- Talijanski desert od piškota natopljenih kavom prekrivenih nadjevom od mascarponea i posutih kakaom je koliko jednostavan za pripremu, toliko božanstvenog okusa
- I svaka domaćica ima tajnu kako ga pripremiti, a nama se svidjela ova varijanta s puno tipičnih zimskih začina
- Ovaj recept klasični tiramisu pretvara u rapsodiju mirisa cimeta, klinčića, đumbira... Bez problema može proći i kao svečani blagdanski recept
Uvijek si se divila tiramisuu s mekim biskvitom od piškota koji se gotovo raspadne prije nego što dođe do naših usta i okus kave sjajno sjedinjuje s mascarpone kremom? S obzirom da nam se bliže brojni blagdani pa i Božić uz ovaj recept možeš probati napraviti tiramisu sa začinima koji su idealni zimske slastice, poput cimeta. Znamo da nema ništa ljepše nego kada se miris finih medenjaka širi domom, a upravo takav osjećaj pobuditi će ovaj tiramisu kolač.
Sastojci:
Začini:
- 2 žlice mljevenog cimeta
- 2 žlice mljevenog đumbira
- 1½ žlice mljevenog pimenta
- ½ žlice mljevenih klinčića
- ½ žlice mljevenog muškatnog oraščića
- prstohvat mljevenog crnog papra
Krema:
- 3 velika žumanjka
- ½ šalice šećera
- 1 šalica mascarpone sira (oko 250 g)
- 2 dl vrhnja za šlag
Ostalo:
- 20 piškota keksi
- 3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1½ šalice kave sobne temperature
- 1 žlica ruma
Priprema:
1. Pomiješaj sve začine i stavi ih na stranu.
2. Stavi žumanjke u zdjelu otpornu na toplinu (nemetalnu) i stavi ih kuhati na pari.
3. Pjenjačom neprestano miješaj jaja. Trebaju se jako sporo zagrijavati, da se ne skuhaju. Gotova su kada dostignu 60°C. Ako nemaš termometar, možeš koristiti sirova jaja i preskočiti ovaj korak ili pogledaj kako možeš riješiti problem u bilješkama na kraju teksta.
4. Stavi jaja u zdjelu, dodaj šećer i miješaj 5 minuta, dok ne posvijetle (pasterizirana jaja ne postaju pahuljasta kao sirova).
5. Dodajt mascarpone i miksaj na srednjoj brzini. U posebnoj posudi umuti vrhnje za šlag i lagano ga umiješaj u kremu od mascarponea i jaja.
Izrada
1. Ulij kavu sobne temperature na tanjur za juhu. Dodaj rum i 3/4 mješavine začina.
2. Piškote s obje strane natopi mješavinom kave i ruma. Manje ako želiš manje natopljeni tiramisu i više ako želiš da bude jače natopljen.
3. Piškota kekse stavi u posudu za posluživanje u jednom sloju. Preko premaži pola kreme. Na vrh dodaj drugi sloj piškota, a zatim premaži preostalu kremu preko njih.
4. U manjoj posudi pomiješaj preostalih 1/4 mješavine začina s kakaom i pospi tiramisu. Stavi kolač u hladnjak da se stegne nekoliko sati.
P.S. Žumanjke možeš zamijeniti čokoladnim namazom poput Nutelle. Možeš dodati 2-3 žlice, ali tada izostavi šećer. Ovo je zgodna verzija koju će obožavati djeca. Dobar tek!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.