Love&Sex

Pitale smo cure i dečke je li zajednički račun u banci dokaz ljubavi

Jedno istraživanje koje su proveli psiholozi sa Sveučilišta u Iowi pokazalo je kako su dokaz ljubavi ni više ni manje nego - zajedničke financije! A mi smo odlučile provjeriti slažu li se i Hrvati s tim...

Sigurne smo da se ljubav može dokazati na bezbroj načina, a nas je zanimalo smatraju li mladi Hrvati i Hrvatice da je i zajednički račun jedan od njih. Istraživači u Iowi proveli su istraživanje na 900 mladih muškaraca i žena koji žive sa svojim partnerima, a mi smo odlučile pitati i one koji žive zajedno, ali i one koje to tek čeka. 

Evo što su nam rekli:

BLAŽEN KARLOVIĆ (27) - 9 mjeseci u braku

Bez obzira na to što je moja plaća dosta veća od suprugine, imamo zajednički račun. Jednostavno nam je puno lakše kada su primanja na istom računu pa nam je financijsko stanje preglednije. Smatram da ima puno prednosti sa zajedničkim računom, uz online banking možemo kontrolirati financije, plaćati stanarinu, kredite, pretplate, uvijek točno znamo s koliko novaca raspolažemo. Ipak, mislim da zajednički račun u banci nije dokaz ljubavi, ali tu povjerenje svakako igra veliku ulogu.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Možda vas zanima 3 tipa ljubavnih parova čija će veza najduže trajati Rubrika Love&Sex Love&Sex

MATEA BABIĆ (25) - 2 godine u vezi

"Uvijek sam govorila da je lakše živjeti u dvoje, a veliku ulogu u tome igraju i financije, naravno. Ali, što se tiče zajedničkog računa, hm, mislim da nije loše imati jedan zajednički, ali sam ipak za to da svatko ima svoj, ali da na zajedničkom oboje uplaćujemo novac za štednju. Mislim da zajednički račun u banci nema veze s dokazom ljubavi. Ljubav se, po meni, dokazuje na druge načine, ali ako se već dvije osobe vole, mora postajati povjerenje. Ako postoji povjerenje, onda osobe mogu zajedno odlučivati o financijama ili svatko za sebe, ovisno o njihovom dogovoru.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

KARLO CVETKOVIĆ (25) - 2 godine u braku

"I supruga i ja radimo, imamo otprilike jednaka mjesečna primanja. No, to nam ne igra veliku ulogu. Imamo zajednički račun, odnosno zajedničku karticu na koju uplaćujemo isti iznos sredstava svaki mjesec, ovisno o potrebama. Ta nam kartica služi za plaćanje svih potrepština koje nam trebaju taj mjesec. Zajedno smo donijeli tu odliku da je tako najbolje i nemamo nikakvih problema s raspodjelom novca. Sve troškove uglavnom planiramo zajedno, naravno da se nekada dogode neke nesuglasice oko toga što treba kupiti, a što ne, ali se to brzo izgladi. Svima toplo preporučujem da imaju zajednički račun jer je to jako dobra stvar i idealno rješenje za sve. Ne smatram da je zajednički račun u banci dokaz ljubavi. Ljubav se i u braku, ali i u životu dokazuje na drugačije načine. Zajednički račun u ovom smislu je samo dokaz da smo spremni na kompromise i dogovore, a ljubav je nešto drugo."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

MARINA LOVRIĆ (27) - 9 mjeseci zaručena

Zaručnik i ja imamo zajedničke financije jer to smatramo važnim dijelom zajedništva. Dolazimo iz djelomično tradicionalnih obitelji i dijelimo slične vrijednosti. Oboje smo u djetinjstvu bili u situacijama kada je radio samo jedan roditelj pa je to bio jedini izvor prihoda za cijelu obitelj. To što jedna osoba privređuje, ne umanjuje doprinos druge osobe. A je li zajednički račun u banci dokaz ljubavi? Ne bih se složila s tim. Više bih rekla da je dokaz međusobnog povjerenja, zrelosti i spremnosti za planiranje zajedničkog života. Nekima navedeno može značiti ljubav, vjerujem da se razlikujemo po svom viđenju toga što ljubav je. Za mene je to osjećaj međusobne povezanosti i prihvaćanja, spremnost na odricanja i kompromise. Kažu da se ljubav ne može kupiti novcem. Može li? Dok se ne uvjerim u suprotno vjerovat ću u svoju verziju ljubavi!"

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Možda vas zanima Ova životna iskustva trebalo bi proći s partnerom prije nego se skrasite Rubrika Love&Sex Love&Sex

IVAN OPAČAK (28) - 6 mjeseci u vezi

"Mišljenja sam da bi životni partneri trebali imati zajednički račun u banci. Zajedno bi trebali biti u svemu pa tako i u ovome. Samo tako se može naprijed, prema boljoj i ljepšoj zajedničkoj budućnosti, a moja se djevojka u potpunosti slaže sa mnom, tako da dijelimo isto mišljenje na ovu temu. Smatram da je zajednički račun jedan od pokazatelja (nikako dokaza) prave i iskrene ljubavi - ljubavi u kojoj nema potrebe za lažima i sumnjama. Ljubav koja se ne dijeli na mušku ili žensku “ruku” i autoritet. Kako se kaže “i u dobru i u zlu”, drugim riječima - zajedno u svemu!"

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Photo: miss7

Komentari 0