Love&Sex

Znaš li zašto zapravo nikad nećeš zaboraviti svoju prvu veliku ljubav

  •  Kaže se da je ljubav posebna, ali prva ljubav je jedinstvena – jedna i jedina
  •  Premda već odavno nismo zaljubljene, ta prva ljubav nikako nam ne ide iz glave
  • Otkrit ćemo ti koji su razlozi za to 

Veze dolaze i prolaze, a s njima i snažan osjećaj zaljubljenosti. Međutim, nju ništa ne može izbrisati: prvu veliku ljubav! Obično se u životu zaljubimo više puta te ponekad intenzivnije nego prvi puta, ali dio prve velike ljubavi ostaje zauvijek. Zašto? 

Prva iskustva su najvažnija 

„Prva ljubav je novo životno iskustvo“, kaže Adina Mahalli, stručnjakinja za veze u „Maple Holistics“. „To je jedan od razloga zašto se nikada ne zaboravlja“, dodaje. Također tvrdi da je je dio našeg mozga - zadužen za nova sjećanja, procese učenja i emocije – u stanju prepoznati rijetkost ili novost nekog iskustva ili neke slike te je zauvijek upamtiti. Činjenicu da se sjećamo nečega „prvoga“ češće nego „drugoga ili trećega“, psiholozi opisuju kao „primarni efekt“. Zato se bolje sjećamo prvog dana na poslu nego nekog velikog događanja u uredu. 

Možda vas zanima Znanost je napokon uspjela dokučiti – u ovoj dobi ćeš sresti svoju veliku ljubav Rubrika Life&style Life&style

Naš mozak sprema ljubav negdje drugdje 

Rezultati jednog istraživanja koje je objavljeno u časopisu „Neuron“ pokazali su da emocionalna sjećanja – poput draži prve ljubavi – pogađaju sasvim druge dijelove mozga od ostalih sjećanja koje svakodnevno memoriramo. Nažalost, to je i razlog zašto nam treba više vremena i muke da prebolimo prekid od prve velike ljubavi. 

Slomljeno srce zbog prve ljubavi 

„Nažalost, prva ljubav često dolazi s bolnim srcem“, kaže psihologinja Beverly Friedmann. „To je također razlog zašto prva ljubav ima posebno mjesto u našim srcima i podsjeća nas na bol koju smo osjećali nakon prekida“. Stručnjaci kažu da je u vrijeme društvenih medija sve teže zaboraviti prvu veliku ljubav. Fotografija bivšega ili neko zajedničko sjećanje može nam u sekundi vratiti osjećaje – pozitivne ili negativne. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Spaja li vas samo požuda ili imate šansu za pravu ljubav? Potraži ovih 20 znakova Rubrika Love&Sex Love&Sex

Ljubav ne treba zaboraviti 

Premda je tada boljelo srce, važno je ne zaboraviti prvu ljubav. U krajnjoj liniji, ona je važan dio nas i suodgovorna je za naš emocionalni razvoj. Međutim, možemo napraviti sljedeće: ublažiti ili zaboraviti negativna i bolna sjećanja koja nas eventualno još opterećuju. To ćeš najbolje napraviti ako o tome puno pričaš ili pišeš. Ako imaš osjećaj da su neke stvari još nerazjašnjene, nađi se još jednom sa svojim bivšim (makar i nakon dugo vremena) i razgovarajte o tome. Primijetit ćeš koliko ćeš se bolje osjećati. A ako za vrijeme razgovora primijetiš da ti je odjednom toplo oko srca: uživaj i nemoj misliti jesi li opet zaljubljena u njega. 

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dragan73

    Slazem se u nekim segmentima.Prosao sam jednu etapu svog zivota koja je bila jako bolna ali ne i preboljena.Posle 8 god napokon sam nalateo na osobu koju sam jako zavoleo i ljubav je podjednako jaka s obe strane.A problem nastaje ... prikaži još!