujemo svo troje.

S obzirom na to da je naziv ove rubrike “Zaposlena sa stilom” moram vas pitati njegujete li neki svoj modni stil?

Ne znam ... ne bih rekla, znam samo da na meni uvijek mora biti nakita, drukčijeg, uglavnom velikog i neobičnog, onakvog kakav rade Ivan Midžić ili Ella Svalina … ali, kad god pomislim na modu, sjetim se i dviju stvari – da su prvi i zadnji poklonici nekog modnog stila smiješni, i da se pravi modni znalci s modom – pogađaju i dogovaraju! Eto, rekla bih da se toga pridržavam!

Kupujete li odjeću planski?

Neee, ma, ne… Kad naletim na nešto mog broja (hahaha) i kad imam novca (tu se smijati ne mogu).

 | Autor: Davor Puklavec/Pixsell Davor Puklavec/Pixsell

U čemu se najudobnije osjećate?

U tajicama, tunici i balerinkama.

Sada kada vas gledamo u studiju kako razgovarate s drugim ženama, morate li pažljivo osmišljavati svoj stil pred kamerama? Postoji li neki dress code?

Naravno, no to radim u dugovoru s televizijskom kostimografkinjom, Lenom Andrijević. U svakom slučaju sve mora biti decentno, uglavnom je, prema mom izboru, crno, iako, opći je zaključak ekipe, baš mi dobro stoje jarke boje, hahaha…

Što biste još voljeli raditi na televiziji? Drugačiji tip emisije? Imate li neku neostvarenu želju kada je riječ o televizijskom novinarstvu?

Pa, rekla bih da sam sad 'odradila' sve novinarske forme… Iako, uvijek se, kao i u svakom zanatu, a novinarstvo to, kao i sve drugo, jest, “svaki dan sve više napreduje”. Još mi nije dosadilo, još je novinarstvo za mene izazov, još osjećam adrenalin koji me tjera naprijed… I tako mora biti!

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0