Life&style

Znamo tko je Griselda, ali tko je stvarna detektivka koja je narko kraljicu poslala u zatvor? Bile su slične, zapravo...

  • Serija 'Griselda', sa Sofijom Vergarom u glavnoj ulozi, danima je na prvom mjestu Netflixove ljestvice najgledanijih
  • Zanimljivo je da je ženu na čelu zloglasne mafijaške organizacije zapravo 'uhvatila' – druga žena! 
  • Donosimo istinitu priču o June Hawkins, detektivki koja je srušila opaku Griseldu Blanco, a u seriji je glumi Juliana Aidén Martinez 

Netflixova serija 'Griselda' prikazuje uspon i pad Griselde Blanco (skoro pa neprepoznatljive Sofije Vergare) kao stvarne vođe kolumbijskog narkokartela, koja je dominirala trgovinom kokainom u Miamiju tijekom 70-ih i 80-ih, vladajući svojim kriminalnim carstvom željeznom rukom. Šest epizoda prikazuje Blancin brutalni uspon na vlast, a kulminira njezinim uhićenjem i osudom.

U prvim izvješćima o Blancinom životu punom zločina, njezino se uhićenje uglavnom pripisuje agentima DEA-e Robertu Palombu i Alu Singletonu. Međutim, dok je sukreator Griselde, Doug Miro, istraživao za seriju, saznao je da je policajka iz Miamija, po imenu June Hawkins, odigrala važnu ulogu u privođenju Blance pravdi.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija Griselda/Juliana Aidén Martinez

Hawkins se isprva zaposlila kao obavještajna analitičarka u policijskoj upravi Miami-Dade, u razdoblju u kojem su policajke još uvijek bile iznimno rijetke. Pošto je znala španjolski, mogla je prevoditi izjave svjedoka za svoje 'bijele' muške kolege.

„Bilo je nevjerojatno da radimo prvu seriju o ženskoj narko kraljici i da je policajka otkrila njezinu prisutnost u Miamiju, koja je shvatila veličinu njene organizacije, koja je razumjela i prepoznala što ona radi“, rekao je Miro u jednom intervjuu.

Iz perspektive pripovijedanja, scenaristi 'Griselde' također su bili zainteresirani za neke od paralela između dviju žena: obje su bile nedavno razvedene samohrane majke koje su se preselile u Miami kako bi izgradile bolji život za svoju djecu, a borile su se obje i protiv mizoginije u svjetovima kojima dominiraju muškarci. Kao takva, 'Griselda' je priča o dvije vrlo odlučne žene koje djeluju na različitim stranama zakona.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija Griselda/Juliana Aidén Martinez

Sama Hawkins, koja je danas u svojim sedamdesetima, konzultirala se s producentima 'Griselde', i dok su određene slobode uzete radi kohezivne pripovijesti od šest epizoda, mnogi detalji uključeni u seriju potječu iz njezinih sjećanja iz prve ruke. To uključuje njeno ispitivanje trudne svjedokinje i kako joj je to omogućilo da povrati Amilcarove otiske prstiju te njezino praćenje Al Diaza u Washington, DC, kao i nedostatak poštovanja koje je imala na poslu: scena u kojoj šovinistički muški kolege pojačaju klimu da joj vide bradavice kroz majicu doista se dogodila.

Možda vas zanima Šarmantni kirurg iz Netflixovog true crime dokumentarca nije prevario samo žrtve, već i cijeli svijet Rubrika Life&style Life&style

„Čuti priču o njezinom usponu do detektivke za ubojstva bilo je fascinantno, jer ste to mogli vidjeti, na svakom koraku, znala je što treba učiniti“, kaže Juliana Aidén Martinez, koja u seriji glumi Hawkins. 

„Instinktivno, budući da je rođena u Miamiju, a njezina je obitelj s Kube, razumjela je latinoameričku kulturu više od muškaraca, jer je  također razumjela kako majka razmišlja“, dodala je. 

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix/serija Griselda/Juliana Aidén Martinez

„Dokazala je svoju vrijednost, a njezino je stajalište bilo ono što je trebalo čuti“, dodaje. „To je vjerojatno bila jedna od najfascinantnijih stvari o kojima je govorila, to njeno manevriranje s muškarcima.“

Treća sezona serije Bridgerton Možda vas zanima Prvi najavni isječak 3. sezone 'Bridgertona' izaziva puno čežnje i napetosti — a mi jedva čekamo Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0