Life&style

Znaš li zašto STVARNO nije dobro biti u mokrom badiću?

Stalno slušamo o tome kako nije dobro dugo biti u mokrom badiću već ga treba presvući, ali znaš li zapravo zašto?

Ako cijeli dan plivaš u moru ili bazenu, normalno je da ćeš ostati u istom bikiniju jer nema smisla da se cijeli dan prevlačiš iz badića u badić. Međutim, ako se planiraš jednom okupati i onda ležati na plaži u mokrom badiću - to svakako nije najbolja ideja, a u nastavku otkrivamo i zašto.

Možda vas zanima Oprez - ovi odjevni komadi štete tvom zdravlju! Rubrika Moda Moda

Vlaga nije tvoja prijateljica

Sigurno si već sto puta čula kako je pamučno donje rublje puno bolji odabir za žensko zdravlje od komada izrađenih od sintetičkih materijala, a razlog leži u - zraku! Pamuk osigurava prozračnost zraka zbog čega se vlaga nikad ne zadržava na ovom području, a upravo je vlaga razlog broj jedan zašto u vaginalnom području nastaju problemi.

 

Objavu dijeli Bikini 👙 (@bikini)

Stvar je u tome što mokri kupaći kostim stvara ambijent u kojem se mikroorganizmi obožavaju razmnožavati pa je zapravo najbolje da se presvučeš što prije moguće. Bakterije žive na toplim, vlažnim mjestima (baš kao što je tvoj badić!) i upravo su one razlog zašto ti se može javiti jedan od sljedećih problema:

Infekcija urinarnog trakta: Mokri badić najčešće može rezultirati infekcijom urinarnog trakta. Ovo je nažalost učestali problem koji se javlja kod žena tijekom i nakon boravka na moru. Ako se upala urinarnog trakta ne liječi na vrijeme, može postati puno ozbiljnija nego što jest i doslovno se prebaciti na maternicu i bubrege. U svakom slučaju svaku infekciju treba se tretirati antibioticima!

Gljivična infekcija: Još jedna grozna stvar koja se može dogoditi zbog dugog boravka u mokrom badiću je i gljivična infekcija. Svaka djevojka koja se ikad susrela s ovim vaginalnim problemom zna kako su svrbež, peckanje i bol pri mokrenju znakovi infekcije koja se može liječiti i vaginaletama, ali ako imaš ikakve veće probleme ili pitanja svakako posjeti ginekologa.

Možda vas zanima Kandidijaza: gljivičnih infekcija sve se teže riješiti Rubrika Life&style Life&style

Vaginalna bakterijska infekcija: Bakterijska vaginoza je još jedna vaginalna situacija koja je uzrokovana mokrim badićem zato što se prekomjernom vlagom remeti prirodna vaginalna pH vrijednost. Obilni iscjedak i neugodan miris jedni su od prvih znakova infekcije koja se najčešće liječi antibioticima.

 

Objavu dijeli Zorana Jovanovic (@zorannah)

Kako se najbolje paziti

U svakom slučaju ne želimo unaprijed paničariti, ali ako imaš povijest čestih urinarnih ili gljivičnih infekcija, ipak bi se brže trebala presvlačiti u suhi badić. Također, većina žena ni ne želi riskirati ikakve infekcije, prema tome sa sobom u torbi za plažu uvijek nose rezervni badić. I na kraju donosimo i savjet plus: nakon kupanja, najbolje je odmah isprati badić i otuširati se običnom vodom! Znaš kako se kaže, "bolje spriječiti nego liječiti". Doslovno!

Photo: Instagram

Komentari 0