Life&style

Istraživanje: Svaka druga Hrvatica je zadužena, a svaka peta je doživjela financijsko zlostavljanje

  • Ispitivanje na temu Žene i novac provedeno je u povodom Svjetskog i Europskog tjedna novca koji se održava ovaj tjedan. U anketi su sudjelovale 783 žene u dobi između 35 i 45 godina
  • Pokazalo se da Hrvatice najviše troše na osnovne životne potrebe, ali i na putovanja i edukacije
  • Zabrinjava podatak da je svaka peta žena doživjela financijsko zlostavljanje

Od ponedjeljka do nedjelje se obilježava Svjetski i Europski tjedan novca, a tim povodom je provedeno ispitivanje na temu "žene i novac". Istoimeni portal je zaslužan za ovo istraživanje s ciljem otkrivanja financijskog zdravlja žena u Hrvatskoj, u kojem je sudjelovalo 783 žena u dobi od 35 do 45 godina. Najveći postotak, njih 71 posto. ispitanica je u braku, dok su ostale razvedene, a u manjem postotku udovice, samohrane majke te u izvanbračnim zajednicama. 

Možda vas zanima Novcem možeš kupiti mnogo toga, ali ne i ovih 10 stvari - a one su pravo bogatstvo Rubrika Life&style Life&style

Također, otkrivena je i činjenica da je čak 21 posto žena, odnosno svaka peta, doživjela financijsko zlostavljanje. To se odnosi na zabranu rada od strane partnera, zabrana pristupa zajedničkim financijama, ograničavanje ili zabrana davanja novaca za kućanstvo, kao i očekivanja da se žena opravdava za potrošeni novac. Svaka treća žena ima prevelika financijska davanja u bračnoj zajednici, a 11 posto žena ima ili je imalo problema s utjerivanjem alimentacije.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Pokazalo se i da Hrvatice najviše troše na osnovne životne potrebe, a zatim na putovanja i edukacije dok najmanje troše na odjeću i obuću. Također, posao, novac i zdravlje im je najveći uzrok stresa, a partner i djeca manje. Čak 45 posto žena, odnosno svaka druga Hrvatica, je zadužena, a najviše ih ima dug do 5 tisuća eura. 

Kad je riječ o štednji i ulaganju, možda te iznenade i ovi podaci. Tek manji postotak žena štedi i to na ovako - na prvom mjestu je štednja u banci pa životno osiguranje te na kraju mirovinski stup. Velika većina, 93 posto žena nema pismenu oporuku niti plaća posmrtnu pripomoć za sebe samu. Iako nam se čini kako se o novcu i financijama mnogo razgovara, ovo ispitivanje pokazuje kako čak 33 posto žena ne razgovara otvoreno o novcu.

Možda vas zanima Ovaj čovjek zna kako se može zaraditi 4000 dolara spavajući - i to samo za jednu noć Rubrika Life&style Life&style

Kristina Ercegović, koja se nalazi na čelu inicijative Žene i novac, rekla nam je kako se radi o očekivanim rezultatima, no jedna stvar ju je iznenadila. Radi se o činjenici da velik broj žena ne plaća posmrtnu pripomoć te kaže: '' Većinom se još uvijek misli da smo besmrtni pa se ne rješavaju oporuke.'' Kristina se osvrnula i na pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet: ''Nadam se da će ova pandemija pokazati između ostalog i koliko je važno imati ono što stalno naglašavamo, a to je 3 do 6 mjeseci zalihe da možemo preživjeti ovakve potpuno neplanirane situacije kad ostanemo bez prihoda preko noći i privatno i poslovno.'' Što se budućnosti i nekih promjena tiče, gospođa Ercegović se zbog trenutne situacije ne usudi ništa komentirati. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0