Moda

Dolčevite su ponovno IN, a pronašle smo i savršene modele za tebe

  • Dolčevita - odjevni komad duge povijesti koji je naziv dobio prema filmu Federica Fellinija, La Dolce Vita, prava je buntovnica i predvodnica ženske snage
  • Iako je u svijetu mode stalno prisutna, ove sezone posebno je u fokusu zahvaljujući slavnim damama i jednoj popularnoj seriji
  • Pronašle smo i nekoliko modela koji mogu biti dio i tvoje modne kombinacije

Možda na prvi pogled ne izgleda tako, ali dolčevita je komad odjeće rezerviran za - buntovnice.

Njezin se prvi oblik pojavio u 15. stoljeću iz praktičnih razloga, rezervirana je bila za muškarce, točnije vitezove, a zatim je u 16. stoljeću dobila i estetsku vrijednost. Nosile su je tada već i žene, osobito u elizabetinsko doba, ali s izuzetno raskošnim i visoko podignutim kragnama.

Kroz sljedeće je razdoblje bila sve više rezervirana za muškarce, a posebno je popularna postala krajem 19. stoljeća kad su je nosili igrači engleskog pola. U tom je razdoblju sve jači bio i otpor sufražetkinja, koje su se za svoja prava borile i, između ostalog, izborom odjeće. Tako su u javnosti počele nositi hlače, zatim ženske sakoe i s vremenom ostalu odjeću "rezerviranu" za muškarce.

 | Autor: Instagam Instagam

Dolčevita je tada već bila tipična za radničku klasu, ali se, dolaskom buntovnih 50-ih, na velikim vratima pojavila u redovima intelektualaca. Naravno, tu se smjestila kao pravi otpor formalnom odijevanju. Vrijedilo je to i za muškarce, ali osobito za žene za koje je značila preuzimanje još jednoga tipično muškog komada odjeće i dokazivanja ženske snage.

Ime je dobila 60-ih prema filmu La Dolce Vita Federica Fellinija u kojem neki glumci nose baš crne dolčevite. Drugi su je pak filmski uratci pretvorili u omiljeni trend pa ju je nosila i Audrey Hepburn u filmovima Breakfast at Tiffany's i Funny Face te Diane KeatonAnnie Hall.

Osim umjetnica i umjetnika, ovaj statement komad posebno je privlačan u svijetu politike pa je tako omiljena i Hillary Clinton. Poznato je i da je dolčevita bila dio svakodnevice Stevea Jobsa, ali i da je nerijetko nose Emmanuel Macron Vladimir Putin.

Možda vas zanima Bijeli pulover: naizgled dosadan komad koji daje dozu ženstvenosti svakoj kombinaciji Rubrika Moda Moda

Osim njih, voljela ju je i Nora Ephron, američka novinarka i spisateljica koja je o njoj pisala čak i u svojoj zbirci eseja. Prema Nori, žena nikada ne može imati dovoljno crnih dolčevita. One su savršene - mladima stoje jer su chic, a starijima skrivaju bore na vratu. I tome doista ništa ne trebamo dodati!

Sofisticirana, trendi, ne otkriva ništa, a otkriva sve - snagu, samouvjerenost i karakter. Ako je znaš nositi. A da to itekako dobro zna pokazala je i vojvotkinja Kate Middleton zbog koje nam je dolčevita ponovno predmet žudnje.

 | Autor: Instagam Instagam

Kate je ovim modelima vjerna iz godine u godinu, a nedavno nas je oduševila crvenom dolčevitom koju je kombinirala s crvenom plisiranom suknjom.

 | Autor: Instagam Instagam

Osim toga, dolčevita se u velikom stilu vratila i na ekrane pa je tako svijet oduševila kao omiljeni komad Shiv Roy, junakinju popularne serije Succession koju glumi Sarah Snook.

 | Autor: Instagam Instagam

Shiv predstavlja snažnu ženu s istaknutim karakterom koja koketira s politikom i svijetom moći, a dolčevita je - sve to. A ženi koja je nosi izgleda da je uspjeh zajamčen.

Ako je i tebi ovaj pametni i sofisticirani klasik zapeo za oko, ili ga već obožavaš duže vrijeme, pronašle smo nekoliko primjera u trgovinama.

 | Autor: S lijeva na desno: Zara (119,00), Mango (99,90), Reserved (159,90)

 | Autor: S lijeva na desno: Zara (139,90), Stradivarius (139,90), Sinsay (99,90)

 

Photo: Instagram/@marianne_theodorsen

Komentari 0