Love&Sex

3 tipa parova čija će veza najdulje trajati (i 2 čija neće)

Postoji li vječna ljubav? Na to pitanje treba odgovoriti svatko za sebe. Ali, prema američkom psihologu, profesoru Johnu Gottmanu, postoje tri tipa parova kod kojih ljubav najduže traje

Može li se predvidjeti koji će parovi ostati dugo zajedno, a koji ne? To nije baš jednostavno, ali profesor Gottman desetljećima je istraživao parove te ih je (prema dobivenim rezultatima, odnosno načinu ponašanja) podijelio u pet grupa: tri tipa parova koji će dugo ostati zajedno te dva koji će se vjerojatno razići. Pri tome je promatrao kako komuniciraju: njihove reakcije, uzbuđenje, mirne faze, njihovu samouvjerenost, njihove strahove. Ti se rezultati danas koriste u terapijama za parove diljem svijeta. 

Ova tri tipa parova će vjerojatno ostati cijeli život zajedno: 

1. Parovi koji izbjegavaju

Ovaj tip parova izbjegava sukobe. Općenito su manje emotivni te su više pragmatični. Četo djeluju distancirano i neromantično – ali tako im odgovara. Njihov suživot je uhodan pa je ponašanje partnera predvidljivo. To im daje sigurnost te čini vezu vrlo stabilnom. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Ako odgovoriš potvrdno na ova dva pitanja – tvoja veza i nema neku budućnost Rubrika Love&Sex Love&Sex

2. Parovi koji se cijene 

Ovaj tip parova najradije svaku slobodnu minutu provodi zajedno – bez da jedan drugome idu na živce. Jako su pažljivi jedno prema drugome te imanju razumijevanja za raspoloženja i potrebe onog drugog. Takve se parove prepoznaje po tome da se jako međusobno cijene te lijepo govore jedno o drugome. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Živahno-impulzivni parovi 

Veze ovog tipa djeluju prema van manje stabilno, jer parovi lelujaju između unutarnje ljubavi i glasnih sukoba. Ali, dobro je sljedeće: koliko se brzo posvađaju, toliko brzo i oproste i pomire se – zbog toga će dugo ostati zajedno. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ova dva tipa parova će se vjerojatno razići: 

1. Neprijateljsko-distancirani parovi 

Ovaj tip parova sličan je parovima koji izbjegavaju, ali razlika je u tome da kod njih partneri nemaju ništa zajedničkoga: manje je zajedničkih interesa, nema zajedničkih hobija ili prijatelja. U svakodnevnim diskusijama neprijateljski se ponašaju. 

Možda vas zanima Superseksi ljudi jako su loši u vezama Rubrika Life&style Life&style

2. Neprijateljsko-isprepleteni parovi 

Za razliku od neprijateljsko-distanciranih parova, ovaj se tip parova često i rado svađa – ali u to uvlače zajedničke prijatelje ili obitelj te čak pokazuju jedno drugo u lošem svjetlu u javnosti te na društvenim mrežama. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0