Life&style

Znanstvenici tvrde kako su noćne ptice koje kasnije ustaju inteligentnije od ranoranilaca

• Benjamin Franklin je napisao slavnu izreku: "rano u krevet i rano ustajanje čini čovjeka zdravim, bogatim i mudrim." 

• Njegovo mišljenje zvuči lijepo, a njegov osobni uspjeh daje njegovom savjetu snažnu podršku 

• Međutim, današnja znanost kaže nešto sasvim drugačije

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća sve je veći broj fascinantnih istraživanja o odnosu između spavanja i inteligencije. Premda još puno toga trebamo naučiti, znanstvenici su napravili veliki napredak u tome koliko značenje ima vrijeme odlaska na spavanje. Jedno istraživanje na novacima Američkog zrakoplovstva imalo je za cilj sustavno istražiti odnos između inteligencije i rasporeda spavanja. Nakon što su procijenili 420 sudionika, otkrili su da je veća vjerojatnost da će "noćne ptice" imati veću inteligenciju. Ne kažu da nas kasniji odlazak na spavanje čini pametnijima već je obrnuto - veći IQ uzrok je razlog kasnijem odlasku u krevet.

via GIPHY

Satoshi Kanazawa i Kaja Perina pružili su više dokaza svojim istraživanjem "Zašto su noćne ptice inteligentnije" koje su proveli 2009. godine zaključivši da "inteligentnija djeca imaju veću vjerojatnost da odrastu u osobe koje kasnije idu u krevet i bude se kasnije u tjednu i vikendom.” Analizirali su Nacionalnu longitudinalnu studiju zdravlja adolescenata i objasnili zašto je to tako. Od tada su drugi znanstvenici dublje istraživali različite populacije kako bi saznali još više. Jedan tim znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Sveučilišta Northwestern analizirao je rezultate GMAT testa (baziranog na aritmetici, algebri, geometriji, analizi podataka te gramatici koji zahtjevaju mnoge visoke poslovne škole) studenata 2014. godine. Otkrili su da su rezultati značajno bolji među noćnim pticama nego među onima koji više vole rano ustajanje, jednako za muškarce i žene. 

Možda vas zanima Zahvaljujući ovom uređaju za čišćenje lica moja koža nikad nije bila ljepša Rubrika Beauty Beauty

Ljudi, za razliku od drugih sisavaca, imaju jedinstvenu moć nadjačati svoju genetsku predispoziciju i biološki dnevni ritam. S pomoću električnih svjetala, kofeina, alarmnih satova i još puno toga, oni se mogu istrenirati ili se prisiliti na rano ustajanje – ili mogu biti noćne ptice, što Kanazawina i Perinina studija također sugerira kao znak inteligencije.

Ako trebaš više dokaza, jednostavno potraži neke od najpoznatijih noćnih ptica koje su poznate po svom intelektu. Popis uključuje američkog predsjednika Obamu, Charlesa Darwina, Winstona Churchilla, Jamesa Joycea i još mnogo njih. 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0