Moda

7 modnih trendova koje će ove godine obožavati zaljubljenici u estetiku 50-ih

  • Kao modna dekada, 50-e su ostavile toliko snažan utjecaj na modu da nas ni 70 godina kasnije ne prestaju inspirirati
  • Pionir svih onih silueta po kojima su 50-e danas najpamtljivije bio je Christian Dior sa svojim 'New Lookom', načinom odijevanja koji je naglašavao figuru pješčanog sata, s oštrim strukom sa zaobljenim bokovima i ramenima
  • Iako je u 2024. malo onih žena čiji stil izgleda kao da još uvijek žive u 50-ima, puno je elemenata iz ove zlatne modne dekade koji su itekako prisutni u aktualnim trendovima, a sedam će ih u mjesecima pred nama biti posebno popularno

Možda 50-e nemaju vrckavost 60-ih ili pak svu dekadenciju svijeta utkanu u naglašena ramena poput 80-ih, ali zato imaju obilje glamura i profinjenosti. Potpuno nova stilska epoha započela je nakon završetka Drugog svjetskog rata, poguravši estetski izričaj iz vrlo praktičnih i maksimalno udobnih komada prema nešto raskošnijim i romantičnijim komadima, a kao modna su dekada ostavile  toliko snažan utjecaj da nas ni 70 godina kasnije ne prestaju inspirirati

Pionir svih onih silueta po kojima su 50-e danas najpamtljivije bio je Christian Dior sa svojim 'New Lookom', načinom odijevanja koji je naglašavao figuru pješčanog sata, s oštrim strukom sa zaobljenim bokovima i ramenima. U modu se s njime vratio smisao za romantiku kada je, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, zavladala trezvenost, a vratio se i luksuz, usprkos racioniranju i štednji. Upravo je on žene ohrabrio da ponovno uživaju u oblačenju i da svoje garderobe pretvore u pravu fantaziju.

 | Autor: IMDB IMDB Foto: IMDB

Uz savršeno izbalansiranu siluetu koja se najčešće postizala kombinacijom dramatičnih sakoa i suknji visokog struka, uz obavezne  potpetice od tek nekoliko centimetara visine žene su stylinge dopunjavale mačkastim sunčanim naočalama, skulpturalnim šešir(ić)ima i torbicama s čvrstim drškama koje su nosile na pregibu lakta. U usporedbi s budućim desetljećima, bila je to moda u svom najženstvenijem obliku, a ultra damski pristup nerijetko se povezuje s filmskim zvijezdama i uvijek besprijekorno dotjeranim ženama poput Doris Day, Audrey Hepburn i Grace Kelly.

Možda vas zanima 2024. će obilježiti estetika nekih minulih vremena: Ovo je 5 najvećih vintage modnih trendova Rubrika Moda Moda

Iako je u 2024. malo onih žena čiji stil izgleda kao da još uvijek žive u 50-ima, puno je elemenata iz ove zlatne modne dekade koji su itekako prisutni u aktualnim modnim trendovima, a sedam će ih u mjesecima pred nama biti posebno popularno. 

Capri hlače

Doris Day je u najvećoj mjeri zaslužna za popularizaciju capri hlača koje su sjedile visoko u struku i zaustavljale se nekoliko centimetara ispod koljena, otkrivajući dobar dio kože od sredine lista do gležnja. Najčešće ih je kombinirala s oštrom bijelom košuljom s podignutim ovratnikom i uvučenom u struku, a capri hlače danas ponovno su sve popularnije zahvaljujući Gigi Hadid koja ih rado nosi sa slingback cipelama. U duhu 50-ih, balerinke su kudikamo prirodniji odabir, a na našu veliku sreću, i one će ove godine biti popularnije no ikad. 

Svileni šalovi

U 50-ima su žene često nosile marame kako bi zaštitile svoje frizure od vremenskih nepogoda, vezujući ih ispod brade na veoma elegantan način, dok je Audrey Hepburn obožavala vezati svilene marame oko vrata noseći ih uz bluze i topove s lađa izrezom.

Midi suknje punog kruga

Nakon što je 'New Look' Christiana Diora postao silueta koju su odjednom željele nositi sve žene, pune suknje koje su se širile od struka i završavale bilo gdje između koljena i sredine listova bile su jedan od omiljenih komada. Od bluza i topova s lađa izrezima do strukiranih košulja, i danas najbolje pristaju uz komade koji naglašavaju struk, a u modernoj interpretaciji nerijetko ih imamo prilike vidjeti stilizirane s crop topovima.

Cvjetni uzorci

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jezabel (@kikobellsvintage)

U silno ženstvenoj estetici 50-ih cvjetni su uzorci bili nezobilazni, a iako su cvjetne haljine i danas obožavane u toplim sunčanim danima, tu značajnu stilsku dekadu najbolje će slaviti modeli uskog struka s kratkim rukavima.

Biserne ogrlice

Grace Kelly bila je jedna od ultimativnih ikona stila 50-ih. Njezini kostimi bili su najljepši primjer mode 50-ih godina, s remenom koji bi savršeno naglasio njezinu siluetu u obliku pješčanog sata i jednako važnim komadom nakita - bisernom ogrlicom koja joj je bila sojevrsni zaštitni znak. Biserne ogrlice, ali i naušnice, ponovno će biti veliki trend, a nosit ćemo ih uz sve svoje najženstvenije komade.

Balerinke

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @vergnanostyle

Ako žene 50-ih nisu nosile cipele sa srednje visokim potpeticama, nosile su balerinke, i to ne samo kada bi biciklirale, a što su u ono vrijeme radile često. Od svih komada koji su obilježili 50-e, balerinke su možda najpopularnije, a ove se godine nose uz apsolutno sve što možemo zamisliti i u svim mogućim varijantama koje su već preplavile police trgovina.

Bijele košulje

Bijele košulje savršen su komad za tople mjesece. U 50-ima su ih žene najčešće nosile uz suknje visokog struka i kapri hlače, a mnoštvo inspirativnih ideja kako ih stilizati možemo pronaći u stylinzima Gwyneth Paltrow aka Marge Sherwood iz filmskog klasika - 'Talentiranog gospodina Ripleyja'.

Možda vas zanima Mango ima preslatke crvene satenske balerinke sa zakovicama, ni Dorothy im ne bi odoljela! Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram @stella_rose_cherry

Komentari 0