Moda

Oprez - ovi odjevni komadi štete tvom zdravlju!

Ne daj da te zavara njihova udobnost jer mogu izazvati negativne posljedice na tvom tijelu

Siloviti naleti modnih trendova znaju baciti u drugi plan utjecaj odjeće i obuće na naše zdravlje. Vrijeme je da staneš i zapitaš se što zapravo nosiš gotovo svakodnevno i je li to dobro!

1. Skinny traperice

 | Autor: Instagram Instagram

skinny trapericama nerijetko se osjećamo kao u tajicama zahvaljujući elastičnim vlaknima. No, upravo ta vlakna često mogu biti vrlo štetna. Kako se ne bi "uništio" elastin, traperice se ne smiju prati na visokim temperaturama što rezultira velikim brojem bakterija čak i nakon pranja. Osim toga, uske se traperice 'lijepe' za noge pa tkanina neprestano trlja kožu i stvara rizik od različitih infekcija. Osim toga, preuske traperice ometaju i cirkulaciju, a učestalim nošenjem može doći do oštećenja mišića. Zato pri sljedećoj kupnji traperica pripazi da imaju što manje elastina!

Možda vas zanima Voliš nositi usku odjeću? Onda dobro pogledaj ovo… Rubrika Life&style Life&style

2. Tajice

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Da, i tajice su na ovom popisu! Žao nam je što te moramo razočarati, ali ovaj iznimno udoban (ako ne i najudobniji) odjevni predmet nikako nije dobar za tvoju kožu. Vjerovala ili ne, tajice su jedan od najprljavijih odjevnih predmeta u tvom ormaru. Osim ako ih ne pereš baš svaki dan! Kako su tajice pripijene uz kožu i u neprestanom su kontaktu s njom, upijaju znoj i masnoće koje tijelo luči. Nikako ih nemoj nositi bez gaćica jer tako opasno riskiraš gljivičnu infekciju

3. Japanke

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Omiljene ljetne papuče nisu dobar izbor za svakodnevno nošenje. Prvenstveno, nosimo ih bez čarapa i samim tim izloženiji smo prljavštinama. Također, u ljetnim mjesecima noge nam se pojačano znoje. Japanke nemaju gdje upiti taj znoj i on, zajedno s prljavštinom, ostaje na našim nogama. To je savršen "teren" za razvijanje velikog broja bakterija. Ali zapravo je i sklizak teren pa postoji i mogućnost da iskreneš nogu ako "proklizi". 

4. Torbe (pretrpane)

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Sve su torbe potpuno prihvatljive ako su 'normalne' težine. No, ako pretrpaš torbu pa teži nekoliko kilograma, to baš i nije dobro za tvoju kralježnicu. Prebaciš li svu težinu na jedno rame, postoji mogućnost da će ti to rame ostati trajno spuštenije u odnosu na drugo. Trebaš li ponijeti više stvari odjednom, najbolja opcija je ruksak. 

Možda vas zanima Odjeća koja nas čini starijima? Bacamo odmah! Rubrika Moda Moda

5. Šareno donje rublje

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Razlog je jednak kao i kod elastičnih traperica. Šareno se rublje, kao ni čipkasto, ne može prati na visokim temperaturama na kojima "nestaju" sve bakterije. Jesi li znala da pranje donjeg rublja na 40°C ili manje 'ne ubija' grinje, bakterije i izmet kukaca? Kako bi to izbjegla, radije biraj pamučno donje rublje koje ćeš moći iskuhati. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0