Love&Sex

Benching - dejting prevara koja uzima sve više maha! Nemoj pasti na tu foru...

  • Izlaziš s tim slatkim tipom, a nikako da se nešto ozbiljno dogodi?
  • Benching je još jedan u nizu "loših“ dating-trendova, a mi ti otkrivamo što trebaš napraviti ako uvidiš da si žrtva benchinga
  • Benching rade muškarci i žene za koje se sa sigurnošću može reći samo jedno: da su nevjerojatno nesigurni

Sjećaš li se satova tjelesnoga u školi? Kad se igrao nogomet, a ti si bila sretna jer sjediš na klupi za zamjene? E, to je bilo super. Ali danas, kad nam netko dugo sjedi na klupi, kad nekoga želimo upoznati ili izlaziti s njim, to je sve osim super! Međutim, nažalost se često događa i zbog toga je dobilo naziv „benching“ (engl. „bench“ = klupa (za zamjene))

Što je benching?

Kao što smo već naveli, naziv dolazi iz engleskog jezika te zapravo u ovom kontekstu znači "klupa za zamjene“. Opisuje dating-prevaru koja postoji odavno, ali je danas – u vrijeme Interneta, pametnih telefona i sl. – jako proširena. Umjesto toga mogle bismo reći: odugovlačiti! 

via GIPHY

Benching u praksi – između ostaloga – znači sljedeće: 

• davati drugome (lažnu) nadu 

• održavati povremeni kontakt 

• flertovati te izmjenjivati nježnosti (češće online nego licem u lice)

• voditi sporadičnu komunikaciju (obično putem chata, poruka i društvenih medija)

Jasno je zašto je benching odnedavno toliko popularan: WhatsApp, Instagram i sl. ludo nam olakšavaju da držimo druge ljude "u rezervi“. Povremeno neki "lajk", onda neka poruka, neki emoji – minimalan trud s podlim učinkom : žrtve benchinga dobiju dojam da je netko zainteresiran za njih i da se nekome sviđaju. Pri tome je istina sljedeća: oni su tek jedna od mnogih opcija! 

via GIPHY

Benching: tko radi takvo što?

Benching rade muškarci i žene za koje se sa sigurnošću može reći samo jedno: da su nevjerojatno nesigurni! I to oni koji…

…nisu sigurni u sebe: imaju više otvorenih opcija zato jer misle kako neće ostvariti ono što žele. Igraju na veći broj, odnosno na sigurnije. Osim toga, dobivaju potvrdu od svojih žrtava koje drže u pripravnosti, a koje pak pokazuju zanimanje…

…nisu sigurni što žele: ležerni flert? Seks? Ljubav? Veza? Partneri za cijeli život? Minglanje? Bencheri nemaju plan i ne znaju što zapravo vole ili mogu voljeti. Bencheri nemaju zapravo plan što zapravo žele. 

…nisu sigurni koga žele: je li ona moja žena iz snova? Ili ona druga? Bencheri nemaju plan koga zapravo vole i koga bi mogli voljeti. Loši su u razumijevanju vlastitih osjećaja te ih većina najprije treba naučiti voljeti sebe – prije nego što mogu voljeti nekoga drugoga.

Činjenica je da ni jedan samouvjeren čovjek nikada ne bi "benchao“ nekog muškarca ili ženu. I to ne samo zato jer samouvjereni ljudi suosjećaju  drugima te bi ih to spriječilo – nedostatak osjećaja vrijednosti općenito je glavni razlog za to da netko nekoga vabi u zamku benchinga. 

Možda vas zanima Zašto su Francuskinje tako dobre ljubavnice i što možemo naučiti od njih? Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Kako prepoznati benching: 5 jasnih znakova 

Međutim, kako prepoznati jesmo li žrtve benchinga? Ponekad to nije lako, osobito ako osjećamo leptiriće u trbuhu ili nam počinitelj daje dobre razloge za to što nismo povezani (ima previše posla, poslovna budućnost mu je na kocki i sl.). Međutim, postoje naznake – npr. ovih pet: 

1. Uglavnom imamo online kontakt. 

2. Ako nam nakon spoja kaže da je „u stresu“ te moli za razumijevanje i „do sljedećeg puta“… 

3. Kad se dogovorimo za izlazak to je uglavnom „navečer“ ili „dogovorit ćemo se još točno“- konkretan „DA, „NE“ ili „u 19:30“ čujemo tek neposredno prije izlaska. 

4. Zapravo ne znamo na čemu smo. Ako mu se obratimo, izbjegava nas te šarmantno pokušava promijeniti temu. 

5. Osjećaj u trbuhu govori nam da ta osoba ne misli ozbiljno. 

via GIPHY

Žrtva si benchinga? Što napraviti?

Ako smatraš da si žrtva benchinga, možeš potvrditi svoje sumnje tako da ledeno hladno konfrontiraš počinitelja. 

1. Nađi se s njim (ako se neće naći s tobom, sve je jasno). 

2. Reci mu da imaš osjećaj da sjediš na klupi za rezerve. 

3. Inzistiraj na intenzivnijem kontaktu – ako počne muljati, također ti je sve jasno. 

Ako se nakon toga promijeni nešto na pozitivno, senzacionalno! Ako se kontakt potpuno prekine: onda je barem jasno da nije nikada mislio ozbiljno. Ne preostaje ti ništa drugo nego distancirati se od njega – koliko god ti bilo teško – premda, ako te netko vidi tek kao opciju, moraš biti svjesna da nikada nećeš biti jedna jedina. Naime, u životu nema učitelja tjelesnoga koji pazi na to da svatko jednom dođe na red…

via GIPHY

Možda vas zanima Pitali smo djevojke traže li ljubav preko aplikacija za dejtanje i boje li se za svoju sigurnost Rubrika Život Život
Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Bluescat

    Na moju žalost, pao sam... To što je netko nesiguran, ne amnestira ga/ju od razmišljanja o tome da se s druge strane nalazi živa osoba, od krvi i mesa, s osjećajima, i da ovakvi postupci ostavljaju posljedice. FUJ!!!