Moda
Savjeti za kupovinu vjenčanice

Često se pogriješi: Tko planira vjenčanje u ovoj godini, trebao bi pri nabavi vjenčanice obratiti pažnju na ovih 10 pravila

  • Na vrhu popisa novogodišnjih planova nalazi se tvoje vjenčanje?
  • Jedan od najvažnijih sastojaka za savršeno vjenčanje definitivno je predivna vjenčanica
  • Ovih 10 savjeta svakako trebaš uzeti u obzir pri nabavi vjenčanice

Mnoge od nas fotografije omiljenih vjenčanica sa Instagrama ili Pinteresta spremamo u arhivu da budemo spremne jednog dana kaka se odlučimo vjenčati.  Ali, kako od virtualne haljine doći do prave vjenčanice? Kada i gdje krenuti u potragu za vjenčanicom i kako se pripremiti za probu haljine?

Trebala bi izbjegavati ove pogreške kod kupovine vjenčanice

Prekasno započinješ potragu za vjenčanicom

U idealnom slučaju, potraga za vjenčanicom počinje otprilike devet mjeseci prije vjenčanja. Postoji mnoštvo inspirativnih objava o vjenčanicama i modnim dodacima, osobito na Instagramu i Pinterestu, koje te mogu uputiti u pravom smjeru. Razlog za ranu potragu: Mnoge se vjenčanice izrađuju po narudžbi ili po mjeri, što može potrajati nekoliko tjedana do mjeseci. Ako pak postoji potreba za promjenama na vjenčanici koju bi unajmila, dovoljno vremena ima smisla.

 | Autor: Instagram @rimearodaky Instagram @rimearodaky Foto: Instagram @rimearodaky

Prerano započinješ potragu za vjenčanicom

Što prije to bolje? Pa, i ne baš u ovom slučaju. Naime, kada kupuješ vjenčanicu, tajming je sve. Kreneš li prerano tražiti svoju savršenu vjenčanicu, riskiraš da se kasnije razočaraš. Mnogi dizajneri lansiraju svoje kolekcije vjenčanica sezonski. To znači: Ako je kupiš prerano, propustit ćeš nove sezonske verzije. Osim toga, što je haljina ranije kupljena, to je vjerojatnije da će se tvoje vlastito tijelo ili ukus promijeniti i da će se morati napraviti naknadne prilagodbe.

Slijediš isključivo trendove vjenčanica

Novi trendovi i vjenčanice prikazuju se svake sezone na međunarodnim revijama vjenčanica u New Yorku i Madridu. U 2024. to uključuje, primjerice, detalje cvijeća, prozirne umetke ili minimalističke modele, koji su zatim pojačani statement mašnom. Ipak, puno važnije od praćenja bilo kakvih trendova vjenčanica je da vjenčanica savršeno pristaje ukusu mladenke.

Ne znaš kakva ti haljina pristaje

Prije kupovine vjenčanice važno je postaviti si nekoliko osnovnih pitanja: Želim li se vjenčati u vjenčanici ili mi odgovaraju i alternative kao što su odijelo za mladenku, kombinezon ili komplet? Koje dijelove tijela želim posebno dobro istaknuti svojom vjenčanicom, a koje ne želim? Stoji li mi čista bijela boja ili mom tenu bolje pristaju miješane nijanse bijele? Odgovori na ova pitanja daju prve važne naznake o vrsti i kroju haljine. 

 | Autor: Instagram @rimearodaky Instagram @rimearodaky Foto: Instagram @rimearodaky

Ostaviš si premalo vremena za isprobavanje haljine

Ako svoju vjenčanicu želiš kupiti u trgovini, a ne online, morat ćeš dogovoriti jedan ili više termina za odabir i isprobavanje haljine. Mnoge žene podcjenjuju vrijeme potrebno za isprobavanje različitih vjenčanica. Svakako bi si trebala uzeti najmanje dva sata po terminu - vjerojatno čak i više! 

haljine za zimska vjenčanja Možda vas zanima Za gošće na zimskim vjenčanjima - donosimo 15 predivnih modela svečanih haljina Rubrika Moda Moda

Nisi na odgovarajući način pripremljena za isprobavanje

Ono što svakako trebaš ponijeti uz vjenčanicu je nude ili bijelo donje rublje i cipele s visokom petom koje također želiš nositi na vjenčanju. Na taj način možeš odmah vidjeti koliko treba biti duga haljina. Ono što svakako trebaš ostaviti kod kuće je puno šminke, uključujući i ruž za usne kako ne bi slučajno zamrljala nježnu tkaninu.

Vodiš previše pratnje na probu vjenčanice

Ono što vrijedi u kuhinji vrijedi i za isprobavanje vjenčanice: Previše kuhara pokvari juhu - u najgorem slučaju, uznemiri mladenku. Ako ti je potrebna mentalna podrška, najbolje je sa sobom povesti jednu ili dvije bliske osobe koje će ti iskreno iznijeti svoje mišljenje o modelu vjenčanice koji isprobavaš. I nemoj zaboraviti fotografirati probu. 

 | Autor: Instagram @rimearodaky Instagram @rimearodaky Foto: Instagram @rimearodaky

Kupovina haljine pogrešne veličine

Zvuči banalno, ali zapravo je to jedna od najčešćih pogrešaka koje žene rade pri kupnji vjenčanice - kupuju haljinu pogrešne veličine . Budući da će haljina koja ne pristaje kako treba pokvariti raspoloženje svake mladenke na dan vjenčanja, vrijedi sljedeće: Ako ne možeš pravilno sjediti u vjenčanici ili zagrliti partnera, a kamoli plesati, svakako ti je potrebna druga veličina haljine!

Nepravilno skladištenje vjenčanice

Vjenčanice bi uvijek trebale biti pohranjene tako da su obješene na podstavljenu vješalicu u vreći za odjeću - sve drugo može oštetiti haljinu i ostaviti ružne nabore na vjenčanici prije velikog dana. Osim toga, ako želiš svoju vjenčanicu pokazati najboljoj prijateljici prije vjenčanja, svakako prije toga navuci platnene rukavice!

 | Autor: Instagram @rimearodaky Instagram @rimearodaky Foto: Instagram @rimearodaky

Možda vas zanima Prirodni makeup izvrsno funkcionira i za vjenčanje. Evo 10 ideja za mladenke Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @rimearodaky

Komentari 0