Love&Sex

3 tipa ljubavnih parova čija će veza najduže trajati

Vječno je pitanje postoji li vječna ljubav? No, američki psiholog dr. John Gottman pojednostavnio je sve: postoje tri tipa parova kod kojih će ljubav najduže trajati i dva koja će se rastati

Može li se predvidjeti koji će parovi puno godina provesti zajedno, a koji ne? To nije baš tako jednostavno – ali dr. John Gottman istraživao je desetljećima brojne parove pa ih je – prema njihovom načinu ponašanja – podijelio u pet grupa. Pri tome je pratio kako komuniciraju: njihove reakcije, njihovo uzbuđenje, faze mirovanja, povjerenje, njihove strahove. Njegovi rezultati koriste se danas u terapijama parova diljem svijeta. 

Ova 3 tipa parova najvjerojatnije će cijeli život ostati zajedno: 

Parovi koji izbjegavaju

Ovaj tip izbjegava svako suprotstavljanje. Općenito su manje emotivni, a više pragmatični. Drugima često djeluju distancirano i manje romantično – ali takvom paru to odgovara. Njihov zajednički život je uhodan, pa su si partneri predvidljivi. To im daje sigurnost i čini vezu stabilnom. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Parovi koji cijene 

Takvi parovi provode svaku slobodnu minutu zajedno – bez da si idu na živce. Jako cijene jedan drugoga, obzirno se ponašaju te imaju razumijevanja za potrebe i raspoloženje drugoga. Takve parove prepoznaje se po tome da s poštovanjem govore jedno o drugome. 

Živahno-impulzivni parovi 

Takove veze naizgled ne djeluju jako stabilno, jer parovi se kolebaju između unutarnje ljubavi i čestih sukoba. Ali, dobra je činjenica da koliko god brzo zaiskri među njima, još si brže oproste… 

Možda vas zanima S ovim pitanjima ćeš otkriti hoće li se vaša veza održati Rubrika Love&Sex Love&Sex

Ova dva tipa parova vjerojatno će se rastati: 

Neprijateljski-distancirani parovi 

Ovaj tip sličan je parovima koji izbjegavaju – ali, razlika je u tome da nemaju ništa zajedničko: manje zajedničkih interesa, nikakvih zajedničkih hobija ili prijatelja. U svakodnevnim diskusijama zauzimaju neprijateljski stav. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Neprijateljski-isprepleteni parovi 

Za razliku od neprijateljsko-distanciranih parova, ovi se često i rado svađaju – te u to često uvlače rodbinu ili prijatelje ili se čak ocrnjuju u javnosti i na društvenim mrežama. 

Photo: Getty Images

Komentari 0