Life&style
Razlog zašto nam se plače na Adeline pjesme ima znanstvenu pozadinu

Znaš li zašto nas Adeline emotivne pjesme tjeraju na plač? Nema nikakve veze s tekstovima

  • Jesu li ti ikada došle suze na oči dok si slušala Adeline pjesme?
  • Primjerice dok slušaš novu pjesmu „Easy On Me“ koja je izašla 15. listopada i nalazi se na njezinom novom albumu "30“ 
  • Za tu pojavu postoji znanstveno objašnjenje

Svaka pjesma Adele ima nešto "plačljivo" u sebi i čini nas vrlo emotivnima dok ih slušamo.

Specifičan osjećaj koji bi mogla dobiti od dobitnice Grammyja je tjelesni osjećaj zbog kojeg ti se dlačice podižu na tijelu, osjećaš drhtanje niz kralježnicu, knedlu koja ti se stvara u grlu i na kraju ti suze teku niz oči.

Jedan od razloga zbog kojih nas Adelina glazba toliko često tjera u plač je i to što se u velikoj mjeri koristi appoggiaturom, melodijskim ukrasom od jednog ili više tonova koji prethodi glavnom tonu te služi obogaćenju melodijske linije.

Appoggiatura je talijanska riječ koja u prijevodu znači „nasloniti se“. To je vrsta ukrasne note otprilike pola duljine glavne note koja istiskuje, a zatim se razlučuje u glavnu notu.

Jedna Adelina pjesma svojevremeno je bila zabranjena na brojnim radio postajama Možda vas zanima 10 glazbenih hitova koji su bili zabranjivani ili cenzurirani, a među njima i Adelina pjesma! Rubrika Life&style Life&style

Appoggiatura je bitna za sklad ili melodiju pjesme te treba stvoriti napetost i osjećaj. Glazbeni psiholozi rekli su da povratak na melodiju sa appoggiature ublažava napetost i emocije uzrokujući da se slušatelj osjeća emocionalno.

Ove vrste riječi mogu se čuti u pjesmama Adele kao što su riječ „You“ u refrenu „Someone Like You“ i „side“ i „times“ u „Hello“. 

Taj zvuk označavanja izaziva emocionalni odgovor kod slušatelja i tada je tvoj mozak spojen da to shvati. Dok slušamo pjesmu, naš mozak neprestano pokušava pogoditi što slijedi. Dakle, kad čuješ appoggiaturu, to je čudno i neočekivano i osjećamo tjelesni  emocionalni odgovor na to.

Ali, Adelina tema pjesama također vjerojatno doprinosi tome kako se osjećamo prema njezinoj glazbi.

Adele je to već rekla, ali mnoge njezine pjesme govore o stvarnim stvarima koje su joj se dogodile, a njezin novi album je posvećen razvodu od bivšeg supruga Simona Koneckog.

Možda vas zanima Adele je i službeno pokazala svog dečka ljepotana, pogledaj kakve je fotografije objavila Rubrika Stars Stars

Zašto se Adele u svojim pjesmama koristi appoggiaturama?

Razlog zašto Adele koristi appoggiature u svojim pjesmama može biti u činjenici  da pomažu slušatelju da prođe kroz misli pjesme i njezine emocije.

Razlog zašto se često osjećamo raznježeno dok slušamo pjesme od Adele je taj što emocionalno intenzivna glazba oslobađa dopamin u centrima za užitak i nagradu našeg mozga, što je slično kao i kod konzumacije fine hrane, seksa i droge.

Glazba nas doslovno tjera da se osjećamo dobro ili tužno i motivira nas da želimo nastaviti slušati.

Adele svoje pjesme piše iz svojih stvarnih iskustava i stvarnih i sirovih emocija pa kad ih slušamo, osjećamo to i reagiramo.

Photo: Instagram/@marianne_theodorsen

Komentari 0