Life&style

Koliko bi mame trebale imati plaću - izračunali smo!

Ona je odgojiteljica, kuharica, medicinska sestra, obiteljska menadžerica... Koliko bi jedna mama trebala zarađivati kad bi je za sve što radi pošteno platili?

Jedno je jasno: biti majka težak je posao. Pitale smo se koliko bi zapravo jedna mamama trebala zarađivati kad bi za sve što radi bila i plaćena… Pokušat ćemo izračunati koliko bi jedna majka trebala zaraditi u nekom „poštenijem svijetu“ gdje bi se više cijenilo to što radi - odnosno gdje bi svi ti poslovi imali konkretnu cijenu. Prema statistici jedna majka s „punim radnim vremenom“ radi 14 sati dnevno, pa joj radni tjedan traje 98 sati. Kad se njezin raznoliki posao podijelio na zanimanja, jedna mama je ujedno i: 

• Odgojiteljica 

• Kuharica

• Spremačica

• Šefica/menadžerica

• Psihologinja

• Vozačica

• Medicinska sestra

• Učiteljica

via GIPHY

Mame rade više od jednog posla 

Dakle, prema rezultatima brojnih anketa i istraživanja ispada da prosječna majka radi četiri sata dnevno kao „odgojiteljica“, a dva sata pomaže u učenju, domaćim zadaćama, objašnjavanju ovoga ili onoga. Potom četiri sata potroši na kuhanje, pospremanje , čišćenje, pranje i ostale kućanske poslove. Kao vozačica sat i pol (škola, treninzi, rođendani, bake, djedovi…). Također radi i oko 90 minuta kao medicinska sestra i psihologinja – ne trebamo posebno objašnjavati. I za kraj – još barem sat vremena za organizaciju i pripremu svega – dakle, tu je mama ujedno i šefica – menadžerica. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Da sumiramo (napomena – satnice su izračunate prema neto prosječnoj plaći u RH – podaci su uzeti sa stranice mojaplaca.hr): 

- Odgajateljica: 28 sati tjedno, 42 kune po satu, ukupno: 1.176 kuna tjedno

- Kuharica: 14 sati tjedno, 42 kune po satu: 588 kuna tjedno 

- Medicinska sestra: 3,5 sati tjedno, 44 kune po satu 154 kune tjedno

- Vozačica: 10,5 sati tjedno, 36 kuna po satu, 378 kuna tjedno

Možda vas zanima Mama je iskusila osvetu nakon što je djeci uzela mobitele Rubrika Life&style Life&style

- Učiteljica: 14 sati tjedno, 48 kuna po satu, 672 kune tjedno 

- Spremačica: 14 sati tjedno, 29 kuna po satu 406 kuna tjedno 

- Menadžerica – 7 sati tjedno, 62 kune po satu, 434 kune tjedno

- Psihologinja – 7 sati tjedno, 48 kuna po satu, 336 kuna tjedno  

Kad se odradi matematika, ispada da bi prosječna majka u R. Hrvatskoj za svoj tjedni „posao“ trebala zaraditi neto 4.143 kune tjedno! Pomnožimo to sa četiri i dobijemo „plaćicu“ od 16.576 kuna mjesečno!    

Mame, što mislite o tome?

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0