Life&style
Kako prepoznati kvalitetno vino i čokoladu

Stručnjakinje savjetuju kako ćeš prepoznati kvalitetnu čokoladu i kvalitetno vino

  • Sigurno si se puno puta uvjerila kako ima boljih i lošijih čokolada i vina 
  • Međutim, kako u moru ponude prepoznati vrhunsku kvalitetu u čokoladi i vinu? 
  • Lindtova šefica senzorske tehnologije, Birthe Haselsteiner, i sommelierka Charlotte Ganter podijelile su svoje savjete

Komad čokolade koja se topi u ustima. Čaša dobrog vina. Ništa više nije potrebno za savršen užitak. Obiljem aroma, čokolada i vino su vatromet za osjetila - pod uvjetom da su kvalitetni. Naime, što je proizvod kvalitetniji, to su arome raznovrsnije. Ali, kako prepoznati vrhunsku kvalitetu?

U osnovi, čokolada i vino su prirodni proizvodi koji zahtijevaju složen proces proizvodnje. Stoga pomaže znati nešto više o sastojcima koje sadrže, njihovom podrijetlu i uvjetima u kojima su stvoreni, kako bi se mogla bolje procijeniti kvaliteta. Najvažnije je, međutim, izoštriti osjetila i vjerovati vlastitoj percepciji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lindt Chocolate (@lindt)

Čokolada: sastojci i cijena

Dobra čokolada ima malo sastojaka, ali vrlo kvalitetnih. Pogledaj sastojke na pakiranju. Visok udio kakaa i upotreba finog kakaa znakovi su vrhunske kvalitete. Budući da su fini kakao i drugi visokokvalitetni prirodni proizvodi znatno skuplji, cijena je također pokazatelj posebnog doživljaja okusa. Dobri dobavljači čokolade također vam mogu reći odakle dolaze sastojci. Primjerice, kakao zrna može se pratiti i certificirano su od strane vanjskog centra za ispitivanje.

Visokokvalitetna čokolada ima ujednačen, mat-satenski sjaj. Mjehurići zraka također ne bi trebali biti vidljivi. Kada odlomiš komad čokolade, trebala bi čuti jasno pucanje i trebala bi se pojaviti glatka linija loma.

Možda vas zanima Ovo su najslađe čašice - doslovno! Nakon što nazdraviš možeš ih pojesti jer su od čokolade Rubrika Life&style Life&style

Vino: cijena ne mora biti visoka

Kvalitetno vino ne mora biti skupo, ali s manje od 25 kuna po boci treba se barem kritički zapitati može li se za ovu cijenu proizvesti kvalitetno. Lijepo dizajnirana etiketa govori o marketinškim ambicijama, ali ne nužno i o kvaliteti u boci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lindt Chocolate (@lindt)

Kvalitetno vino ne možeš prepoznati po boji; mogući su široki rasponi tonova od sjajne zlatne do tamnocrvene i mogu imati izvrstan okus. Talog nije problem, osobito kod vina koja su dugo čuvana. Sastoji se od boje i tanina koje vino s vremenom oslobađa. Ulijevanje vina u vrč se lako može odvojiti talog od vina. Mjehurići ugljičnog dioksida pri točenju crnog vina nisu dobar znak. Pjena je obično znak sekundarne fermentacije u boci, što može utjecati na uživanje u vinu.

Mirisi su uvijek važni

Kod dobre čokolade možeš osjetiti različite mirise - od voćnih do cvjetnih, začinskih do drvenih. Dobro vino također ima jasno uočljiv, primamljiv miris. Po mirisu se mogu prepoznati i nedostaci vina kao što su miris pluta, miris octa ili miris po luku.

Od sada uvijek sa sobom možeš imati čašu za vino koja se sastavlja, nikad ne znaš gdje će ti zatrebati

Ukusno je - uvijek!

Kvalitetna čokolada se vrlo glatko i fino topi u ustima, što je znak posebno pažljivog mljevenja i dugotrajne, pažljive obrade čokoladne mase. Uzmi si vremena da kušaš koji se točno okusi postupno razvijaju na nepcu. Kod visokokvalitetnih proizvoda stvara se atraktivna međuigra različitih nijansi.

Kvalitetno vino možeš prepoznati i po ravnoteži okusa. Postoji li skladan odnos između slatkoće i kiselosti ili prevladava jedno od njih? Ima li okus vina pun i mekan, pikantan i svjež ili elegantan okus? I kakav opći dojam vino ostavlja u ustima? Svaka sorta grožđa, svaka regija, svaka berba ima različite nijanse. Vježbaj kvalitetu kušanja. I napomena: ni tvoja osjetljivost okusa nije uvijek ista; na nju utječe tvoje osobno raspoloženje ili situacija u kojoj kušaš vino, na primjer.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    po mirisu