Life&style 25. siječnja 2022.

Kada je u pitanju čokolada, blond čokolada je nova vrsta koju o-bo-ža-va-mo!

Blond čokolada
pr/nuchocolate.com.
  • Blond čokolada naziva se još i zlatna čokolada ili 'četvrti okus' 
  • Dobiva se zagrijavanjem bijele čokolade na višu temperaturu nego inače i kuha se dulje, sve dok ne prođe ono što je poznato kao Maillardova reakcija
  • To joj daje toplu bež nijansu i bogati okus pržene karamele. Mljac! 

Izumljena je slučajno, kada je slastičar za čokolade Valrhona zaboravio da je ostavio zdjelu bijele čokolade satima na vatri. Po povratku je otkrio da je stvorio novi okus. Bilo je to prije gotovo jednog desetljeća, ali tek nedavno su velike robne marke prihvatile postojanje blond čokolade, a njezina je popularnost porasla za 597 posto tijekom prošle godine, prema Mars Wrigleyju.

Donosimo ti ocjene stručnjakinje za nekoliko najboljih blond čokolada dostupnih za kupnju u Velikoj Britaniji - uključujući Rococo Chocolates Blonde Chocolate Artisan Bar. Brend je nedavno pustio na tržište Galaxy pločicu od morske soli i blond čokolade. Za petama su joj izdanja M&S-a i mnoštva vrhunskih čokoladica. Sada se blond čokolada slavi kao nova slana karamela.

Blond čokolade | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

Dobra blond čokolada sadrži najmanje 20 posto, a često i više od 30 posto čvrstih tvari kakaa. „Šećer i krute mliječne tvari karameliziraju se, što malo nadoknađuje slatkoću“, kaže stručnjakinja Jennifer Earle iz Chocolate Ecstasy Toursa, dodajući da bi se zbog toga mogla svidjeti ljudima koji inače ne vole bijelu čokoladu.

Blond čokolade imaju nešto višu cijenu, oko 60, 70 kuna za 100 grama, ako su iz neke artisan proizvodnje. No ima i jeftinijih, za 15-ak kuna, od velikih proizvođača poput M&S-a, no i njihov je okus malo više sintetički, a za pretpostaviti je i da će biti nešto slađe. Pravi blond mora biti prepečen, a ne samo imati dodane okuse. Riječi poput „karameliziran“ dobar su znak, ali „karamel bijela čokolada“ bi trebala izazvati sumnju

Koliki je rok trajanja čokolade? I smijemo li pojesti onu koja je pobijelila?

Blond čokolade | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

Ove "plavuše" lijepo se tope u ustima, a okus je topao i dubok, najčešće s notama karamele. Koji može biti jači, kao da si jako karamelizirala šećer na tavi ili slabiji. Boja može varirati od svijetlije do tamnije blond, a boja nastaje Maillardovom reakcijom, postupkom sličnim karamelizaciji (ali nije karamelizacija!), čokolada može biti masnija ili manje masna, ovisno o proizvođaču. Lošije blond čokolade okusom sliče bijeloj čokoladi.

Možda vas zanima... Ako obožavaš čokoladu i crnu kavu, znaj da nije slučajno. Zapisano je u genima Rubrika Life&style Life&style

Često se blond čokoladama dodaju i zanimljivi sastojci poput morske soli, sjemenki crnog sezama, zrnca kakaa ili kremastimh sicilijanskih badema, , a koja ima najbolji okus morat ćeš odlučiti sama.  Vjerujemo da će blond čokolade uskoro ući u široku proizvodnju i postati stalna ponuda na policama, baš kao što se nekad dogodilo s tamnim čokoladama. 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    topi se u ustima.ima dosta karamele.