Life&style 07. listopada 2020.

Znaš da nije zdravo jako soliti hranu, zato ti donosimo zdrave alternative kuhinjskoj soli

Shutterstock/instagram.
  • Previše soli u prehrani može biti štetno za zdravlje 
  • Stoga ni u kom slučaju nije na odmet smanjiti unos kuhinjske soli, to jest pronaći prikladne alternative 
  • Otkrit ćemo ti koje alternative imaju jednako puno okusa, a puno su zdravije 

Ako jelo ima dosadan i bljutav okus, rado mu pomognemo s našim omiljenim začinom: dodamo sol. Osim što daje dodatnu aromu, pojačava okus mnogih namirnica. Međutim, često koristimo više soli nego što je to dobro za zdravlje. A onda postoji rizik od visokog tlaka, srčanih bolesti i moždanog udara. Donosimo ti pet zdravijih alternativa za kuhinjsku sol. 

1. Češnjak 

Češnjak može zbog svog snažnog okusa biti sjajna zamjena za sol. Izvrstan je uz gotovo sva jela mediteranske kuhinje te u salatama, marinadama i loncima. Uz to djeluje još tako da smanjuje tlak te jača imunitet. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Can you imagine Indian food without Garlic? 🥴 . #bakewithbittybakes #foodphotograpy #foodphotograph #foodphotograhy #foodphotographer #foodphotoaday #photography #photooftheday #foodphotographie #photo #photoshoot #photographylovers #foodpictures #foodpicoftheday #picoffood #instafood #instafoodgram #photographers_of_india #garlic #instafoodie #foodies #darktheme #moodyphotography #darkphotography #foodaholic #indiafoodtalk #indianfood #foodography #darktheme . @thebiteshot @bakewithbittybakes @foodie_babe7 @yesindiafoods @yesindia @mumbaifoodicious @canonindia_official @risingambernath @kolkatar_appetite @earthyallure @madras_prop_store @boxofspice @waahindia @indiafoodnetwork @india_foodie_junction @yesindiafoods @yesindia @hersheysindia @indian_feat @a.i_b_a @mumbaifoodstop @all_india_foodie @india_foodie_junction @gobblegrams

A post shared by Hungry bug 🤤 (@brunch_with_sam) on

2. Sok od limuna 

Kiselina limuna može pojačati vlastiti okus jela slično kao i sol. Pri tome daje svakom jelu dodatnu voćnu notu te je izvrsno u dressinzima ili uz svježe povrće i ribu. Pri tome nemoj koristiti samo sok, nego i koru od (bio) limuna. 

3. Svježi papar 

Savršena nadopuna soli je crni papar. Savršeni začinski duet odgovara svakom jelu. Kako bi se smanjio udio soli u jelu, trebaš koristiti svježe mljeveni papar. Okusna eksplozija će biti jednako snažna kao da upotrebljavaš sol. 

Možda vas zanima... S ovom jednostavnom prehrambenom navikom Francuskinja zadržat ćeš vitku figuru Rubrika Life&style Life&style

4. Kopar 

Svjež i snažan okus kopra može zamijeniti sol. Osobito dobro se slaže s ribom, krumpirom ili u dressingu s ukusnom salatom od krastavaca. U kombinaciji sa svježim sokom od limuna idealna je zdrava alternativa soli. 

5. Umak od soje 

Azijski aromatični klasik ima okus gotovo jednako slan poput same soli, ali sadrži puno manje glutaminata i soli. Jako je dobar u jelima s curryjem i woku te svakom jelu daje egzotičan okus. 

Možda vas zanima... Nedostatak ovih 5 važnih tvari u organizmu odmah se vidi - prepoznaj simptome Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0