Život

Vagina nakon poroda: 9 promjena koje se lako mogu dogoditi

  • Ženino tijelo se mijenja tijekom trudnoće i nakon poroda
  • Mnoge mame se pitaju koliko će porod ostaviti traga na njihovim intimnim djelovima
  • Te promjene možda frustriraju, ali nipošto ne znači da žena kojoj su se dogodile prolazi kroz nešto nenormalno ili da s njom nešto nije u redu

Dok razmišljaš o promjenama kroz koje prolazi tvoje tijelo u trudnoći, posve je logično da se zapitaš - a što će tek biti kad jednom rodim? Hoću li se 'dolje' jako promijeniti? Zauvijek? Zašto mi nisu ponudili neku informaciju ili čak knjižicu i o tim promjenama na mojoj ginekološkoj klinici?

Istina je da porod, pogotovo većih beba, na tijelu mora ostaviti posljedice. No, za većinu žena one nisu trajne ili tako loše kako su nas plašili. Zapamti, vagina to može podnijeti. Ginekologinja Sherry Ross, autorica knjige 'Sve o ženskom intimnom zdravlju', objasnila je da je vagina veoma otporna. No, povratak na staro može trajati između od 12 tjedana do godine dane, a sasvim je moguće da se neke stvari neće baš 100 posto vratiti na staro. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Što možemo očekivati nakon vaginalnog poroda?

1. Vagina neko vrijeme može biti suha
Za vrijeme trudnoće povišena razina estrogena i drugih hormona kola ženinim tijelom. Nakon poroda, estrogen odmah naglo opada i to može značiti da se rodnica više ne vlaži kao prije i zato je suha. Estrogen tkivo rodnice čini vlažnim i lubrificira ga prozirnom tekućinom. S manjkom estrogena ne samo da nećeš više biti jednako vlažna nego je moguće i da će samo tkivo rodnice postati tanje i stisnuti se. 
Kod žena koje ne doje, vlažnost se vraća u normalu za nekoliko tjedana. No, dojenje može održavati nivo estrogena u tijelu na nižoj razini pa neke žene ostaju suhe za čitavo vrijeme dojenja. Nakon prestanka dojenja, vlažnost bi se ubrzo morala vratiti u normalu. 
U međuvremenu, koristi lubrikator, najbolji ženin prijatelj kad je seks u pitanju. Ukoliko se kod tebe pojavi intenzivna postpartalna suhoća rodnice, tvoja ginekologinja može ti prepisati i estrogen koji će odmah pomoći.

2. Vagina i perineum mogli bi te itekako boljeti
Perineum je onaj prostor između vagine i anusa. Iako nije striktno dio vagine, i on može popucati za vrijeme poroda. Dr. Ross upozorava da je porod gotovo kao istiskivanje dinje iz rodnice i posve je logično da će sve tkivo oko nje biti pod velikim pritiskom. 
Između 53 i 79 posto, ovisno o zemlji (kod nas je postotak veoma visok), svih vaginalnih poroda završava pucanjem tkiva i šavovima, no postoje 2 dva stupnja laceracije, odnosno razderotine tkiva. Pprvi stupanj uključuje samo kožu oko vagine i za to katkad šivanje rane i nije potrebno. Ova laceracija zacjeljuje za otprilike četiri tjedna. Drugi stupanj uključuje i perinealne mišiće, a oni pridržavaju maternicu, mokraćni mjehur i rektum, a za to je uglavnom potrebno šivanje. Za zacjeljivanje i ove laceracije potrebno je četiri tjedna.
Bez obzira na stupanj laceracije ili na epiziotomiju, odnosno rezanje koje obavlja sam ginekolog (nekad je bila veoma česta, ali danas se uglavnom radi kod većih beba koje žena dugo porađa), to veoma boli dok ne zacijeli. Možeš si pokušati pomoći s medicinskim ledenim oblogom koji ćeš zamotati u pelenu i staviti između nogu. Bilo bi idealno da uz pomoć plastične bočice pokušaš istovremeno špricati ozlijeđeno mjesto dok mokriš, da te ne peče i da se ne moraš dodirivati i brisati s toalet papirom. 
Zbog laceracija i bolova žene znaju razviti panični strah od velike nužde i tome moraju posvetiti pažnju, moraju piti dovoljno vode i jesti vlaknastu hranu da uspiju stolicu održati mekom, a liječnik im može propisati i neka sredstva protiv konstipacije. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Krvarenje je tako jako da žena mora nositi ultravelike uloške ili pelene
Sve žene nakon poroda krvare (stručno se to zove lohije), i one koje su rodile carskim rezom. Lohije su neugodan spoj krvi, sluzi pa čak i tkiva kojeg se tijelo rješava nakon poroda. Uglavnom traje četiri do šest tjedana nakon poroda, a s vremenom može promijeniti boju, od intenzivno crvene do ružičaste, čak i smeđe nijanse do žute. Krvni ugrušak do veličine šljive smatra se normalnim, no sve iznad toga treba provjeriti s liječnikom. I miris lohije može biti neugodan, no to je posve prirodno i toga se pranjem lako riješiti.

4. Unutar same rodnice može ostati ožiljkastog tkiva
Nakon epiziotomije ili pucanja sasvim je lako moguće da vam se stvori ožiljak unutar rodnice ili na perineumu. Ti ožiljci najčešće s vremenom postaju manji i seks ponovno postaje ugodan, a ako se situacija s time ne popravlja, morat ćeš kod doktora koji može kirurški odstraniti 'divlje' tkivo ožiljka i smanjiti bol za vrijeme seksa. Ponovit ćemo: lubrikacija je najbolji prijatelj žene za vrijeme seksa.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Menstruacije mogu postati ili obilnije ili laganije
Ponekad je potrebno dosta vremena da se menstruacije nakon poroda ustale. Nemoj menstruaciju miješati s lohijama za vrijeme babinja. Tvoje tijelo mora ponovno uspostaviti hormonalnu ravnotežu nakon poroda i za to mu je potrebno vrijeme, pogotovo kad žena doji, što može smanjiti razinu estrogena i odložiti pojavu menstruacije. (Griješe žene koje misle da je dojenje kontracepcija, na to nipošto nemoj zaboraviti). 
Jednom kad opet dobiješ menstruaciju, mogla bi biti ili obilnija ili kraća i manje obilna. Ako je razina estrogena niža nego prije začeća i trudnoće, to rezultira manje obilnom menstruacijom. 

6. Rodnica se doista može malo proširiti (ali to nije nužno)
Dr. Ross upozorava da se nakon većine normalnih poroda rodnica i njezini mišići nakon nekog vremena vrate u prvotno stanje, no ako je žena rodila izrazito veliku bebu ili imala nekoliko poroda u kratkom roku, lako je moguće da se neće u potpunosti vratiti na staro. Možda će postati malo prostranija, no žena se toga ne bi trebala bojati. Mnoge žene promjenu ne primijete prilikom seksa, već preko tampona. Moraju prijeći na one veće jer im manji polako znaju kliziti van. 

Ako su ženi nakon poroda oslabili mišići vagine, morala početi raditi Kegelove vježbe i ojačati vaginalne mišiće, a ako Kegelove vježbe ne pomažu, tu je i fizikalna terapija mišića dna zdjelice koju ti može prepisati tvoj liječnik. 


 
7. Može se dogoditi da se popiškimo kad se naglo i jako nasmijemo, zakašljemo, skočimo, čak i dok hodamo nizbrdo
Porod može oštetiti dno zdjelice koje čine mišići i drugo tkivo zaduženo za pomogne maternici, mokraćnom mjehuru i crijevima da ostanu u pravilnom položaju i na pravom mjestu, da bi mogli savršeno funkcionirati. Porod može oštetiti mišiće i živce zadužene za kontrlu mjehura i mokraćovoda i to može dovesti do 'neželjenih nezgoda' kad nam 'pobjegne'. Dobra je vijest da se postporođajna, djelomična inkontinencija s vremenom popravlja, no o tome se doista nedovoljno javno piše i raspravlja jer od 25 do 45 posto žena prolazi kroz tu fazu. I bez poroda žene imaju dva puta veću šansu da im se tako nešto dogodi. Kegelove vježbe pomoći će učvršćenju mišića dna zdjelice, ali sve žene koje budu imale trajne smetnje, morat će na pravu terapiju inkontinecije (koja je itekako moguća).

8. Možda se promjene i orgazmi, ovisno o promjeni dna zdjelice
Za vrijeme orgazma vaginalni mišići i maternica stvaraju snažne, ritmične kontrakcije. One su izvor užitka jer opuštaju mišićnu napetost koja se stvara u fazi prvog uzbuđenja i potom platoa. Kad dno zdjelice oslabi za vrijeme poroda, kontrakcije mogu postati slabije i žena više orgazam ne osjeća tako snažno kao prije. No, Kegelove vježbe i tu će itekako pomoći i intenzitet će se s vremenom ponovno pojačati. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

9. Vulva ili stidnica, vanjski spolni organ s velikim i malim usnama, ponekad promijeni boju
Česta je promjena pigmenta vulve, odnosno usana i perineuma, što može biti uzrokovano porodom i potom ožiljkastim tkivom. Nakon velikog ožiljka zbog laceracije tijekom poroda boja će se zasigurno promijeniti. Česta je tamnija pigmentacija tog dijela tijela.

Mnoge od ovih promjena frustriraju, ali nipošto ne znači da žena kojoj su se dogodile prolazi kroz nešto nenormalno ili da s njom nešto nije u redu. Jednostavno se radi o tome da je naša vagina prošla potpuno prirodne promjene nakon nevjerojatnog, izuzetnog iskustva. A ako imaš bilo kakav veći problem, jedno je sigurno - nemoj se sramiti razgovarati o tome sa svojim ginekologom.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0