Life&style

Šarmantni kirurg iz Netflixovog true crime dokumentarca nije prevario samo žrtve, već i cijeli svijet

  • Više od desetljeća nakon što je izveo prve zahvate ugradnje sintetičkih dušnika zbog kojih je kao pionir i heroj torakalne kirurgije bio slavljen diljem svijeta, priča o Paolu Macchiariniju šokirala je sve koji su se susreli s kontroverznom pričom o njegovom liku i djelu
  • Osim što je glavni akter nedavno objavljenog Netflixovog true crime dokumentarca 'Bad Surgeon: Love Under the Knife', na njemu je bazirana i druga sezona Peacockove hvaljene serije 'Dr. Death'
  • Za razliku od većine true crime priča o raznoraznim prevarama u kojima su prevarene uglavnom same žrtve, Paolo Macchiarini je uspio prevariti cijeli svijet, a naslovi inspirirani ovim slučajem gledaju se u jednom dahu

Na mnogim se kavama posljednjih (tje)dana, koliko imam prilike primijetiti, spominje jedno ime, ono Paola Macchiarinija, glavnog aktera nedavno objavljenog Netflixovog true crime dokumentarca 'Loš kirurg: Smrt pod nožem' i čovjeka na čijem je liku i djelu bazirana druga sezona Peacockove hvaljene serije 'Dr. Death'.

Iako je priča o Paolu Macchiariniju daleko od tipične prevarantske priče, svakako bismo je mogli i kao takvu okarakterizirati, no za razliku od većine onih o raznoraznim prevarama u kojima su prevarene uglavnom same žrtve, Paolo Macchiarini je uspio prevariti cijeli svijet.

 | Autor: Pr Pr Foto: Pr

Nekoć hvaljeni pionir torakalne kirurgije, Paolo je eksperimentalne zahvate ugradnje sintetičkih dušnika izvodio diljem svijeta, između ostaloga i u prestižnoj švedskoj Sveučilišnoj bolnici Karolinska, no zahvati kojima su se njegovi pacijenti radovali i na koje su gledali kao na posljednju slamku spasa, osjećajući se sretnima što su baš oni odabrani među mnogim kandidatima, pokazali su se kao fatalni jer su gotovo svi operirani nakon operacija preminuli, posljednje dane, tjedne, a u nekim slučajevima i godine proživljavajući u nepodnošljivim mukama i komplikacijama. 

Možda vas zanima Novi Netflixov dokumentarac donosi jezive ispovijesti žrtava najgoreg britanskog cyberstalkera u povijesti! Rubrika Life&style Life&style

Njegove su metode prvi počeli propitkivati četvorica njegovih kolega s Instituta Karolinska - Karl-Henrik Grinnemo, Matthias Corbascio, Thomas Fux i Oscar Simonson, primijetivši da se pacijenti koji su primili umjetni dušnik ne osjećaju dobro nakon zahvata, a nakon čega su počeli istraživati postoje li studije na životinjama ili bilo kakvi drugi podaci koji bi potvrdili uspješnost ovakvih transplantacija. 

Iako je postojala interna istraga koja je pronašla dokaze nedoličnog ponašanja, viši rukovoditelji Karolinske u početku su pokušali zaštititi svoju kiruršku zvijezdu, na štetu zviždača, a nakon što je početkom 2016. na švedskoj nacionalnoj javnoj radiotelevizijskoj mreži emitiran dokumentarni film usredotočen na kontroverzne slučajeve, institut je naredio novu istragu i Macchiarini je konačno smijenjen s dužnosti.

2013., dok je još uvijek bio hvaljen i slavljen, upoznao je Benitu Alexander, novinarku i producenticu filma 'A Leap of Faith', dokumentarca usredotočenog na transplantaciju dušnika koju je izveo u Illinoisu na Hannah Warren, 2-godišnjoj djevojčici koja je rođena bez dušnika, a koja je umrla manje od tri mjeseca nakon operacije. Benitu je šarmirao i zaveo te mu je nedugo nakon toga postala zaručnica. On je osobno planirao njihovo vjenčanje, rekao joj da će ih vjenčati sam papa i da će vjenčanju prisustvovati brojne svjetske zvijezde i moćnici poput Baracka Obame te Billa i Hillary Clinton, a tijekom veze ju je vodio na luksuzna putovanja diljem svijeta. Ona mu je, opčinjena bajkom u koju se njezin život počeo pretvarati, slijepo vjerovala te se spremala dati otkaz i sa svojom kćeri preseliti u njegovu vilu u Španjolskoj. 

Možda vas zanima Još nije ni izašla, a već slovi za jednu od najboljih serija godine: Stiže priča o Joan Hannington, naozloglašenijoj kradljivici dijamanata Rubrika Life&style Life&style

Kada je sve više medija krenulo izvještavati o kontroverzama vezanima uz njezinog zaručnika te kada ju je prijateljica nazvala i rekla da je upravo čula na vijestima da papa uopće neće biti u Vatikanu na datum njihova vjenčanja, krenula je istraživati sve što joj je bilo sumnjivo, da bi u konačnici shvatila da je gotovo sve što je mislila da o njemu zna bila laž. Nakon što je otkrila razmjere njegovih spletki i prijevara, pomogla je srušiti svog bivšeg zaručnika ispričavši svoju priču za 'Vanity Fair' te za spomenuti Netflixov dokumentarac. 

 | Autor: Netflix Netflix

“Prevario je svoje pacijente na isti način na koji je prevario mene”, izjavila je za 'USA Today' u intervjuu ove godine. “Bili su uvjereni da je on najveća nada da će njihovi najmiliji preživjeti. Uvjerio ih je da im može pomoći kao što je i mene uvjerio da me voli i da voli moju kćer te da će se brinuti za nas do kraja života”, zaključila je.

2022. Macchiariniju se sudilo u Švedskoj za nanošenje tjelesnih ozljeda trojici pacijenata kojima je izvršio transplantaciju dušnika u Karolinskoj: Yesimu Cetiru, Christopheru Lylesu i Andemariamu Beyeneu, te je osuđen po jednoj točki optužnice i dobio je uvjetnu kaznu. U lipnju prošle godine, Švedski prizivni sud ga je osudio na 2,5 godine zatvora, zaključivši da su sva tri preminula pacijenta mogla živjeti ne tako zanemarivo vrijeme bez kirurških intervencija, a iako je u međuvremenu uložio žalbu Švedskom Vrhovnom sudu, ona je odbijena te bi uskoro trebao početi služiti kaznu u Španjolskoj gdje trenutno živi.

Photo: Pr

Komentari 0