Love&Sex
Muškarci koji manje zarađuju od partnerice

Muškarci koji zarađuju manje od svoje partnerice... totalno pate?

  • Utječu li mjesečni prihodi zaista na romantične veze? 
  • Istraživanje iz Velike Britanije daje nam odgovor
  • Odgovor je prilično iznenađujući…

Premda ravnopravnost u svijetu rada igra sve važniju ulogu u društvu, još uvijek postoji velika razlika u plaćama među spolovima. To znači da muškarci obično zarađuju više novca od svoje partnerice - ali kakav utjecaj ima na vezu kada se dogodi suprotno?

Evo kakav utjecaj ima plaća na vezu

Kako bi saznala kako prihod utječe na vezu, dr. Vanessa Gash, sociologinja sa sveučilišta City u Londonu, pobliže je promatrala takozvani „jaz u plaći partnera“. Istraživanje se temelji na općem istraživanju iz Velike Britanije, koja ima podatke iz nešto manje od 40.000 kućanstava. Nakon što je procijenila ove opsežne informacije, stručnjakinja je došla do uzbudljivog rezultata: „Utvrdili smo da muškarci pate kad zarađuju manje od svojih žena“, kaže dr. Vanessa Gash. 

Koliko bi mame trebale imati plaću - izračunali smo!

via GIPHY

Prema istraživanju, muškarci koji zarađuju manje od svoje partnerice više su nezadovoljni svojom vezom. Istovremeno, na dobrobit žena ne utječe kad muškarci donose više novca kući.

Možda vas zanima Istraživanje: Svaka druga Hrvatica je zadužena, a svaka peta je doživjela financijsko zlostavljanje Rubrika Life&style Life&style

„Ovi rezultati ukazuju na to da je 'jaz u plaćama partnera“ pojačan ili podržan normama muškog hranitelja', naglašava sociologinja u svom  istraživanju. Je li sve to pitanje ega i može li se pratiti do zastarjelih rodnih uloga? Prilično smo sigurni da razlike u plaćama u vezi ne bi trebale biti uzrok sreće ili nesreće - bez obzira na to zarađuju li žena ili muškarac više ili manje.

Photo: Shutterstock

Komentari 0