- Previše soli u prehrani može biti štetno za zdravlje
- Stoga ni u kom slučaju nije na odmet smanjiti unos kuhinjske soli, to jest pronaći prikladne alternative
- Otkrit ćemo ti koje alternative imaju jednako puno okusa, a puno su zdravije
Ako jelo ima dosadan i bljutav okus, rado mu pomognemo s našim omiljenim začinom: dodamo sol. Osim što daje dodatnu aromu, pojačava okus mnogih namirnica. Međutim, često koristimo više soli nego što je to dobro za zdravlje. A onda postoji rizik od visokog tlaka, srčanih bolesti i moždanog udara. Donosimo ti pet zdravijih alternativa za kuhinjsku sol.
1. Češnjak
Češnjak može zbog svog snažnog okusa biti sjajna zamjena za sol. Izvrstan je uz gotovo sva jela mediteranske kuhinje te u salatama, marinadama i loncima. Uz to djeluje još tako da smanjuje tlak te jača imunitet.
2. Sok od limuna
Kiselina limuna može pojačati vlastiti okus jela slično kao i sol. Pri tome daje svakom jelu dodatnu voćnu notu te je izvrsno u dressinzima ili uz svježe povrće i ribu. Pri tome nemoj koristiti samo sok, nego i koru od (bio) limuna.
3. Svježi papar
Savršena nadopuna soli je crni papar. Savršeni začinski duet odgovara svakom jelu. Kako bi se smanjio udio soli u jelu, trebaš koristiti svježe mljeveni papar. Okusna eksplozija će biti jednako snažna kao da upotrebljavaš sol.
4. Kopar
Svjež i snažan okus kopra može zamijeniti sol. Osobito dobro se slaže s ribom, krumpirom ili u dressingu s ukusnom salatom od krastavaca. U kombinaciji sa svježim sokom od limuna idealna je zdrava alternativa soli.
5. Umak od soje
Azijski aromatični klasik ima okus gotovo jednako slan poput same soli, ali sadrži puno manje glutaminata i soli. Jako je dobar u jelima s curryjem i woku te svakom jelu daje egzotičan okus.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.