Life&style
Znajevo oko, Rogoznica

Zmajevo oko, jezero koje mijenja boju, čaroban je prirodni fenomen pokraj Rogoznice

  • Zmajevo jezero ponad Rogoznice prirodan je fenomen – voda se sastoji od nekoliko slojeva različite boje, a jezero svakih nekoliko godina „proključa“
  • Ova pojava inspirirala je brojne legende vezane uz jezero, od te da se na njegovom dnu krije svemirski brod do one o zmaju Murinu koji se svake godine vjenčavao s najljepšom djevojkom iz sela
  • Jedna, aktualna i danas kaže ako se dvoje zaljubljenih okupa u Zmajevom oku bit će jedno drugom vjerni do kraja života… Ah!

Uz Zmajevo oko, jezero na poluotoku gradini ponad Rogoznice vežu se brojne legende; jedna tako kaže da je nastalo padom meteorita, druga se veže za priču o strašnom zmaju Murinu, treća spominje posjet izvanzemaljaca…

Očito ovo jezero, koje valja posjetiti ako si u Šibensko-kninskoj županiji ili na prolasku kroz nju, raspiruje maštu. Riječ je o prirodnom fenomenu, a voda u jezeru sastoji se od nekoliko slojeva vode različitih boja. Na površini je zelena i plava i jezero okruženo strmim stijenama izgleda doista lijepo i romantično. No u središnjem dijelu je žuta i zelena, dok visoka koncentracija sumpora u donjim slojevima vodu čini ružičastom, crvenom ili ljubičastom. Povremeno slojevi se pomiješaju, dolazi do “ključanja”.

Znajevo oko, Rogoznica | Autor: Instagram@visit_dalmatiasibenik Instagram@visit_dalmatiasibenik

Jezero je odvojeno od mora, do njega se treba uspeti na brdašce iznad marine, no iako površinski nema veze s okolnim morem, s njim je povezano pukotinama i kanalima u poroznom vapnencu te špiljom koja se naziva Zmajevo uho.

U znanstvenom smislu Zmajevo oko je svojevrstan je hidrološki i geomorfološki fenomen jer se u njemu događaju intenzivni biokemijski procesi. A kad jezero svakih nekoliko godina promijeni boju i zamuti se, njegovi stanovnici, ribe, kornjače i ostali živi svijet i kroz prolaz bježe u more jer jezero ostaje bez kisika. Kada se nakon nekog vremena ponovno pročisti, morske se životinje ponovno vraćaju u jezero i nastavljaju tamo. 

plaža Stiniva Možda vas zanima 3 skrivene plaže na Jadranu koje Instagram obožava: Kupanje i sunčanje u čarobnom okruženju Rubrika Life&style Life&style

Stvarno nije čudno da je ovakva prirodna pojava inspirirala toliko priča i legendi o jezeru. Još je ona o padu meteorita što objašnjava njegov pravilan  oblik najjednostavnija.

Zmajevo jezero | Autor: Pixsell Pixsell

Druga od njih je i priča o braći od kojih je jedan bio slijep. Dijeleći nasljedstvo zdravi je brat prevario slijepog, a ovaj ga je prokleo riječima: “ako nisi pravedno podijelio, neka se sve pretvori u jezero“. Treća govori o nemilosrdnom zmaju koji je živio u jezeru koje ključa naplaćujući krvavi danak ljudima uzimajući svake godine najljepšu djevojku i najdeblju ovcu, a u jednu legendu umiješala se i grčka mitologija.

Izabrali smo 7 najljepših plaža za pse u Hrvatskoj na kojima će tvoj ljubimac uživati

Po njoj je zmaj Murin, vanbračni sin Here i Posejdona, iz svojih dvora na otoku Velika Smokvica vladao polisom Herakleja. Štitio je stanovnike od osvajača i pljačkaša, a oni su mu svake godine, na najduži dan, morali dati naljepšu djevojku za ženu. Nijedna nesretnica nije preživjela dok se jednog dana nije pojavio heroj Aristoles. Zaljubio se u djevojku koja je sutradan trebala biti nevjesta zmaju. Izazvao je Murina na dvoboj i kopljem ga smrtno ranio. Umirući, Murin je kandžama iskopao vlastite oči. Jedno je bacio daleko iza Mljeta, a drugo mu je samo iskliznulo pod noge i istopilo kamen. U kamenu udubinu slilo se more i nastalo je jezero, znakovita imena Zmajevo oko.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neverin (@neverin.hr)

Prema toj legendi o zmaju Murinu, koja funkcionira i danas, ako se dvoje zaljubljenih okupa u Zmajevom oku bit će jedno drugom vjerni do kraja života, a njihov će brak biti blagoslovljen vječnom ljubavlju i zdravom djecom.

Još jedan razlog za posjetiti ovo jedinstveno mjesto?

Photo: Instagram@visit_dalmatiasibenik
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Prekrasna dalmacija