Life&style

Žene piju zbog mirisa muškarca?!

Novo istraživanje pokazalo je zanimljive rezultate ne samo o ponašanju žena već i muškaraca

Vjerojatno si čula za feromone, kemijske spojeve u mozgu čija jedna funkcija je i aktiviranje seksualnih reakcija u drugom članu iste vrste. Da, vjerovala ili ne, tvoj prirodan miris je dovoljno jak da prizove ljude tebi, čak i one koji te inače možda ne bi smatrali fizički privlačnom. Baš tvoj, specifičan miris je nekima naprosto neodoljiv, a jednako je tako s frajerima i njihovim mirisima. 

U Floridi su tako detaljnije istraživali kako mirisi utječu na spolove. U prvom istraživanju su se fokusirali na mirise koje ispuštaju žene. Otkrili su da kad su žene u plodnoj fazi menstrualnoga ciklusa odašilju miris koji muškarce potiče na ispijanje alkoholnih pića. Ludo, zar ne?

Možda vas zanima Kad malo popiješ, ti postaješ... Rubrika Life&style Life&style

Novije istraživanje je pak posvećeno muškim mirisima, a u njemu su sudjelovale 103 žene u dobi od 21 do 31 godine. Rečeno im je da će testirati nove kolonjske vodice i piva, a u stvari su im dali trakice s mirisom vode ili androstenona (srodnik testosterona) i svakoj po 3,5 dl bezalkoholnog piva. Tijekom sljedećih 10 minuta, žene koje si dobile feromon muškarca, androstenon, popile su više piva od žena koje su mirisale vodu. U stvari se istraživanje pokazalo slično muškome - izgleda da i mi više pijemo kada nas netko privlači! 

Iako ovo nije baš životna situacija, jasno je da ima poveznice između feromona i alkohola. Tako da ako si u kakvom baru ili klubu i baš ti paše alkohol, osvrni se bolje oko sebe - možda je to zato što je blizu tebe netko čiji ti je miris neodoljiv!

Možda vas zanima Pitanja od kojih muškarci zaziru Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0