Life&style

Još nije ni izašla, a već slovi za jednu od najboljih serija godine: Stiže priča o Joan Hannington, naozloglašenijoj kradljivici dijamanata

  • Serije i filmovi true crime žanra već nekoliko godina obaraju sve rekorde gledanosti, a jedna takva nevjerojatna priča na male ekrane stiže već krajem siječnja
  • Serija 'Joan' već se dugo najavljuje kao jedna od najiščekivanijih, kako zbog plavokose Sophie Turner koja je preuzela glavnu ulogu, tako i zbog uzbudljive priče o ozloglašenoj i vjerojatno najpoznatijoj kradljivici dijamanata
  • Sama Joan Hannington pomagala je prilikom pisanja scenarija, a šest epizoda temelji se na njezinim nevjerojatnim memoarima

True crime žanr tijekom posljednjih se nekoliko godina pokazao kao jedan od najzanimljivijih i redovito najintrigantnijih, a lista serija i filmova koji su nas prikovali za male ekrane i natjerali nas da ih odgledamo u jednom dahu iz mjeseca je u mjesec postajala sve duža. Od priča o kultovima i serijskim ubojicama do onih o moćnim dinastijama i domišljatim prevarantima koji operiraju na platformama za upoznavanje, sve smo ih redom pobožno pratili i željno iščekivali neke nove, jednako nevjerojatne priče, a ITV 2024. godinu otvara u revijalnom tonu donoseći onu o kriminalnom podzemlju Londona 80-ih s Joan Hannington u epicentru zbivanja.

Šest epizoda napete serije 'Joan' bez imalo će dvojbe biti među najzanimljivijim sadržajima koje ćemo ove godine imati prilike vidjeti, kako zbog plavokose Sophie Turner koja je preuzela glavnu ulogu, tako i zbog uzbudljive priče o ozloglašenoj i vjerojatno najpoznatijoj kradljivici dijamanata. 

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

“Silno sam uzbuđena što fascinantnu životnu priču Joan Hannington donosim na ekran”, poručila je Sophie. “Ona je jedna od najozloglašenijih figura u londonskom kriminalnom podzemlju, zbog čega je i dobila nadimak 'Kuma'. Ona je žena koja gradi svoju  uspješnu i odvažnu karijeru kradljivice dragulja dok pokušava vratiti svoju kćer od socijalne službe; ona je majka u očaju pometena u uzbudljivom svijetu zločina”, zaključila je.

Možda vas zanima 'Tindler Swindler' je za njih mala beba: Danas izlazi dokumentarac o kultu koji obećava pronalazak srodne duše Rubrika Life&style Life&style

Najmlađa od šestero djece, Joan je napustila školu sa svega 13 godina i bez ikakvih kvalifikacija te se sa 17 godina udala za svog prvog supruga, Raya Paveya, osuđenog naoružanog pljačkaša koji je bio 10 godina stariji od nje. Sedam mjeseci kasnije, rodila je kćer Debbie, a kada je Debbie imala četiri godine, Pavey je završio u zatvoru. U očaju, Joan je zatražila od socijalne službe da smjeste Debbie u udomiteljsku obitelj. Nedugo nakon što je udomljena, Joan je ukrala automobil kako bi je posjetila, a što je bio prvi put da je počinila zločin i da ju je uhvatila policija. Kad su se ona i Pavey konačno razveli, skrbništvo nad Debbie dodijeljeno je njezinim bogatim udomiteljima, a što je Joan slomilo srce.

Joan je nakon toga radila u prodaji, koristeći se lažnim preporukama da bi dobila posao u ekskluzivnoj draguljarnici na londonskom West Endu, a njezina karijera kradljivice započela je kada su je jednog dana poslali u sef u stražnjem dijelu trgovine gdje nadzorne  kamere nisu radile da pokupi neke rasute dijamante. Zgrabila je šaku dijamanata vrijednih 800 000 funti i sve ih progutala, da bi ih na kraju prodala preko dilera. Nakon što je nekoliko tjedana kasnije napustila trgovinu, upoznala je Boisieja Hanningtona, trgovca antikvitetima koji je novac zarađivao kao lopov visoke klase.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Preko noći se njezin goli gradski stan punio neprocjenjivim antikvitetima, Chippendale ležaljkama i uljanim slikama, Boisie ju je vodio na aukcije i naučio je kako razlikovati krivotvorine od pravih antikviteta, a ona je usavršavala svoje vještine prijevara s čekovima, mijenjajući svoj izgled i naglasak kako je ne bi prepoznali. No, njezina prava ljubav oduvijek su bili dijamanti koje je redovito gutala. 

Ona i Boisie nakupljali su tisuće funti tjedno u ukradenim draguljima koje su pohranjivali u banci u privatnim pretincima, a Joan tvrdi da nije imala pojma o ukupnoj vrijednosti njihove gotovine i imovine, iako je pretpostavljala da se radilo o milijunima. Nitko od njezinih  prijatelja nije znao za njezin dvostruki život, a ona i Boisie nastavili su živjeti u skromnoj kući prepunoj neprocjenjivih komada.

Možda vas zanima Na HBO je upravo stigao još jedan odličan true crime dokumentarac o njujorškom serijskom ubojici Rubrika Life&style Life&style

Iako je Joan živjela na visokoj nozi, tvrdeći da frizeru odlazi svakodnevno ne bi li njezina platinasta kosa uvijek izgledala besprijekorno i da ima 11 bundi i 2000 pari cipela, nije mogla vratiti skrbništvo nad Debbie. Kada je imala 24 godine, uhićena je zbog korištenja ukradene čekovne knjižice, a zatim je zadržana uz jamčevinu, kada se udala za Boisieja. Dva tjedna kasnije osuđena je na zatvorsku kaznu u trajanju od 30 mjeseci u ženskom zatvoru Holloway.

Kada je puštena na slobodu, uspjela je dobiti posao upravljanja vrhunskom draguljarnicom koja nikada nije provjeravala njezine reference. Dok je tamo radila, progutala je čak 20 dijamantnih prstenova, a dijamantne narukvice vrijedne oko 400 000 funti zamijenila je lažnjacima.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Nakon što je rodila svog sina Bennyja, njezin je suprug otišao na posao i više se nije vratio. Četiri dana kasnije, otkrila je da je ubijen dok je pokušavao zapaliti kuću kako bi zatražio novac od osiguranja i tada je kao 33-godišnja udovica odlučila promijeniti svoj život. Prodala je Boisiejeve antikvitete i počela iznova, preselivši se u Islington u sjevernom Londonu. Joan je i danas živa i blisko je surađivala sa scenaristicom prilikom pisanja scenarija za seriju. 

Priča je to koju bi bilo uzbudljivo pratiti i da je riječ o fikciji, a budući da se temelji na istinitim događajima, time samo dodatno dobiva na težini. Scenarij je napisala hvaljena scenaristica Anna Symon, adaptirajući priču iz Joaninih memoara objavljenih 2004. - 'I Am What I Am: The True Story of Britain’s Most Notorious Jewel Thief', a seriju je režirao Richard Laxton. Prva epizoda bit će premijerno prikazana 24. siječnja i jedva je čekamo pogledati!

Photo: ITV

Komentari 0