- Ako želiš otići u restoran s morskom hranom, stvarno ne možeš pogriješiti s naručivanjem jastoga
- No, to je prilično skupo pa se često moramo zadovoljiti imitacijom mesa raka
- Ako si se ikad pitala od čega je napravljen 'surimi' iz tvog rižota s plodovima mora, sada ćeš doznati
Imitacija mesa škampa ili jastoga puno je jeftinija od pravih rakova i često je dobijemo u onim zamrznutim plodovima mora ili je nalazimo u posebnim pakiranjima pod nazivom surimi. Iako nije ukusna kao meso pravog raka, ona zna biti prilično fina u rižotima i tjesteninama, a čak i u paniranoj varijanti. No, što je to što zapravo jedemo, od čega je ta imitacija spravljena i kako se dobiva?
Imitacija mesa rakova je mješavina morske hrane
Ovo lažno meso može biti mješavina mekanih morskih plodova koji se često sastoje od aljaške kolje, pišmolja ili bakalarke. Ponekad i velika kozica nađe svoj put u mješavinu. Kako bi meso ribe imalo sličan okus i konzistenciju jastoga, proizvođači hrane od morskih plodova stavljaju ga kroz postupak poznat kao surimi. Prema časopisu Chicago Tribune, riba se u potpunosti oguli, odstrane se kosti te se više puta opere. Nakon toga dodaju se druge stvari (poput šećera i soli) sve dok riba nije sve manje riba, a više - jastog.
Ovaj rižoto s vrganjima i vermutom oduševit će i najveće gurmane
Što se tiče imitacije jastoga, ono je sigurno puno jeftinije od pravog jastoga i može biti izvrsno za spravljanje, primjerice, umaka. Nedostatak je, međutim, da premda ova lažna morska hrana može biti uvjerljiva, potrebno je puno vode da bi se to napravilo, a to može biti prilično rasipno.
Lažno jastogovo meso je puno češće na jelovnicima nego što to možda misliš
Postoji prilično dobra šansa da si barem jednom naručila ono za što si mislila da je pravi jastog, a zapravo si umjesto toga dobila imitaciju jastoga. Prema izvještaju iz „Inside Editiona“, u nevjerojatnih 35 posto uzoraka iz 28 različitih restorana s morskom hranom širom SAD-a pronašli su lažno meso jastoga. Ono se nalazilo se svugdje - od malih restorana s morskim plodovima pa sve do lanaca restorana, odnosno divova poput „Red Lobstera“!
Na pitanje zašto bi „Red Lobster“ koristio imitaciju jastoga u nekom od svojih jela, odgovor tvrtke glasi: "Red Lobster razumije da sezonska dostupnost jastoga može fluktuirati, tako da naša jela s jastogom mogu sadržavati meso iz imitacije jastoga."
Kao što smo rekli, imitacija jastoga je puno jeftinija od pravog jastoga i neki će ljudi vjerojatno uživati u tome. Ali, sada si svjesna da ako negdje vidiš da piše "jastog" – to zapravo ne mora uvijek biti jastog.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Marie
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.