Love&Sex

Seksualni terapeuti otkrivaju 8 načina da od seksualnog života napravite spektakl

  • Već neko vrijeme vlada zatišje među plahtama, a to ti se nikako ne sviđa i htjela bi upaliti stari plamen?
  • Toliko si očajna da razmišljaš potražiti stručnu pomoć?
  • Donosimo neke stručne savjete koje bi ti sigurno rekao i seksualni terapeut…

Stručna pomoć, odnosno seksualni terapeuti, često su posljednja pomoć prije nego veza doživi propast. Međutim, prije nego se odlučiš na taj korak očajnika, postoje neke stvari koje trebaš znati prije terapije, tvrde stručnjaci. 

Medicinski razlozi 

Zaspali seksualni život može imati sasvim druge razloge – s kojima ti terapeut ne može pomoći. „Puno parova ne zna da problemi u krevetu mogu nastati zbog bolesti“, objašnjava dr. Pepper Schwartz, seksualna terapeutkinja na Sveučilištu Washington. „Kad je veza OK, ali žena odjednom ne osjeća više želju za seksom (i to duže od šest mjeseci), to vjerojatno ima medicinske razloge“. Seksualni terapeuti već na prvom sastanku mogu ustanoviti radi li se o medicinskom problemu ili nečemu drugome. 

Možda vas zanima Ma kako se možda čini čudno - ove 3 stvari muškarcima su u vezi važnije od seksa Rubrika Love&Sex Love&Sex

via GIPHY

Prava komunikacija 

Znamo da je zdrava komunikacija ključna za uspješnu vezu. Zbog toga terapeuti preporučuju svakom paru da najprije zajedno i otvoreno porazgovaraju o problemu te pokušaju pronaći rješenje. Ako ti je problem razgovarati otvoreno sa svojim partnerom o tome, to može biti teško i na terapiji. Stručnjak ne može razgovarati umjesto tebe i tvog partnera, nego vam može davati savjete i zadatke koji su potrebni za otvoreni odnos prema partneru. „Razgovaraj s partnerom u ugodnoj situaciji. Na primjer, ujutro uz šalicu kave, na lijepoj šetnji ili kad se navečer mazite u krevetu“, preporučuju terapeuti. 

Možda vas zanima Otkrili su dob u kojoj se najviše uživa u seksu. Provjeri jesi li blizu... Rubrika Love&Sex Love&Sex

Privlače te drugi muškarci 

Ne moraš se bojati, to je sasvim normalno. Čak i ako si sretno zaljubljena, moguće je da druge frajere smatraš seksualno privlačnima. „Ako s nekim muškarcem započneš vezu, to ne znači da će se automatski ugasiti naše žudnje“, kaže Shadeen Francis, bračna i obiteljska terapeutkinja. „Ako su te prije veze privlačili drugi muškarci, to se vjerojatno neće promijeniti. Dok je god riječ samo o privlačnosti, a ne o potrebi da prevariš partnera, onda možeš uživati u flertovanju.“ 

via GIPHY

Pronaći pravog terapeuta 

Kod seksualne terapije je jako važno da se ti i partner dobro osjećate kod terapeuta/kinje. Jedino tako se možete potpuno prepustiti terapiji te otvoreno pričati o problemima. Za vrijeme prve terapije uzmi si vremena da otkriješ jesi li zadovoljna s njegovim metodama. „Na prvom sastanku moraš ustanoviti je li terapeut prikladan ili ne. Također je važno odgovaraju li ti termini koje nudi.“ 

Ne osuđuj svog partnera 

Ako tvoj partner ima neke seksualne maštarije koje se tebi ne sviđaju, nemoj ga kritizirati zbog toga. Razgovori o seksu su u mnogim vezama crvena krpa koju treba svladati. Ako se jedan od partnera još uvijek osjeća sramežljivo ili preplašeno, prepreke će biti još veće. „Ako tvoj partner spomene nešto što ti ne želiš isprobati, ljubazno i otvoreno pričaj s njim o tome. Ili jednostavno prevladaj svoje strahove i iskušaj to“, savjetuje Carla Rosinski, seksualna terapeutkinja. 

via GIPHY

Nemoj predugo ostaviti neriješene probleme 

Ako primijetiš da se stvari u krevetu ne odvijaju više optimalno te da si nesretna, trebaš odmah početi razgovarati o problemu, odnosno ne smiješ čekati. „Ponekad prođu godine dok se parovi ne odluče suočiti s problemom. Često je tada prekasno te čak ni stručnjaci ne mogu riješiti problem“, objašnjava Schwartz. 

Možda vas zanima Tajna ljubavničkog umijeća: 6 seksi poteza od kojih će svaki frajer izgubiti razum Rubrika Love&Sex Love&Sex

Moraš se osjećati dobro 

Seksualna terapija treba pomoći tvom seksualnom životu i dati mu novi zamah kako biste opet uživali u seksu. Ne smiješ osjećati prisilu da promijeniš stvari koje su ti neugodne. „Prednost seksualne terapije je u tome da će ti približiti stvari o kojima nisi prije ništa znala te dati savjete do kojih prije nisi mogla doći“, kažu terapeuti. Daj svojoj terapiji vremena – često je potrebno nekoliko sastanaka kako bi stekla povjerenje u svog terapeuta. 

via GIPHY

Planiraj seks 

Premda zvuči smiješno i prilično neromantično: organiziraj sa svojim partnerom seks-sastanke te ih ubilježi u kalendar. Stručnjaci su mišljenja da konkretan termin može biti ključ za sjajan seksualni život. „Planirani seks može biti jednako erotski i ugodan kao i spontani seks. Odjednom imaš nešto čemu se veseliš i ništa se ne može izjaloviti jer imaš zadani termin“, kaže Francis.  

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0