Moda

7 navika kojima sasvim nesvjesno uništavaš svoju odjeću - i kako ih promijeniti

  • Ove male svakodnevne navike mogle bi tvoju odjeću, cipele i torbice doći glave
  • Bolje ih je promijeniti nego se zauvijek oprostiti od najdraže haljine, grudnjaka ili veste

Postoje trikovi kojima izgled obuće i odjeće možemo očuvati tako da što duže izgledaju lijepo i novo, samo ih treba osvijestiti. Uvjereni da svoje nadraže krpice dovoljno pazimo i mazimo najčešće nismo ni svjesni da nešto radimo krivo. Možda se jedna od ovih loših navika uvukla u svakodnevnu rutinu? Donosimo sedam najčešćih grešaka kojima uništavamo odjeću i obuću: 

1. Prečesto ideš u kemijsku čistionicu

Osim ako na etiketi izričito ne piše "samo za kemijsko čišćenje", odjevni predmet slobodno ručno operi kod kuće. Jeftinije je, a produljit ćeš mu i rok trajanja jer kemikalije su ipak mnogo agresivnije nego što misliš. 

2. Pogrešno odlažeš kožne komade

Svatko tko posjeduje kožnu jaknu, hlače ili haljinu, barem se jednom susreo s problemom zgužvane kože, koju je poslije nemoguće izravnati. Zapamti: kožnu odjeću uvijek drži na vješalicama!

 | Autor: arhiva arhiva

3. Zaboravljaš zaštitni sprej

Iako ne trebaš svaki dan sprejati kožnu obuću, zaštitni sprej na cipele nanesi barem jednom tjedno i produži im rok trajanja.

4. Pogrešno skladištiš torbice

Torbice je najbolje čuvati u kutijama kako se na njima ne bi skupljala prašina i kako bi ostale zaštićene što duže. S druge strane, nikako nemoj vješati torbice za ručke jer tako najlakše pucaju.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Možda vas zanima Uz ove savjete više nikad nećeš kupiti donje rublje koje ti ne odgovara Rubrika Moda Moda

5. Ne zatvaraš patentni zatvarač prije pranja

Ovo možda zvuči kao gnjavaža, ali ako zakopčaš sve patentne zatvarače, prije negoodjeću ubaciš u perilicu, spriječila si eventualne nezgode npr. zspetljavanje s osim divnim pletenim topićem!

6. Prečesto nosiš isti grudnjak

Imaš jedan grudnjak koji obožavaš tako da ga ne nosiš samo kad je u pranju? Promijeni ovu naviku jer svakom komadu treba malo odmora, a prečestim nošenjem brzo će mu se promijeniti oblik.

7. Koristiš plastične vješalice

Plastične i vješalice od žice mogu uništiti odjeću i dok visi u ormaru. Bolja su opcija drvene ili vješalice obložene baršunom.

Možda vas zanima Izgleda da ti perilica jede rublje, puno je rupica? Evo 5 mogućih razloga Rubrika Life&style Life&style
Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0