Love&Sex
Učestali seks odgađa menopauzu

Brzo s dragim u krevet! Puno seksa odgađa menopauzu, pokazalo je istraživanje

  • Žene koje imaju često spolne odnose mogle bi time odgoditi menopauzu 
  • Djeluje nestvarno? No, upravo to sugeriraju rezultati novog istraživanja

Željela to žena ili ne, prije ili kasnije svaka će od nas proći kroz menopauzu. Ali, čini se da su znanstvenici pronašli jednostavan i sjajan trik s kojim možemo na neko vrijeme odgoditi pojavu valova vrućine, promjene raspoloženja i slično: samo bismo trebali imati više seksa!

Rizik od menopauze pada za 28 posto

Ovaj se prijedlog temelji na dugotrajnom američkom istraživanju u kojem se deset godina bilježilo podatke od oko 3000 žena. Prema tim podacima, žene koje su imale spolni odnos jednom tjedno imale su 28 posto manje šanse da prolaze kroz menopauzu od žena koje su imale spolni odnos rjeđe od jednom mjesečno. Kod žena koje su imale spolni odnos barem jednom mjesečno, rizik je ipak bio 19 posto manji. Inače, seks nije definiran samo kao penetracija, nego i kao oralni seks, masturbacija i milovanje.

via GIPHY

Ali, kako to? Autori istraživanja nisu eksplicitno tražili razlog učinka, ali sumnjaju da redoviti seks signalizira tijelu da je trudnoća moguća. Žene srednjih godina, koje nemaju spolne odnose, stoga mogu imati veću vjerojatnost da uđu u menopauzu iz bioloških razloga. „Ako se ne razmnožavaš, nema potrebe za ovulacijom. Tijelo može tu energiju bolje iskoristiti negdje drugdje“, kaže glavna autorica istraživanja Megan Arnot sa University College London.

Na primjer, kada žene ovuliraju, sklonije su infekcijama, jer se manje energije može staviti na raspolaganje imunološkom sustavu. Ako je trudnoća malo vjerojatna zbog nedostatka seksualne aktivnosti, tijelo neće trošiti puno energije za ovulaciju.

Žene bi trebale imati plaćeni dopust za menopauzu Možda vas zanima Hoćemo li nakon rodiljnog dobiti pravo i na dopust za menopauzu? Neke tvrtke ga već daju Rubrika Life&style Life&style

Bolje baka nego majka

Uz ovu pretpostavku, istraživanje također podržava takozvanu hipotezu o baki: ova teorija pokušava objasniti zašto žene uopće prolaze kroz menopauzu. Pretpostavlja se da bi se na taj način trebali izbjeći „reproduktivni sukobi“ među generacijama. Znači, umjesto da razvijaju ljutnju, jer same više ne mogu imati djecu, starije žene bi se trebale pobrinuti da njihovi unuci prežive i odrastaju zdravi. „To bi mogao biti biološki kompromis: umjesto ulaganja energije u ovulaciju, vrijedi ulagati negdje drugdje, na primjer u brigu o unucima“, sažima Arnot.

via GIPHY

U prosjeku, kada je istraživanje započelo 1996. godine, ispitanice su imale oko 45 godina te dvoje djece. Nešto više od polovice bilo ih je u braku ili je živjelo s partnerom, oko 45 posto je došlo prirodno do menopauze u 52. godini. Nijedna od žena nije bila u menopauzi, ali 46 posto ih je već patilo od simptoma povezanih s menopauzom.

Utječu li muškarci na početak menopauze?

Uključeni su i drugi čimbenici koji su mogli utjecati na ishod, tvrde znanstvenici. To uključuje, na primjer, razinu estrogena, obrazovanje, indeks tjelesne mase, rasu, konzumiranje cigareta i kada je žena imala prvu menstruaciju. Znanstvenike je zanimala i teorija prema kojoj menopauza nastupa kasnije kada je žena dugoročno izložena većem broju muških feromona – primjerice, živi sa suprugom. Međutim, teorija se nije mogla potvrditi na temelju ovog istraživanja.

Seks postaje muka, počinjemo se debljati, hormoni su opasni... 8 mitova o menopauzi koji nisu nužno istina

via GIPHY

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    zene rijetko traze 1 sex više muški.