Life&style

Znaš li da od majčinstva stariš brže nego od cigareta?!

Novo istraživanje pokazalo sablasne rezultate - zbog majčinstva ubrzano starimo, čak brže nego li od pušenja ili viška kilograma! Je li to istina? I što je s onim da u trudnoći procvjetamo i pomladimo se?

Majčinstvo je najljepša stvar koja se može dogoditi ženi, složit će se sve mame; prvi osmjeh tvog djeteta, prve riječi, prvi koraci... Međutim, dok s jedne strane majčinstvo donosi toliko ljubavi i neopisive sreće, s druge nas strane stavlja u situaciju neprestane brige za djecu i brige zbog djece - bilo da imaju 8 mjeseci ili 18 godina! A ta nas briga vodi u stanje konstantnog umora, a umor i brige zajedno do ubrzanog starenja, barem tako tvrde znanstvenici na George Mason sveučilištu u SAD-u. Da, dobro ste pročitali: dokazano je kako majčinstvo ubrzano postaruje ženu, više od pušenja ili pretilosti. Iznenađuje li te to?

Grupa znanstvenika istraživanje je provela na 2000 žena u rasponu od 20-44 godine. Usporedila je skraćenost telomera (dio našeg kromosoma povezan sa starenjem) kod majki s dužinom teleomera kod žena koje nemaju djecu - teleomeri majki odgovarali su onima 11 godina starijih žena bez djece! Kako starimo, veličina naših telomera se prirodno smanjuje, ali ovo istraživanje dokazuje kako u stvari s majčinstvom ubrzavamo taj proces. 

 | Autor: Instagram Instagram

No to nije sve - ima još vijesti! Što više djece imamo, to su manji telomeri; sa svakim novim djetetom oni se skraćuju. Anna Pollack, jedna od znanstvenica na istraživanju, ostala je šokirana rezultatom istraživanja: "Otkrili smo kako žene koje imaju petero ili više djece imaju značajnije kraće telomere od onih koje nemaju nijedno, a tek nešto kraće od onih koje imaju jedno, dvoje, troje...". Majčinstvo ipak nije jedini način skraćivanja telomera (iako je izgleda najbrži), već su to i svakodnevno sjedenje više od nekoliko sati, dugo putovanje na posao/kući, nemogućnost u postizanju orgazma i manjak sna. A svi oni imaju isti razlog: tijelu uzrokuju stres, a dugotrajan stres iscrpljuje naše tijelo.

Možda vas zanima "Sada će mi se život potpuno promijeniti" Rubrika Stars Stars

Možda za kraj vrijedi reći i kako žene koje su rodile svoje zadnje dijete s 33 godine imaju veću šansu imati dug život od onih koje su zadnje dijete rodite s 29. Možemo li zaključiti da iako nas rađanje postaruje, istovremeno donosi i dugovječnost - u nekim slučajevima? No kako bilo, svaka će mama i buduća mama od svega najradije izabrati prekrasnu, zdravu i sretnu djecu. Za starost će pomoći i kremice.

Photo: Instagram

Komentari 0