Life&style

Koliki je rok trajanja čokolade? I smijemo li pojesti onu koja je pobijelila?

  • Može li se uopće čokolada pokvariti? Pa... rok trajanja čokolade ovisi o vrsti čokolade, njezinoj kvaliteti i sastojcima te načinu skladištenja
  • Je li loše pojesti ju nakon što je rok prošao? Na primjer onu na čijoj se površini pojavio bijeli sloj? 
  • Evo preciznih uputa o datumu valjanosti čokolade, kako ga produljiti, gdje čuvati čokoladu i je li sigurno jesti staru čokoladu

Skladište slatkiša u smočnici na koje smo zaboravili uvijek nas razveseli. Malo je stvari koje su tako uzbudljive kao što je otkrivanje komadića čokolade od tko zna kada. Ali, ističe li čokoladi rok trajanja? Konačno, to vrijedi za kvarljiviju hranu, kao što su mliječni proizvodi, a većina čokolada sadrži mlijeko. Evo istine o vašoj omiljenoj poslastici. 

Možda vas zanima Čokolada za doručak? Evo kako ti to može pomoći u gubitku kilograma, otkrivaju znanstvenici Rubrika Life&style Life&style

Koliko dugo traje čokolada?

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje. Vrsta čokolade, njezina kvaliteta i način skladištenja utječu na rok trajanja. Općenito, čokolada ima najbolji okus prije isteka datuma naznačenog na pakiranju (pa čak i malo poslije), ali sigurna je za jelo i mnogo duže. Kvaliteta čokolade ima puno veze s njezinim rokom trajanja. Čokolada masovnih marki koja se kupuje u trgovini i koja je napravljena s umjetnim konzervansima pokvarit će se prije nego vrhunska čokolada. Visokokvalitetna čokolada može se čak i poboljšati s godinama, baš kao i vino. Za to možmo zahvaliti flavanolima, prirodnim konzervansima; oni su ono što tamnoj čokoladi daje antioksidanse.

Važna je vrsta čokolade

Što je veći sadržaj mlijeka, to je brži istek roka trajanja. (Oprostite, ljubitelji bijele i mliječne čokolade.) Poluslatke, gorko-slatke i tamne čokolade imaju veće šanse preživjeti dugi boravak u smočnici. Evo nekoliko smjernica za nekoliko popularnih vrsta:

Bijela čokolada:

Budući da se uglavnom sastoji od mliječnih proizvoda i kakao maslaca, rok trajanja bijele čokolade je malo promjenjiviji od gorko-slatke ili tamne čokolade. Neotvorena može izdržati do šest mjeseci u smočnici, a u hladnjaku i duže. Otvorena, oko četiri mjeseca.

Mliječna čokolada:

Znamo da je tamna zdravija, ali mliječne čokolade se ne odričemo ni u odrasloj dobi. Ova kremasta poslastica može ostati vrhunske kvalitete do godinu dana na sobnoj temperaturi ili dulje u hladnjaku ako je neotvorena. Ako je omot ili vrećica otvorena, imaš osam do deset mjeseci za korištenje.

Čokolada za kuhanje, gorka ili poluslatka čokolada:

Manje mliječnih proizvoda znači duži rok trajanja. Drži je na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku, tada će trajati do dvije godine.

Tamna čokolada:

Neotvorene pločice tamne čokolade trebale bi trajati najmanje dvije godine. Ako si se već poslužila s nekoliko kockica, imaš još godinu dana do kraja roka valjanosti.

Belgijska čokolada:

Kao da ti trebamo reći da je brzo pojedeš. Belgijska čokolada će na sobnoj temperaturi trajati samo jedan do dva tjedna. Udvostručiti rok trajanja možeš tako što ćeš je staviti u hladnjak ili produžiti do dva mjeseca stavljanjem u zamrzivač.

Čokoladne mrvice:

Neotvorene u smočnici, čokoladne mrvice ili komadići dobri su dva do četiri mjeseca. Također ih možeš držati u hladnjaku šest do osam mjeseci ili u zamrzivaču dvije do tri godine ako ih planiraš iskoristiti za čokoladne mafine ili kolačiće.

Ručno rađene čokolade ili praline:

Ako se dočepaš nekih od ovih poslastica, vjerojatno ćeš ih pojesti u roku od nekoliko sati. Traju samo jedan do dva tjedna i nikada ne bi smjele ići u hladnjak ili zamrzivač. Definitivno ih možeš jesti nakon dva tjedna, ali možda neće imati najbolji okus. Što prije ih pojedeš, to bolje.

Kakao prah:

Ova stvar u osnovi se nikad ne pokvari, ali će s vremenom izgubiti svoju moć. Neotvorenog, možeš čuvati u ostavi tri godine. Otvoren kakao prah, bit će dobar još godinu-dvije. Nakon toga možeš primijetiti blagu razliku u okusu, ali i dalje nije opasno za konzumiranje. 

Stručnjakinje savjetuju kako ćeš prepoznati kvalitetnu čokoladu i kvalitetno vino

Kako prepoznati je li čokolada loša?

Rok trajanja čokolade zapravo je samo pokazatelj kada će njezina kvaliteta početi opadati. Ako izgleda dobro, miriše i ima normalan okus, sve je jasno. Pukotine ili točkice na čokoladi mogu signalizirati da je malo ustajala i da je vidjela bolje dane. Ako tvoja čokolada ima značajnu promjenu boje ili plijesni, spremna je za smeće. 

Prije nego što baciš čokoladu, razmisli što ćeš prvo s njom učiniti. Starija čokolada više neće biti ukusan slatkiš, ali još uvijek možeš raditi lijepe kolače s njom. Budi stroža s  čokoladom za grickanje nego s čokoladom koju ćeš otopiti i prenamijeniti. Također imaj na umu da čokolada sa sastojcima poput orašastih plodova ili voća može biti sklonija bržem isteku valjanosti. Što više sastojaka sadrži, brže će se pokvariti. Iskoristi vlastitu prosudbu za namjenu čokolade prije nego što se prepustiš.

Hm, zašto je čokolada dobila bijeli sloj?

Bijeli ili sivi film koji možeš pronaći na staroj čokoladi je ili šećer ili mast, a to je posljedica odvajanja šećera ili kakao maslaca od čokoladne smjese. To se događa kada se čokolada djelomično topi, obično nakon što je pohranjena u prevlažnom ili vrućem prostoru. Masno "cvjetanje" prije svega mijenja izgled čokolade, a ne njezin okus, tako da bi ipak trebala imati jednak okus, unatoč izgledu. S druge strane, šećerno "cvjetanje" može imati zrnastu ili praškastu teksturu i neugodan okus. Iako je sigurna za konzumaciju, možda nećeš uživati ​​u toj čokoladi.  

Možeš li jesti čokoladu kojoj je istekao rok trajanja?

Ako je pakiranje neotvoreno, može trajati mjesecima nakon isteka roka valjanosti ako je pohranjena na sobnoj temperaturi, ili čak i dulje ako je bila u hladnjaku ili zamrzivaču. Iako se može sigurno jesti mjesecima ili čak godinama nakon isteka najboljeg datuma za upotrebu, možda ćeš primijetiti razlike u okusu ili izgledu. 

Kako čuvati čokoladu?

Najvažnija je dosljedna hladna temperatura; stavljenje čokolade iz vrućeg u hladno ili obrnuto je recept za kondenzaciju i plijesan. Hladno, tamno mjesto u smočnici djeluje sjajno. Drži slatkiše izvan hladnjaka osim ako ne živiš u jako vrućem ili vlažnom okruženju. 

Ako spremaš već otvorenu čokoladu, drži je zamotanu što je moguće čvršće, a zatim je stavi u hermetički zatvorenu posudu kako ne bi upijala okolne mirise. Ostavi je također u originalnom pakiranju; većina čokolade je pakirana u aluminijskom ili neprozirnom omotu, koji se bori protiv oksidacije i vlage.

Ako imaš tonu čokolade za koju se brineš da ćeš je potratiti, drži je u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici za zamrzavanje. Samo je prvo stavi u hladnjak na 24 sata kako se proces kristalizacije u zamrzivaču ne bi dogodio prebrzo. Nakon što je zamrznuta, može trajati do osam mjeseci ovisno o vrsti čokolade i je li neotvorena. Da se odmrzne, stavit je u hladnjak na 24 sata, a zatim ostavi da se spusti na sobnu temperaturu na kuhinjskom pultu.

Možda vas zanima Ako obožavaš čokoladu i crnu kavu, znaj da nije slučajno. Zapisano je u genima Rubrika Life&style Life&style

Kratka i slatka istina

Zlatne godine tvoje čokolade su možda prošle, ali sve dok izgleda, miriše i ima relativno normalan okus, sigurna je za jelo. Rok trajanja čokolade ovisi o vrsti čokolade, njezinoj kvaliteti i sastojcima te načinu skladištenja. Ali sve u svemu, osim ako smrdi ili ima ozbiljnu promjenu boje ili plijesni, slobodno se zasladi.

Photo: Freepik
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    mogu dugo trajati čokolade pogotovo u hladnjaku.