- Svi neke vrste hrane obožavamo, dok nam se druge ne sviđaju
- Kakav hrana ima okus vrlo je važno, ali osjećaj koji ostavlja u ustima, kao i zvuk koji proizvodi kad zagrizemo, također su bitni i određuju hoćemo li u toj hrani uživati
- Istraživači hrane sad su uz pomoć čokolade pokazali kako se jestivi materijali mogu dizajnirati kako bi se užitak u hrani optimizirao
U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Soft Matter ovog tjedna, znanstvenici i istraživači sa Sveučilišta u Amsterdamu, Sveučilišta Delft i kompanije Unilever demonstrirali su kako se osjećaj u ustima jestive substance može dizajnirati, jednako kao i svojstva nekih drugih materijala.
Stvorili su metamerijale, materijale koje se ne može pronaći u prirodi već se pažljivo izgrađuju u laboratoriju. Ova skupina istraživača i znanstvenika svoje je materijale stvorila od čokolade.
Dizajniranje osjećaja u ustima
Kao što svi koji su se prilikom kuhanja ili pečenja susreli s čokoladom znaju, čokolada nije materijal s kojim je lako raditi. Prvi je zadatak za istraživače tako bio da čokoladu „stave pod kontrolu“, odnosno pronađu najbolji način kako s njom raditi. Zagrijavali su ju, dodavali hladnu čokoladu, zatim sve hladili, a na kraju ju stavili i u 3D printer.
To im je omogućilo da isprintaju bilo koji oblik čokoladnog materijala koji su zamislili, a da istodobno bazni materijal zadrži sva svoja svojstva.
Znanstvenici su prvo eksperimentirali s čokoladom u obliku slova S, a cilj je bio testirati kako će se materijal slomiti te kako će se to pucanje osjetiti u ustima. Točke pucanja uvelike su ovisile o smjeru zagriza. Kad se čokolada zagrizla odozgo, mnogo manjih pucanja dogodilo se jedno za drugim, a kad se zagrizla okomito obično se dogodila samo jedna pukotina. Ovi testovi rađeni su uz pomoć strojeva, ali i dobrovoljnih ispitanika.
Većina ljudi uživa kad im hrana pucketa u ustima, a nakon što su pokazali kako se to iskustvo može dizajnirati, istraživači su zatim iskušali neke drugačije strukture kako bi došli do one u kojoj se broj pucketanja može „programirati“ u materijal.
Zvučni zapisi pokazali su i kako zvuk koji čokolada proizvodi kad se zagrize odražavaju broj pucketanja i dodaju na sveukupnom uživanju u jedenju čokolade.
Savršena čokolada
Glavno pitanje je naravno je li dizajniranje ugodnog iskustva jedenja stvar pokušaja i pogreške ili se fini jestivi materijali stvarno mogu dizajnirati i prilagoditi prije nego što se proizvedu?
Istraživači su došli do zaključka kako se određeni oblici čokolade doista mogu optimizirati s obraćanjem pozornosti na njihovu otpornost prema pucanju kad se zagrize iz određenih smjerova.
Budući da jestivi metamaterijali do sad nikad nisu bili tema istraživanja, ovo novo istraživanje otvara vrata drugim načinima dizajniranja hrane koja će biti ugodna za jelo, ali i dizajniranju materijala koji optimiziraju interakciju između ljudi i materije.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.