Life&style
Jedna Adelina pjesma svojevremeno je bila zabranjena na brojnim radio postajama

10 glazbenih hitova koji su bili zabranjivani ili cenzurirani, a među njima i Adelina pjesma!

  • Mnoge pjesme su prilikom izlaska bile kontroverzne za svoje vrijeme te cenzurirane, pa čak i zabranjivane
  • Neke od njih problematične su postale kasnije u povijesti jer u doba sve veće političke korektnosti jednostavno nisu "dobro ostarile"
  • Donosimo 10 svjetskih hitova koji su bili zabranjivani ili cenzurirani, među njima je čak i jedna Adelina pjesma

Mnoga umjetnička djela tijekom povijesti su znala biti zabranjivana, najčešće jer su smatrana provokativnima, uvrjedljivima ili vulgarnima. Neka zbog političke korektnosti nisu dobro ostarila te su kritizirana godinama nakon svog nastanka. Zahvaljujući usponu rock'n' rolla 1950-ih, sve je više rastao i broj cenzuriranih pjesama. Dok je mnogima zabranjeno emitiranje na radio postajama, neke su čak i maknute s albuma. 

Izdvojili smo 10 pjesama koje su ukinute ili cenzurirane iz vrlo bizarnih i čudnih razloga.

1. Imagine - John Lennon

John Lennon je bio poznat po svom političkom angažmanu odnosno aktivizmu i suprostavljanju establišmentu. Stoga ni ne iznenađuje što je često bio meta cenzure bilo zahvaljujući svom aktivizmu ili pjesmama. Zanimljivo je da je jedna od njegovih najpoznatijih pjesama "Imagine", koja je svojevrsna himna miru u raznim situacijama bila zabranjivana, uglavnom od strane religijskih organizacija kojima je smetao stih "zamisli da raj ne postoji".

2. Like A Prayer – Madonna

Kad je u pitanju Madonna, kontroverzi ne nedostaje. Njen hit iz 1989. Like A Preyer ovaj put je uzdrmao i sam Vatikan kojemu su smetale "bogohulne" scene iz videospota. Papa je čak zamolio ljude da bojkotiraju njezine koncerte 1990. godine, a Madonna je bila zabranjena u Egiptu, te se našla i pod brojnim restrikcijama u Rusiji. Pritisak Crkve bio je toliko jak da je čak Pepsi, koji je koristio pjesmu u svojoj kampanji 1989. godine, izbacio pjesmu iz reklame. 

3. Love Game – Lady Gaga

Lady Gaga, muzička i pop kulturalna ikona, bila je u nekoliko navrata zabranjivana na radio postajama. Pjesma Love Game bila je cenzurirana zbog izrazito sugestivnih tema i motiva kao što je "disco palica". Od zemalja u kojima je bila zabranjivana, Gaga u životopis može dodati Libanon koji ju je stavio na crnu listu radi pjesme Juda koja je uvredljiva za kršćane.

4. Lola – The Kinks

Možda biste mislili kako je pjesma Lola bila zabranjivana jer govori o romantičnom susretu mladića i transvestita u londonskom Sohou - i bili biste u pravu. Međutim, to nije bio jedini problem koji su radio stanice imale s ovom pjesmom. Britanski BBC spornim je smatrao stih "Tamo gdje piju šampanjac koji ima isti okus kao Coca-Cola" jer sadrži reklamu određenog proizvoda, a oni ne rade besplatne reklame. Pjesma se morala ponovno snimiti i promijeniti riječi Coca-cola u cherry-cola kako bi se mogla pustiti na BBC-u.

5. Rolling In The Deep – Adele

Ako se pitate što Adelina pjesma radi na ovoj listi, sigurno ćete se iznenaditi kada čujete da je hit Rolling In The Deep s njenog drugog albuma bio zabranjen ili cenzuriran na mnogim radio stanicama. Prije nego čujete zašto, izguglajte lyricse i pokušajte sami otkriti problem. 

Ne vidite ga?

Ako pročitate pažljivije vidjet ćete da stih "Go ahead and sell me out and I’ll lay your ship bare", baš i nema smisla. To je zato što je u originalu riječ ship zapravo bila "shit". Zbog nejasnoće kaže li zapravo ship ili shit mnoge su je radiostanice zabranile, a na TV ovu riječ zamjenjuje sa stuff. Dosta stroge mjere za ovako bezazlenu psovku, ali kao što smo rekli, radi se o prilično bizarnim razlozima.

6. Light My Fire – The Doors

The Ed Sullivan Show je 1967. godine stavio Doorse na crnu listu nakon što nisu promijenili stihove "Girl, we couldn't get much higher" za koje se činilo da se odnose na upotrebu narkotika. Iako je Jim Morrisson prvotno pristao na autocenzuru u emisiji, ipak nije mogao odoljeti otpjevati svoju pjesmu u njenom izvornom obliku. 

7. Baby, It’s Cold Outside – Frank Loesser

Ovaj stari klasik izazvao je dosta kontroverze, ali čak više u novije doba nego kada je pjesma puštena 1940-ih, te je jedan od najboljih primjera stvari koje nisu najbolje ostarile. U #MeToo eri, pjesma o muškarcu koji nagovara pripitu ženu da ostane s njim jer je vani hladno nije baš najbolje prihvaćena te je okarakterizirana kao pjesma o silovanju. Međutim, iako danas ne zvuči najbolje, svako djelo bi trebalo promatrati u okviru vremena u kojem je nastalo. Nije ni tada trebalo zvučati dobro, ali četrdesetih godina prošlog stoljeća društvo je prijekornije gledalo na činjenicu da žena uopće bude sama u stanu s muškarcem koji joj nije suprug, nego na to što je on nagovara. Ipak, mnogi su tvrdili kako se radi o buntovnoj pjesmi dvoje mladih ljudi koji prkose tadašnjim normama. 

8. Brown Eyed Girl – Van Morrison

Ovaj klasik Van Morrisona zabranjen je 1967. zbog sugestivnih stihova. Zapravo, radi se o jednom jedinom stihu, a to je "vodili smo ljubav u zelenoj travi". Iako nema ničeg prostog u tim riječima, samo spominjanje seksa, pa makar i rječima "vođenje ljubavi" bilo je dovoljno da radio postaje podvuku crtu. Ono najsmiješnije je što pjesmu nisu htjeli skroz zabraniti pa su objavile verziju prilagođenu za radio, zamjenivši sporni stih u "smijali su se i trčali".

9. Massive Attack - Unfinished Sympathy

Zaljevski rat 1991. izazvao je nervozu među radio postajama kada su voditelji micali brojne pjesme iz etera, uključujući i hitove bezazlene poput Walk Like An Egyptian u slučaju da nekoga ne uvrijede. Tako su i bristolskiom trip hop bendu Massive Attacku skratili ime na samo Massive na neko vrijeme kako bi se izbjegle bilo kakve neugodne asocijacije na ratovanje.

10. David Bowie - Space Oddity

Bowijeva egzistencijalna vizija slijetanja na Mjesec u pjesmi Space Oddity koja je izašla 1969. godine, trebala je biti instant hit, uzimajući u obzir da je u srpnju iste godine na Mjesec lansiran Apollo 11. Međutim, BBC-ju se nije svidjela ideja o puštanju ploče koja prikazuje astronauta kako odlijeće u svemir dok je postojala vrlo realna šansa da Buzza Aldrina, Neila Armstronga i Michaela Collinsa zadesi tragična sudbina u njihovom lunarnom modulu. Pjesma se nije emitirala sve dok se astronauti Apolla XI nisu sigurno vratili na Zemlju.

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    madonna haha