Life&style

Zimska verzija tiramisua neodoljivo miriše na Božić, isprobaj recept

  • Talijanski desert od piškota natopljenih kavom prekrivenih nadjevom od mascarponea i posutih kakaom je koliko jednostavan za pripremu, toliko božanstvenog okusa
  • I svaka domaćica ima tajnu kako ga pripremiti, a nama se svidjela ova varijanta s puno tipičnih zimskih začina
  • Ovaj recept klasični tiramisu pretvara u rapsodiju mirisa cimeta, klinčića, đumbira... Bez problema može proći i kao svečani blagdanski recept 

Uvijek si se divila tiramisuu s mekim biskvitom od piškota koji se gotovo raspadne prije nego što dođe do naših usta i okus kave sjajno sjedinjuje s mascarpone kremom? S obzirom da nam se bliže brojni blagdani pa i Božić uz ovaj recept možeš probati napraviti tiramisu sa začinima koji su idealni zimske slastice, poput cimeta. Znamo da nema ništa ljepše nego kada se miris finih medenjaka širi domom, a upravo takav osjećaj pobuditi će ovaj tiramisu kolač.

Možda vas zanima Najbolja smjesa za palačinke: Recept iz kuhinje naših baka uz nekoliko bitnih trikova i savjeta Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ovaj recept pretvorit će tvoj klasični tiramisu kolač u savršeni blagdanski desert

Sastojci:

Začini:

  • 2 žlice mljevenog cimeta
  • 2 žlice mljevenog đumbira
  • 1½ žlice mljevenog pimenta
  • ½ žlice mljevenih klinčića
  • ½ žlice mljevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevenog crnog papra

Krema:

  • 3 velika žumanjka
  • ½ šalice šećera
  • 1 šalica mascarpone sira (oko 250 g)
  • 2 dl vrhnja za šlag

Ostalo:

  • 20 piškota keksi
  • 3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1½ šalice kave sobne temperature
  • 1 žlica ruma

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ovaj recept pretvorit će tvoj klasični tiramisu kolač u savršeni blagdanski desert

Možda vas zanima 5 recepta za likere od omiljenih slatkiša: Kinder čokoladica, Mon Cherija, Ferrero Rochera… Rubrika Life&style Life&style

Priprema: 

1. Pomiješaj sve začine i stavi ih na stranu.

2. Stavi žumanjke u zdjelu otpornu na toplinu (nemetalnu) i stavi ih kuhati na pari.

3. Pjenjačom neprestano miješaj jaja. Trebaju se jako sporo zagrijavati, da se ne skuhaju. Gotova su kada dostignu 60°C. Ako nemaš termometar, možeš koristiti sirova jaja i preskočiti ovaj korak ili pogledaj kako možeš riješiti problem u bilješkama na kraju teksta.

4. Stavi jaja u zdjelu, dodaj šećer i miješaj 5 minuta, dok ne posvijetle (pasterizirana jaja ne postaju pahuljasta kao sirova).

5. Dodajt mascarpone i miksaj na srednjoj brzini. U posebnoj posudi umuti vrhnje za šlag i lagano ga umiješaj u kremu od mascarponea i jaja.

Izrada

1. Ulij kavu sobne temperature na tanjur za juhu. Dodaj rum i 3/4 mješavine začina.

2. Piškote s obje strane natopi mješavinom kave i ruma. Manje ako želiš manje natopljeni tiramisu i više ako želiš da bude jače natopljen.

3. Piškota kekse stavi u posudu za posluživanje u jednom sloju. Preko premaži pola kreme. Na vrh dodaj drugi sloj piškota, a zatim premaži preostalu kremu preko njih.

4. U manjoj posudi pomiješaj preostalih 1/4 mješavine začina s kakaom i pospi tiramisu. Stavi kolač u hladnjak da se stegne nekoliko sati.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ovaj recept pretvorit će tvoj klasični tiramisu kolač u savršeni blagdanski desert

P.S. Žumanjke možeš zamijeniti čokoladnim namazom poput Nutelle. Možeš dodati 2-3 žlice, ali tada izostavi šećer. Ovo je zgodna verzija koju će obožavati djeca. Dobar tek!

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    odlično