Moda

7 najvećih mitova o grudnjaku

Jedan tako maleni komad odjeće, a toliko puno pitanja: oko grudnjaka i ženskih grudi postoji puno tvrdoglavih mitova. Neke od njih ćemo odmah raščistiti!

Nije baš sasvim jednostavno nositi grudnjak. Osim što je veliki izazov pronaći odgovarajuću veličinu, nije ga jednostavno ni „njegovati“. Vrijeme je da raskrinkamo najveće i najdublje ukorijenjene mitove o grudnjacima… 

1. Nije zdravo spavati u grudnjaku 

To nije istina! Stručnjaci kažu da je spavanje u grudnjaku nije štetno, a nije ni najmanja prijetnja za zdravlje. Najviše što se može dogoditi jest neudoban osjećaj. 

2. Spavanje u grudnjaku će zategnuti grudi 

I to je zabluda. Spavanje u grudnjaku neće promijeniti DNA, a grudnjak definitivno nije neko čudotvorno sredstvo protiv obješenih grudi. Stručnjaci kažu da grudnjak podiže grudi i da žene mogu s pomoću grudnjaka oblikovati grudi kako žele. Ali neće riješiti problem obješenih grudi. One nastaju s godinama i zbog gravitacije. 

Možda vas zanima Crveno donje rublje u novogodišnjoj noći? Žene pričaju što im je donijelo... Rubrika Love&Sex Love&Sex

 

3. Ekscesivan trening učvrstit će grudi 

Da i ne. Ovisi o treningu. Grudi se sastoje od masnog tkiva, a ono se ne može trenirati. Ali, možeš ojačati muskulaturu ispod grudi – i to sasvim određenim vježbama - koje mogu djelomično utjecati na vanjski izgled grudi. 

4. Grudnjak treba prati jednom mjesečno 

Na temu pranja postoje različita mišljenja: neki kažu da grudnjak treba oprati jednom tjedno, a drugi preporučuju dvaput mjesečno. Što je točno? Stručnjaci savjetuju sljedeće: ovisno o osobnoj higijeni i načinu života, grudnjak se može nositi više puta prije nego ide na pranje. Žene koje se jače znoje, trebaju češće prati grudnjak. To osobito vrijedi za sportski grudnjak. Običan grudnjak treba oprati nakon tri ili četiri nošenja. 

5. Za pranje grudnjaka idealan je blagi deterdžent za vunu 

Zadaća deterdženta za vunu je omekšati vunu. Ali, grudnjak ne treba biti labaviji ili mekši, nego stabilniji. Dakle, operi ga dobrim finim deterdžentom koji čuva boju i strukturu. 

 

6. Grudnjak će se uništiti u stroju za pranje rublja 

Ovo iskustvo je imala gotovo svaka od vas: stroj za pranje rublja uništio je omiljeni nam grudnjak. Ali, ručno prati svaki grudnjak može biti jako naporna i dosadna zadaća. Dakle, što napraviti? Ako koristiš dobar deterdžent i vrećicu za pranje rublja, ako bubanj nije prepun i grudnjak sušiš na zraku (a ne u stroju za pranje rublja), onda može trajati dugo vremena. 

7. Veličine grudnjaka su jedinstvene 

Nažalost, ni to nije istina. Ovo iskustvo si sigurno već imala: veličina grudnjaka ovisi o marki. Na primjer, 75A od Victoria's Secreta može u trgovini H&M biti 80B. Čak i unutar iste marke variraju veličine ovisno o modelu.  

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0