Love&Sex

6 stvari utječe na miris tvoje vagine - iznenadit ćeš se koja najviše

  • Kad je riječ o mirisu vagine – to je, nažalost, gotovo pa tabu-tema
  • Međutim, činjenica je da naša vaginalna flora osjetljivo djeluje na utjecaje iz okoline
  • Pogledaj koje stvari utječu na njen miris…

Svejedno je li riječ o stresu, prehrani ili sportu – vaginalna flora brzo reagira na najrazličitije promjene našeg životnog stila. Naravno da to utječe i na miris. Prema jednom istraživanu postoji čak 2100 (!!!) različitih „olfaktornih utjecaja“ (dakle, mirisnih molekula) od kojih se sastoji miris vagine. Vaginalna flora trebala bi imati pH-vrijednost od 3,8 do 4,4 – dakle, normalno je da vagina ima lagano kiselkast miris.

Međutim, ovih 6 stvari mogu brzo promijeniti miris vagine…

1. Prehrana

„Ono si što jedeš.“ To vrijedi i za našu vaginalnu floru. Ako se hraniš brzom hranom, ne činiš svom tijelu ništa dobro – a to djeluje i na tvoju vaginalnu floru. Osobito kad imunitet padne zbog loše prehrane mogu se pojaviti gljivice i razne bakterijske infekcije. Osim toga, pH-razina mijenja se zbog začina, luka, češnjaka, šećera i crvenog mesa te vagina dobije pomalo čudan miris. Bolji izbor su svježe voće i povrće, integralne žitarice, puno vode i jogurta.

2. Alkohol

Naravno, alkohol također snažno djeluje na miris vagine. Dok se naše tijelo bavi preradom viška alkohola, naše vaginalna flora može biti izbačena iz ravnoteže.

3. Previše higijene

Za sve higijenske-fanatike: previše sapuna i gela za tuširanje nije dobro za vaginalnu floru! Radije se drži vode ili posebnih proizvoda za intimnu njegu, jer neki sapuni napravit će više štete nego koristi. Miris će se jako mijenjati osobito ako često mijenjaš proizvode.

Možda vas zanima Da tvoja vagina može birati, za sljedeći bi ručak poželjela čak 9 namirnica Rubrika Life&style Life&style

4. Sport

Da, dobro si pročitala: i sport utječe na vaginalnu floru i miris. Razlog: znoj i preuska sportska odjeća imaju negativne posljedice na vaginalnu ravnotežu. Dakle, brzo skini oznojenu sportsku odjeću te radije odjeni široku odjeću koja „diše“ – inače si laka meta za infekcije.

5. Sperma

Najintenzivniju promjenu mirisa uzrokuje sperma. Ako sperma, koja ima visoku pH-vrijednost, kolidira s kiselinom vaginalne flore, onda dolazi do takozvanog „mirisa poslije seksa“. A taj miris nije baš najugodniji. Savjet: nakon seksa idi na toalet te se isperi vodom.

6. Donje rublje

Bježi od poliestera! Tko ne nosi pamučno donje rublje ili odjene uske gaćice ili tange, ne radi ništa dobro svojoj vagini. Naime, ona treba zraka za disanje, a takvo donje rublje je upravo suprotnost. Radije odjeni „bakine“ gaće.

Možda vas zanima Vagina nakon poroda: 9 promjena koje se lako mogu dogoditi Rubrika Život Život

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0