Life&style

Znanstvenici su izumili kontracepcijsku tabletu koja se treba uzimati samo jednom mjesečno

  • Svatko tko je ikada uzimao kontracepcijske tablete znat će da neminovno postoje dani kada ih zaboraviš uzeti
  • Možda ih je ponestalo, možda si ih ostavila kod kuće ili si ih jednostavno zaboravila uzeti
  • Međutim, možda je sada se tom problemu vidi kraj… 

Kontracepcijska tableta je i dalje jedan od najpopularnijih oblika kontracepcije. Međutim, uz svaku propuštenu tabletu dolazi do povećanog rizika da će biti manje učinkovita u zaštiti od trudnoće, kao i od potencijalnih nuspojava - poput neredovitih mjesečnica.

Međutim, ovih dana su znanstvenici sa Harvard Medical School i Massachusetts Institute of Technology objavili su svoje preliminarne nalaze o novoj vrsti kontracepcijskih pilula – objavljeno je u časopisu Science of Translational Medicine. U čemu je glavna razlika? Potrebno ih je uzimati samo jednom mjesečno! 

Možda vas zanima Znaš li za ovo? Naljepnica za penis kao kontracepcija Rubrika Love&Sex Love&Sex

Istraživanje, koje je financirala „Bill And Melinda Gates Fondation“, koristilo je poseban izgled tablete kako bi se tijekom mjeseca otpuštao stalan protok kontracepcijskih hormona. Budući da je pilula velika, ne može proći kroz želudac kao normalna hrana i ostaje tamo tri tjedna dok ne oslobodi sve hormone, nakon čega je tijelo razgrađuje i izlučuje ostatke.

Premda je još uvijek rano za zaključke (praćenje je provedeno na svinjama, pa još uvijek treba dosta vremena prije nego što se odobri za ljudsku upotrebu), ovo istraživanje označava golem pomak u kontracepcijskim mogućnostima, pružajući ženama više izbora nego ikad prije.

Možda vas zanima Stižu kondomi za višekratnu upotrebu - je li ovo budućnost kontracepcije? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0