- Fini liker unijet će malo svjetla u ove tmurne jesenske i zimske dane
- Stoga ga napravi već sada i uživaj povremeno cijelu jesen i zimu
- Svejedno jesi li ljubiteljica Kinder čokoladica, Nimm 2 ili pečenih jabuka, svatko će pronaći svog favorita
Kad je vani tmurno i hladno, volimo da nam je u kući fino ugodno. a uz lješkarenje na kauču uvijek ide i nešto ukusno. Na primjer, fini liker. A pošto volimo slatko i čokoladu, otkrit ćemo ti kako možeš spraviti likere od raznih čokoladica koje držiš u ormaru.
Osim što ćeš uživati u ovim likerima, oni su sjajan poklon za prijatelje ili obitelj. Recepti su vrlo jednostavni, a osobito ako imaš kod kuće Thermomix ili neki drugi sličan aparat. Ako nemaš, svi se sasvim jednostavno mogu spraviti u loncu s pomoću običnog miksera.
Liker od Kinder čokolade
Za 1,5 l je potrebno:
• 200 g Kinder čokolade
• 400 ml vrhnja
• 600 ml mlijeka
• 160 g šećera
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 2 jaja
• 220 ml rakije neutralnog okusa (ili votke)
Priprema:
1. Natrgaj čokoladu na komade pa zajedno s mlijekom, vrhnjem, jajima, šećerom i vanilin šećerom rastopi u loncu uz stalno miješanje. Ne zakuhati!
2. Kad se čokolada potpuno otopi, umiješaj rakiju te još jednom kratko ugrij. Napuni u boce te stavi na hladno.
Nimm 2 liker
Za 2,2 litre potrebno ti je:
• 1 pakiranje Nimm 2 bombona
• 700 ml rakije neutralnog okusa (ili votke)
• 1,5 l multivitaminskog soka
Priprema:
1. Otpakiraj bombone te stavi u veliku posudu s poklopcem. Ulij rakiju ili votku. Poklopi te ostavi jedan dan da odstoji.
2. Dodaj sok te dobro promiješaj. Napuni boce i uživaj.
Liker od pečenih jabuka
Za 1 litru potrebno ti je:
• 5 jabuka
• 10 žlica smeđeg šećera
• cimet (mljeven ili prutić)
• vanilija (aroma ili mahuna)
• 1000 ml rakije neutralnog okusa (ili votke)
Priprema:
1. Oguli te očisti jabuke. Potom ih stavi u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Kad jabuke omekšaju, ali nisu još gnjecave, stavi ih u posudu zajedno sa šećerom i začinima.
2. Zatim prelij s rakijom ili votkom. Jabuke moraju biti potpuno prekrivene. Poklopi.
3. Ostavi da odstoji oko četiri tjedna. Potom procijedi u boce.
Mon Cherie liker
Za 0,75 l potrebno ti je:
• 10 Mon Cheri čokoladica (ili Griotta)
• 200 g šećera
• 200 g vrhnja
• 6 žumanaca
• 250 ml rakije od višnje
Priprema:
1. Stavi sve u lonac, zagrij na 80 stupnjeva te miksaj oko 6 minuta.
2. Potom ulij rakiju od višnje te miksaj oko 3 minute na 89 stupnjeva.
3. Ostavi da se ohladi te prelij u boce.
Ferrero Rocher liker
Za 0,75 litara potrebno ti je:
• 10 Ferrero Rocher okruglica
• 3 žumanca
• 1 pakiranje vanilin šećera
• 100 g šećera
• 150 g kondenziranog mlijeka
• 150 ml mlijeka
• 200 g vrhnja
• 200 ml votke
Priprema:
1. Stavi Ferrero Rocher bombone u posudu te miksaj oko 10 sekundi. Potom dodaj žumanca, šećer i vanilin šećer, ugrij na 70 stupnjeva te miksaj oko 3 minute.
2. Dodaj preostale sastojke te miksaj 5 i pol minuta na 70 stupnjeva. Prelij u boce te ostavi da se ohladi.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.