Life&style

Business coach donosi savjete uz koje ćete sigurno brzo napredovati u karijeri!

  • Zajedno s Arena Centrom pitali smo vas što vam je zaista važno, a karijera je jedna od važnih stvari koje žene žele
  • Mnoge od nas žele napredovati u karijeri, ići naprijed i dobiti priznanja za svoj rad, ali ponekad nam se ipak čini da stojimo na mjestu
  • Andreja Hlupić, business coach, 4 rooms of change facilitator, donosi savjete kako razmišljati da biste radili ono što volite i u tome napredovali

Iskoristit ću ovdje parlelu sa citatom 'Sreća je preozbiljna stvar da je damo u ruke nekom drugom.' - tako je i s karijerom. Kada tek počinjemo raditi, fokusirani smo na istraživanje i demonstriranje onog što smo u školovanju naučili. Tad trebamo potražiti odgovore na pitanja – Koje su naše snage? U čemu uživamo? I kako to dvoje spojiti kako bismo bili produktivni u poslu što radimo?

Kasnije kroz radni vijek trebamo ponekad reći 'NE', raditi smislenije, ne i teže, uživati u plodovima svoga rada i naposljetku - učiti. Sasvim je u redu za neki zadatak potrošiti malo vremena (jer iskustvo to omogućuje), znati odmoriti kao i cijeniti svoj rad. Osoba koja želi imati smislenu i plodonosnu karijeru treba biti otvorena prema učenju, poznavanju sebe, no i prihvaćanju promjena koje život nosi.

 | Autor:

Karijera je dugoročni proces o kojem treba promisliti. Trenutno smo zatrpani kao društvo i pojedinci s toliko polariteta – AI, hibridni način rada, samopromidžba – o svemu ovome treba razmišljati u kontekstu i probati izvući najbolje i najsmislenije za sebe. Nisam pobornica timova jer je za posao potrebna raznolikost i svrhovitost. Ako mi paše raditi od doma, radit ću – no znat ću za koje aktivnosti dolazim u ured – radi kolaboracije, inovacije i socijalizacije. Razmišljanje u krajnostima onemogućuje nam uživanje u putu.

Kako se ponašati?

Pristojno, profesionalno i razumno. Zvuči jednostavno, no ponekad je pravi izazov znati postavljati jasne granice i komunicirati što nam je potrebno te znati upravljati očekivanjima. Isto tako, nitko nas zapravo ne uči kako se ponašati u poslu i s ljudima na poslu. Naravno, svaki period je po nečemu poseban – netko će učiti metodom 'sink or swim' dok će netko imati jasan plan.

 | Autor: Bijeli sako Massimo Dutti; zeleni sako Bershka; sako s cvjetnim uzorkom Reserved - sve dostupno u Arena Centru

Kako prestati biti nevidiljiva? 

Karijerno gledajući, trebamo biti svjesni svoje vidljivosti. Lijepa odlika je raditi i uživati u onome što radimo, a logično je da će netko to primijetiti. No, jednako je dobro sebe, svoje vještine i znanja učiniti vidljivim. S mjerom. Važno je poznavati sebe, osvijestiti sto nam se sviđa, a što ne i graditi uspjeh imajući na umu svoje kompetencije i želje. Nedavno sam čula dobro pitanje za introspkeciju (Mate Gabor ga je postavio u jednom od svojih intervjua): 'Zašto mislite da ćete prestati rasti ako se prestanete kritizirati?'

Drugim riječima, možete biti vidljivi i prepoznatljivi tako da ste svjesni svojih odlika i vrijednosti te paralelno raditi na usavršavanju. Poslodavci ponekad griješe želeći izbrusiti svima slične poželjne osobine, dok, ustvari, naglasak treba biti na komplementarnim osobinama zaposlenika jer one grade stvarnu kolaboraciju koja nam je i više nego potrebna.

 | Autor:

Kako postati proaktivna i izboriti se za svoj mjesto?

Proaktivnost je jedna od mnogih buzz riječi 21. stoljeća. Nekima čak i odbojna. Puno prikladnija je riječ 'asertivnost' koja znači; poštovanje sugovornika, jasno i direktno iznošenje svojih stajališta i osjećaja te otvorenost prema kompromisu. Upravo je asertivnost jedna od najpoželjnijih vještina za budućnost.
Dodamo li joj kreativnost i analitičko razmišljanje, imamo formulu za uspjeh. No, glavni preduvjet za uspješnu karijeru je imati jednako uspješan i radostan privatni život. Ključ je u balansu. A ključ je ujedno i u našim rukama.

 | Autor: Bež bucket torba Replay; bijela torba Aldo; plava torba Guess - sve dostupno u Arena Centru

Treba misliti i na to želimo li (kao i kad želimo) horizontalni napredak ili vertikalni napredak. U redu je biti ekspert u svom području kao i istraživati vertikalni napredak kad za to osjetimo potrebu. A treba znati i kad promijeniti karijerni put - kad izgubite interes, kad nema mjesta učenju i razvoju, kad osjećate da se vaš rad ne cijeni, kad nema niti jednog izazova, kad vam je u mislima odlazak i davanje otkaza (kad ste već i napisali ili ga samo u glavi složili - 'Dear John' pismo).

I za kraj, cjeloživotno učenje o sebi i o drugima je ono što nam omogućuje uspješnu karijeru. Istraživanja su pokazala da uspjeh najviše definira upravo naš način razmišljanja, a manje kompetencije.

 | Autor: Andreja Hlupić

Mojih 5 TOP savjeta

1. Napravite plan – cilj i strategiju kako do njega doći. Naravno, smjerovi se po putu mijenjaju i to je normalno, čak i poželjno.

2. Definirajte što za vas funkcionira, a što ne. (Ključno je biti iskren/a prema sebi – radna sredina, način rada, industrija, vrsta ugovora, putovanja i slično..)

3. Rijetko kad je čovjek 100 % spreman za promjenu ili izazov, a i kad je karijera u pitanju ne možemo sve predvidjeti. 'Kreni' je jedna vrlo jednostavna uputa.

4. Osvijestite svoje vještine, obrasce ponašanja i dosadašnje uspjehe.

5. Slavlje i nagrada za zasluženi rad – čekati da netko primijeti vaša dostignuća je ponekad vrlo nezahvalno. Stoga treba argumentirano prestaviti svoje uspjehe, tražiti povratnu informaciju, ali ne zaboraviti proslaviti svoj uspjeh i na vrlo osobnoj razini.

Photo: Freepik

Komentari 0